Közel a kétórás álomhatárhoz

Különleges maraton kísérlet a monzai forma-1 pályán

A kenyai Eliud Kipchoge, az eritreai Zersenay Tadese  és az etióp Lelisa Desisa  arra vállalkozott, hogy a monzai Forma-1-es pályán megpróbálja két órán belül lefutni a maratont. A kísérlet nem sikerült, de a különleges versenyre sokan figyeltek a világon. A kenyai Eliud Kipchoge  végül jobbat futott a szám jelenlegi világcsúcsánál, de az idejét nem hitelesítik világrekordként, hiszen az nem versenykörülmények között született.

Kipchoge a szám olimpiai bajnoka, Tadese a félmaraton világcsúcstartója, míg Desisa a Boston Maraton győztese. A három sportoló személye és a maraton két órán belüli lefutása tette szenzációssá ezt a sporteseményt, amelyet szombaton reggel 5.45-kor kezdtek el Monzában.

Az álomhatárt tehát nem sikerült áttörni. Desisa a nyolcadik körben leszakadt, a tizennegyedik körben pedig a végig elképesztően futó Kipchoge lekörözte őt. A tempót Tadese sem bírta, így az utolsó körökre Kipchoge egyedül próbálta megcsinálni a lehetetlent. Végül majdnem sikerült a dolog, mert a kenyai 2:00:25-ös  idővel futott be a célba. Ez az idő ugyan jobb, mint a jelenleg fennálló világrekord, amelyet a kenyai Dennis Kimetto tart  2:02:57-el, ám mégsem hitelesíthető, mert nem versenykörülmények között született meg.

A fantasztikus eredmény nem számít hivatalos rekordnak, mert Kipchoge és két társa - az etióp Lelisa Desisa és a félmaraton eritreai világcsúcstartója, Zersenay Tadese - azzal a stratégiával próbált a kétórás álomidő alá kerülni, hogy az iramot más, a táv közben hozzájuk csatlakozó, pihent futók diktálták.

„- Mindenkinek köszönetet mondok, aki részt vett ebben a kísérletben. Rendkívül boldog vagyok, annak ellenére, hogy 25 másodperc hiányzott az álomhatár eléréséhez. Az utolsó 5 kilométer rendkívül nehéz volt, talán ezen múlt, hogy nem sikerült 2 órán belülre kerülnöm" - mondta a verseny végén a kenyai Kipchoge.

Az azonban biztos, hogy nem kell sokáig várni arra, hogy a maratonfutás ideje két óra alá kerüljön. A Breaking2 rekordkísérletre nézőket nem engedtek be. A futáshoz azért a monzai pályát választották, mert annak vonalvezetése, környezeti adottságai, klímája és tengerszint feletti magassága is megfelelő. A 2,4 kilométeres aszfaltcsíkon 17 kört teljesítettek a futók. (forrás: origo, mti)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.