Tíz címvédés az OB második napján

Baji Balázs és Márton Anita jó eredménnyel győzött, Halász Bence nyerte a kalapácsvetést

A 122. Atlétikai Magyar bajnokság  második napján már igazi nagyüzem volt a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban, 14 döntő és több selejtező szerepelt a programban. Péntekhez képest változékonyra fordult az időjárás, a rövid esővel kezdődő délutánon időnként szeles, felváltva borús-derűs körülmények között léptek a pályára az atléták.

A szombat slágerszámokkal volt tele, a magyar atlétika felnőtt és utánpótlás legjobbjai közül többen is rajthoz álltak a bajnokság keretében. Kiemelkedve a mezőnyből, kétszer is klasszis eredményt futott az EB ezüstérmes dr.Baji Balázs, aki a 110 méteres gát döntőjét 13,29 mp idővel – az OB-k történetének eddigi legjobbjával védte meg címét.

„- Ez a futás sem volt tökéletes, de milyen jó ezt mondani egy ilyen eredmény után” – fűzte a látottakhoz edzője, ifj. Tomhauser István. „- Számomra egy jó hangulatú, jól sikerült verseny mindig örömöt okoz. Imádom az atlétikát, az országos bajnokság egy kiemelkedő verseny számomra” -  mondta a helyi műsorközlő kérdésére a békéscsabai bajnok.

A súlylökés női döntőjében szintén jelentős előnnyel nyerte sorozatban tizenkettedik bajnoki címét Márton Anita. A háromszor is 18 méter felett teljesítő olimpiai bronzérmes atlétanő 18,55 méteres eredménnyel védte meg címét.

„- A riói olimpia előtt is hasonló eredményeim voltak, és ez a 18 és fél méter körüli dobás volt a célunk a római Gyémánt Liga-versenyen és az OB-n is – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a bajnoknő. -  Talán csak azért van némi hiányérzetem, mert a sorozat viszont kicsit stabilabb lehetne… Szóval, van még mit csiszolgatni, de az is tény, hogy nem lehet háromszázhatvanöt napon át csúcsformában versenyezni. Most nem vagyunk elégedetlenek ezekkel az eredményekkel sem, mert a világbajnokságra élesítünk formát.”

  „- Addig jó, amíg találunk valami hibát, mert akkor még van mit kijavítani, és van hová fejlődni” – tette hozzá a mester, Eperjesi László.

Az ügyességi döntőket szombaton a kalapácsvetés kezdte és már estébe nyúlóan zárta is. A „fajlagosan” legtöbb felnőtt és utánpótlás világverseny győztest és helyezettet rajthoz állító esti férfi kalapács döntőben a már idei VB szinttel rendelkező olimpiai- és Európa bajnok Pars Krisztián  és a junior világbajnok, huszadik évében járó Halász Bence  versenyéből az U23-as éveit most kezdő Halász Bence  került ki győztesként. A végeredmény már a második sorozatban kialakult, a sérülés-problémákkal küzdő Pars Krisztián 74,85-öt, Halász Bence 75,32 métert  ért el.

 „- Bíztam benne, és gondoltam is rá, hogy bajnok lehetek, de még mindig furcsa kimondani, hiszen nem akárkivel kellett megküzdenem érte, hanem a példaképpel, az olimpiai bajnok Pars Krisztiánnal -  nyilatkozta az idei bajnok a verseny után. - Ha egy másik nap versenyzünk, lehet, hogy ő végez előttem. Kicsit izgultam, pedig nem volt rajtam nagy nyomás, hiszen már azzal is elégedett lettem volna, ha ekkora dobással, 75.32-vel a második helyen végzek.”

A nők hasonló versenyszámában Gyurátz Réka  idei legjobbjával/68,76 m megvédte címét, megelőzve Orbán Évát/64,21 és Gergelics Cintiát/63,52 m.

Gyurátz Réka: „- Tavaly izgalmas volt számomra, hogy nyerek-e bajnokságot, idén, hogy megvédem-e a címemet. Amikor esni kezdett, kissé megijedtem, de amiután elállt, már csak a versenyre kellett koncentrálni.”

A nap folyamán a kiélezett versenyekben két junior csúcs is született. A 100 méteres gátfutás döntőjében Kerekes Gréta egyéni csúccsal, 13.13-mal nyert, a második helyen, a 100 m pénteki bajnoka, Sorok Klaudia 13.27 mp  országos junior csúccsal ért célba (régi: 13.39, Répási Petra, 2015).  Kozák Luca kisebb hátsérülés miatt nem tudott elindulni Székesfehérváron.

 „- A fő célom a címvédés volt, ami ráadásul egyéni csúccsal párosult, így nagyon elégedett vagyok – mondta a verseny után Kerekes Gréta. – Belülről úgy éreztem, volt még benne. Nagyon jól kaptam el a rajtot, de mélyen maradtam, emiatt kicsit meg is ijedtem, és az utolsó két gáton kibillentem kicsit.”

A változatos versenyt hozó női 3000 méteres akadályfutásban egyéni csúccsal védte meg elsőségét és nyerte idei második bajnoki címét Gyürkés Viktória/9:48,67 p – Kácser Zita  ért célba másodikként/9:54.97 p – a bronzérmes Tóth Lili Anna 10:03,48-al ért el - az általa 2016-ban elértet/10:04,17 p. megjavítva - új U20/junior csúcsot.

A férfiak 400 méteres bajnoki döntőjében a címvédó Deák Nagy Marcell győzött 47,55 mp idei legjobbal. „ - Célom volt az első 200 méter kemény megfutása, utána meg ami még bennem van. Következő célom egy jó futás a Csapat EB-n”- összegezte röviden a történteket és várhatókat az EB ezüstérmes atléta.

3000 akadályon is újrázott a győztes, Juhász Balázs  egy változatos versenyben 8:50,15-el, egyéni csúccsal érkezett célba elsőként. Magasugrásban Bakosi Péter is címvédésnek örülhetett, 216 cm-rel nyert a jól küzdő Jankovics Dániel előtt/214 cmVirovecz István  sem adta át bajnoki védő címét távolugrásban, az ötödik sorozatban elért 769 cm-es teljesítményével biztosan győzött.

A nők egykörös versenye Nádházi Evelin személyében új bajnokot avatott/54,0 mp, kézi. Rúdugrásban Siskó Zsófia 400 cm-t teljesítve jutott a legmagasabbra; hármasugrásban Hoffer Krisztina idei legjobbat elérve/13,34 m volt a legjobb, megelőzve az egyéni csúcsot elérő Bajnok Esztert/13,27 m. Jó sorozat után, szintén egyéni legjobbal állhatott fel a bajnoki dobogó legfelső fokára a gerelyhajító Bogdán Annabella/58,79 m.

A második nap 14 versenyszámában tízen védték meg bajnoki elsőségüket. A selejtezők során 400 gáton Koroknai Tibor  futott egy régen látott, jó időt/49,95 mp, legutóbb 2005-ben ért elaötven másodperc alatti eredményt magyar atléta.  A vasárnapi 18 döntő 16,00 – 19,00 óra között kerül lebonyolításra. (forrás nemzetisport.hu/Scherer Tamás-interjúk/ ml),

Rövidesen fényképek a második napról.

 

Csatolt dokumentumok: 

122. OB szombati nap/ Digi Sport TV

Dátum: 
11 June 2017
Feltöltött videó (Saját)
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.