Világraszóló eredmények, két magyar győzelem, csúcs 110 gáton

Emlékezetes versenyek a Gyulai István Memorial keddi napján

Igazi atlétika élményben volt része mindazoknak, akik a helyszínen, vagy a televízión keresztül látták az idei emlékverseny küzdelmeit. A külföldi és a magyar atléták világszínvonalú teljesítményei sokáig emlékezetesek maradnak a sportág kedvelői számára. A keddi, közel öt óra során kiváló magyar eredményeknek is tapsolhatott a hozzáértő és lelkes közönség: Dr.Baji Balázs:13,15 mp-re javított az általa tartott 110 gátas országos csúcsot,  Kővágó Zoltán és Márton Anita kiemelkedő eredménnyel nyerte versenyszámát, Kozák Luca megjavította saját 100 gátas U23 rekordját.

A vasárnapi Hopp Parádé és a hétfői versenynap után a férfi kalapácsvetők nyitották meg kedden az elmúlt évek alatt a világ legrangosabb nemzetközi versenyeinek sorába lépő viadal főnapját, amelyre több mint ötven országból érkeztek versenyzők. Az első versenyszámban, amely az IAAF Hammer Throw Challenge  sorozat része is volt, a papírformának megfelelően a világranglista-vezető lengyel Pawel Fajdek simán nyert, míg legjobb magyarként Halász Bence végzett hatodikként; Pars Krisztián a kilencedik helyen zárta a versenyt.

A magyar bajnok Halász Bence stabilan 75 méter körül dobott végig, a legmesszebbre a hatodik sorozatban jutott, amikor 75,81 méternél ért földet a szer, ez a hatodik helyet jelentette számára. Az egészségügyi problémákkal küzdő Pars Krisztián kalapácsa a legjobban sikerült első kísérletére 73,02 méterig szállt, így három kör után véget ért számára a verseny. "- Sérülten, félig sérvvel nem lehet versenyezni" - mondta röviden a szombathelyi dobó, miután harmadik kísérletét is ledobta.

Az első két sorozatban még csak óvatosan dobó, kétszeres világbajnok Pawel Fajdek a harmadik sorozattól egyszemélyes show-t produkált, előbb 80,29, majd 81,19, ötödikre pedig 82,64 méterig jutott, s ugyan hatodikra nem javított, sikere így is nyomasztóan egyértelmű volt. Másodikként Fajdek honfitársa, Wojcieh Nowicki zárt, míg a harmadik a fehérorosz Pavel Barejsa lett.

A dobósztárokkal teli kalapácsvetés után Szabó Tünde  sportért felelős államtitkár, Cser-Palkovics András  polgármester és Deutsch Péter, a szervező bizottság elnöke nyitotta meg a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj versenyeit,

Az ünnepélyes pillanatokat követő női súlylökésben Márton Anita  egészen kiváló sorozatot produkálva nyert. Az olimpiai bronzérmes atlétanő már az első sorozatban jelezte, hogy ezúttal nagy eredményre lehet számítani tőle. Elsőre 18,27 méterrel nyitott, ami "bemelegítésnek" több mint biztató volt, majd másodikra már 19,23 métert lökött.

A magyar dobó tulajdonképpen végig magával versenyzett, s ugyan a harmadik és negyedik sorozatban nem javított, ötödikre ismét kiválóan beletalált a dobásba, így 19,48 méterrel nyerte a versenyt. Márton Anita fölényére jellemző, hogy a hatból öt dobásával megnyerte volna a viadalt, melyen utolsóra 19,23 métert ért el

 "- Nagyon örülök a győzelemnek, s annak, hogy jó sorozatot tudtam dobni" - nyilatkozta a verseny után a békéscsabaiak atlétája. "- Volt egy nehezebb időszakom, de úgy tűnik, sikerült kilábalnom belőle. A fő cél továbbra is a londoni világbajnokság."

A férfi 100 méter előtt nagy kérdés volt, hogy a 35 éves Justin Gatlin a másfél hete rendezett amerikai bajnokságon aratott győzelme után mennyire eresztett le, s milyen eredményre képes a címvédő Akani Simbine ellen. A 2004-es olimpia arany-, a tavalyi riói játékok ezüstérmese keddi futása alapján tartja kiváló formáját, a rajtgépből valósággal kirobbant, s végig kiváló ritmusban futott, így óriási csatában, Simbinét egy századdal megelőzve megnyerte a viadalt, méghozzá kiváló, 9.98 másodperces eredménnyel.

A női 400 gát olimpiai bajnokának ugyanakkor láthatóan még nem sikerült kipihennie az amerikai válogatót és a kontinensváltó utazást. Dalilah Muhammad ugyanis az utolsó 50 méterre elkészült az erejével, így végül harmadik lett. A győzelmet honfitársa, Kori Carter szerezte meg 54.22 másodperces versenycsúccsal.

Kővágó Zoltán  65 méter feletti eredménnyel, VB-szinttel nyerte meg a férfi diszkoszvetést. A 2004-es athéni olimpia ezüstérmese ismét bizonyította, van még benne annyi, amivel a nemzetközi mezőnyben továbbra is eredményes tud lenni. A szolnoki atléta biztonsági dobásokkal kezdett, elsőre 61,05, másodikra pedig 62,11 métert ért el, harmadikra aztán 65,67-ig repítette a diszkoszt, amivel nemcsak átvette a vezetést, hanem megdobta a londoni szintet is.

A versenynek ekkor tulajdonképpen vége is lehetett volna, ugyanis a mezőnyből ezt követően már senki sem tudott válaszolni Kővágó dobására, még a lengyel világbajnok Piotr Malachowski sem, így a nap második magyar győzelme született meg. A második helyet Malachowski 65,08, a harmadikat pedig a litván Andrius Gudzius 64,58 méterrel szerezte meg. Huszák János 62,06 méterrel lett hetedik.

 A rövidgátasok mezőnyében  - mindkét nemben - sztárok egész sora térdelt a rajtgépbe. A nőknél Kendra Harrison ritkán látható parádés futással, 12.28 másodperces eredménnyel győzött női 100 méter gáton. Harrison tavaly javította 12.20-ra a világrekordot, ám öröme nem lehetett teljes, mivel lemaradt a riói olimpiáról. Idén azonban hasonló kudarcot nem kell megemésztenie, mivel a székesfehérvári verseny előtt másfél héttel megnyerte az amerikai bajnokságot, amivel biztosította helyét a világbajnoki csapatban.

A bajnoki cím és VB-csapattagság úgy tűnik, nagyon feldobta a mindössze 1,63 méter magas gátast, mert kedden valósággal kirobbant a startgépből és úgy hagyta maga mögött vetélytársait, mintha a mezőnyben nem két olimpiai bajnok, s a világranglista első hat helyezettjéből öt atléta lett volna. Az Egyesült Államok-beli atlétanő 12.28 másodperces eredménye annak fényében még figyelemreméltóbb, hogy a futam alatt szélcsend volt a Bregyó-közben.

A második helyen az eddigi ranglistaelső Jasmin Stowers végzett 12.66 másodperccel, Sharika Nelvis pedig 12.69-cel lett harmadik. A „B” futamban második Kozák Luca 13,10 mp+1,1w eredménnyel megjavította az általa tartott U23 csúcsot (régi 13,18 mp - 2017), az azonos idővel harmadik Kerekes Grétát megelőzve.

A férfiak 110 gát versenyében többek között az olimpiai bajnoki címvédő jamaicai Omar McLeod, a világcsúcstartó amerikai Aries Merritt és a világbajnoki címvédő orosz Szergej Subenkov. A szám a várt kiváló versenyt hozta, a győzelemért McLeod és Subenkov vívott nagy csatát, az utolsó gát után azonban már egyértelműen a jamaicai volt az élen és 12.96 másodperccel nyert, míg a független színekben versenyző Subenkov öt századdal lemaradva lett második. Ezzel a világ idei két legjobb eredményét futották. Mögöttük jött be Merritt 13.11-gyel, majd negyedikként dr.Baji Balázs.

A magyar versenyző eredményére kicsit várni kellett, majd, amikor a kivetítőn megjelent 13.15-ös ideje, a már állatorvosként dolgozó atléta ugrálni kezdett örömében.  "- Jól elkaptam a rajtot, éreztem hogy jó helyen vagyok" - nyilatkozta Dr.Baji Balázs, aki nyolc századot faragott saját, júniusban elért országos rekordján. Hozzátette: ennek ellenére ez nem volt egy jó futás, mivel kicsit "szétesett" a végére. Baji idén harmadszor javította meg az országos rekordot 110 méter gáton.

Női 400-on az olimpiai bajnok bahamai Shaune Miller-Uibo 49.86 másodpercre javította a versenycsúcsot, míg férfi távolban a dél-afrikai Rushwal Samaai 8,34 méterrel nyert, ami szintén a Gyulai Memorial történetének legjobbja, ráadásul ezzel legyőzte az olimpiai aranyérmes amerikai Jeff Hendersont is, aki 8,18-cal zárt.

A látványos versenyen nyert 200 méteren Isiah Young (amerikai)/ 20.14 mp – 400-on Steven Gardiner (bahamai) 44.61 mp - 800 méteren David Rudisha (kenyai) 1:44.90 p – 400 gáton Bershawn Jackson (amerikai) 49.54 mp - magasban: Bohdan Bondarenko (ukrán) 2,30m a szintén ennyit teljesítő Andrij Procenko (ukrán) 2,30 m előtt - női 100 méteren (0,5 m/mp) 1. Blessing Okagbare (nigériai) 11.11 mp és távolban az olimpiai bajnok Tianna Bartoletta (amerikai) 6,79 m.

A Dr.Spiriev Bojidár Trófeát  a legjobb eredményért a jamaicai 110 gátas Omar McLeod kapta - a legjobb magyar eredmény különdíját Dr.Baji Balázs és Márton Anita vehette át.(MTI alapján)

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.