A legjobb hármat ünnepelte az Olimpiai stadion

Dr.Baji Balázs a 110 gát VB dobogóján - VIDEÓ / Spiriev Attila sportigazgató a döntőről

A kedd este ünnepélyes eseménye volt a 110 gát eredményhírdetése. Baji Balázs  megkapta az izgalmas küzdelemben kivívott bronzérmet, ezzel pedig sporttörténelmet írt a brit fővárosban. A békéscsabai gátfutó már azzal óriási tettet hajtott végre, hogy az atlétikai VB-n bekerült 110 méteres gátfutásban a legjobb nyolc közé. Szabadtéri világbajnokságon először és eddig utoljára 34 éve volt döntősünk e szép és nehéz versenyszámban.

Bakos György 1983-as helsinki hatodik helye óta magyar gátas nem járt ilyen magasságokban. Sőt, ha a teljes sprint szakágra tekintünk, akkor az 1987-es római VB-n, 100 méteren negyedik Kovács Attila  óta nem volt sprintszámokban döntősünk. Baji Balázs azonban egy fantasztikus futással felért a dobogóra.

A világbajnoki bronzéremmel pályafutásának és a magyar atlétikának kiemelkedő sikerét elérő dr.Baji Balázs  eddigi is eredményekben gazdag versenyzői éveket tudhat maga mögött. Nyert Európa-bajnoki ezüstöt és hasonló helyen végzett az U23-asok kontinens viadalán is.

EB, fedett VB, fedett EB, junior VB döntős helyezéseket szerzett, a szakágban kilencszeres szabadtéri és hétszeres fedett pályás magyar bajnok, részt vett két olimpián, sokszoros válogatott és országos csúcstartó/13,15 mp.

Sportbeli fejlődése két kitűnő szakember - edzője, ifjabb Tomhauser István  és nevelőedzője Medovarszky János  munkáját is fémjelzi. Magasszintű atlétikai eredményei mellett Baji Balázs elvégezte az Állatorvostudományi Egyetemet, ahol ebben az esztendőben vehette át diplomáját.

Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség sportigazgatója elmondta az MTI érdeklődésére, hogy a vetélytársak edzői éremesélyesnek tartották dr.Baji Balázst a 110 méteres gátfutás döntője előtt, ami már önmagában óriási elismerés. A szakvezető a finálé előtt több döntős futó edzőjével, menedzserével beszélt, akik "kifejezetten tartottak" Baji Balázstól, s a dobogóra esélyesek közé sorolták. 

"- Egy olyan döntőben, amelyikben ott volt az aktuális olimpiai bajnok, a világbajnok és a világcsúcstartó, ez már önmagában óriási elismerés" - nyilatkozott. Hozzátette: a finálé után a győztes Omar McLeod trénere és menedzsere is azt mondta, hogy Baji Balázs megérdemelte a bronzérmet.

A 28 éves békéscsabai sprinter idén már a vb előtt is remekelt, 60 m gáton kétszer, 110 m gáton háromszor javított országos csúcsot, legutóbb júliusban a Gyulai Memorialon (13.15 mp), ahol a mostani VB-döntőből öten is indultak. Spiriev Attila két okot említett, ami plusz energiákat adhatott a tavaly EB-második atlétának.

"- Balázs idén végzett az állatorvosi egyetemen, melyet atlétizálás mellett elvégezni iszonyú kitartó munka, sok-sok kompromisszummal, ami néha kevesebb alvást, pihenést jelent. A másik dolog az érési folyamat" - hangsúlyozta a sportigazgató.

Kiemelte, az atléták négyötöde 27 és 30 éves kora között éri el legjobb eredményeit, így Balázs még legjobb évei előtt áll.

"- Kellett ehhez a sokszor sablonnak hangzó tapasztalatszerzés, kellettek a sikerek mellett a hibázások, hogy egy világbajnoki döntőben relatíve hideg fejjel tudjon futni" - mondta, jelezve, a magyar futó a szenzációs rajt után az első két gáton hibázott, de nem pánikolt be, kontrollálni tudta a versenyt. "- Balázs zseniális, egyszerűen zseniális" - szögezte le.

 Dr.Baji Balázs a magyar atlétika 12. érmét szerezte meg szabadtéri világbajnokságon. Személyében harminc év után először került fináléba magyar atléta VB-n sprintszámban, futószámban pedig még soha nem állhatott VB-dobogón magyar versenyző. (forrás: origo.hu/MTI, ml)

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.