Az U23 EB emlékezetes kalapácsvető döntőjéről

A kettős magyar siker sorozatról-sorozatra, nyilatkozatokkal

Eredményes napokra emlékezhet vissza az utánpótlás EB-n részt vett magyar csapat. Halász Bence  és Rivasz-Tóth Norbert  aranyérme mellett további dobogók és szép helyezések, jó versenyzések fűződnek a válogatottak teljesítményeihez.

Az már biztos, hogy Bydgoszcz a fiatal kalapácsvetők ,,magyar városa”, hiszen itt lett Ifjúsági VB-győztes és U23-as Európa-bajnok Pars Krisztián  és a lengyel városban megszerzett junior világbajnoki címe után egy évvel U23-as EB-győztesként is felállhatott a dobogó legfelső fokára Halász Bence - és ezüstérmesként Pásztor Bence is felléphetett a dobogóra az eredményhírdetéskor .

 A 12 döntős közül az első sorozatban a brit Taylor Campbell kezdett a legjobban, 70.59 métert dobott, Halász Bence 68.77 méterrel indított. A selejtezőkből az első helyen bejutott Pásztor Bence pedig 69.41-et ért el. - A második sorozatban 70.60 méterrel Halász Bence átvette a vezetést, majd őt Pásztor Bence előzte meg, az eredményjelző 71.47-et mutatott. 

A 3. sorozatban 70.87 méterre javított Halász Bence, de Pásztor Bence sem állt le, a legjobbját 71.51-re tornázta fel, a 3. helyre a német színekben versenyző Alexej Mikhailov jött fel 70.60 méterrel. Nagyon szoros a verseny az 1-5. helyezett között mindössze 1,45 méter a különbség.

A negyedik sorozatban már csak a legjobb nyolc folytatta és a szabályok szerint fordított sorrendben, tehát a 8. helyezett dobott elsőként, a három sorozat után vezető Pásztor Bence pedig utolsóként.  Az ukrán Myslyvchuk 70.30 méteres dobásával feljött az 5. helyre, Halász Bence kísérlete érvénytelen volt, Pásztor Bence nem javított, így még szorosabbá vált a mezőny. Az 1-5. helyezett legjobb eredménye között már csupán 1,21 méter, de az 1-8. között is kevesebb, mint 3 méter ekkor a különbség.   

  Az 5. sorozatban Halász Bence kivételével senki nem javított, a junior világ- és Európa-bajnok viszont nagyon odatette magát, 73.30 méteres dobása jelezte, ki a legjobb a mezőnyben. - Az utolsó széria során 71.49 méterre repült a szer Halász Bence kezéből, jöhetett Pásztor Bence utolsó dobása, de nem sikerült javítania. Ezzel a junior világ- és Európa-bajnok Halász Bence megszerezte a rangos U23 Európa-bajnoki címet is. A szép és izgalmas küzdelemben Pásztor Bence a szintén kiváló második helyezést szerezte meg.  A végső dobogós sorrend: 1. Halász Bence 73.30 m, 2. Pásztor Bence 71.51 m, 3. Alexej Mikhailov (német) 70.60 méter.

Halász Bence: „- Nagyon nehezen indult a verseny, pedig a bemelegítés nagyon jól ment. Túlságosan izgultam. Kimondatlanul is nyerni jöttem ide és zavart, hogy nem profi módon versenyeztem. Az ötödik sorozat előtt átgondoltam, hogy Ostravában mit csináltam, hogyan dobtam idei legjobbamat és azt próbáltam előhívni. Éreztem, hogy rajtam van az esélyesség terhe, nyomott, hogy mindenki tőlem várta az aranyérmet, de végül sikerült és nagyon boldog vagyok, örülök a győzelemnek."

Németh Zsolt, a Dobó SE mesteredzője, a sevillai VB ezüstérmese: - Örülünk, hogy Bence szó szerint értve kicsikarta az aranyérmet. Nehéz volt számára a küzdőtéren megbirkózni az esélyesség terhével, pláne úgy, hogy az első dobások nagyon rosszul sikerültek. A csapat masszőrének, Igaz Bálintnak a pszichés segítségével sikerült Bencének kitörni az apátiából és felcsillantott egy keveset igazi tudásából, ami most elég volt a győzelemhez. A következő nagy verseny, a felnőtt VB már egy teljesen más verseny lesz, egy teljesen más Halász Bencével, ebben biztosak vagyunk. (a frisss.hu írásának felhasználásával)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.