Tiltólista változás - Béres csepp

A 2015.02.03-i VKESZ (Válogatott Keretet Ellátó Szolgálat) értekezletén elhangzottak alapján, a legújabb WADA Tiltólista értelmében a KOBALT (kobalt-klorid-hexahidrát) S2 csoportos tiltott szernek minősül.

Ezek értelmében a bár nem kifejezetten élsportban, de mindenképp sokak által és széles körben használt Béres Csepp és Béres Csepp Extra készítmények is tiltólistára kerültek. Arra kérünk mindenkit, hogy a továbbiakban a Béres Csepp és Béres Csepp Extra termékek fogyasztását mellőzzék. Kobalt tartalmú táplálék kiegészítő vagy gyógyszer szedése esetén tájékozódjanak a hatóanyag pontos formájáról. A Béres Gyógyszergyár egyelőre nem adott ki tájékoztatást az üggyel kapcsolatban.

A kobalt-szint ellenőrzése nem tartozik az általánosan és rutinszerűen végzett doppingvizsgálat spektrumába, így viszonylag alacsony az esélye annak, hogy sportolóinknál bármilyen fajta kobalt szintet mérjenek doppingvizsgálat keretében, azonban kötelességünk felhívni a sportolók és edzőik figyelmét a fentiekre.

Bízunk benne, hogy a méltán nagy múltú és Béres Gyógyszergyár hamarosan talál megoldást erre a szerencsétlen egybeesésre. A kobalt CIANO-KOBALAMIN, B12-vitamin formában továbbra is engedélyezett, biztonságos hatóanyag.

Miért került a KOBALT tiltólistára? A 2014-es Sochi Téli olimpián több orosz sportolónál is emelkedett EPO szintet talált a WADA, amit az orosz szakemberek azzal indokoltak, hogy sportolóiknál a xenon és argon belélegeztetéses módszert (HIF) használtak az endogén EPO szint növelésére. A módszer akkor még valóban nem volt tiltott, azonban a WADA rövid időn belül mind a módszert, mind a hatóanyagokat is - xenon, argon tiltólistára helyezte. A hatóanyagok körét pedig a KOBALTRA is kiterjesztette.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.