Helebrandt Máté országos csúccsal hatodik Londonban!

Szép magyar siker 50 km gyaloglásban / VIDEÓ

A zárónap délelőttjén, napos, kellemes időben a Buckingham palota környezetében kialakított gyalogló pálya került a VB érdeklődés középpontjába. A mi figyelmünk is kiemelten  erre, az olimpiai versenyekről is ismert helyszínre fókuszált.  A négy magyar gyalogló közül elsőként az 50 km-en másodszor rajthoz állt Helebrandt Máté  teljesítményének szurkoltak a 2 km-es kör mentén a magyar szakemberek, a szakág kedvelői.

A 20 km-en már sok világversenyen eredményesen szerepelt nyíregyházi atléta imponáló biztonsággal és jó erőbeosztással haladt a táv teljesítésekor és a célban hatodikként  3:43:56 órás kiemelkedő új országos csúccsal ért célba/ régi csúcs Urbanik Sándor 3;48:41 – 2001

A 49 fős mezőnyben Helebrandt Máté, Pokrovenszki József  tanítványa, jó felkészültségét bizonyítva az alábbi részidőket érte el táv közben: 10 km 45:32 -21. /  20 km 1;30:29 ó – 20. / 25 km  1;52:33 ó - 14. /  30 km 2;14:41 ó - 12. /  40 km 2;58:48 ó – 11. / 45  km 3;21:22 ó – 7.! / 50 km 3;43:56 ó – 6.!

„- Fantasztikus volt. Úgy jöttem ki, hogy ez egy, idézőjelben tesztverseny, a távlati cél a tokiói olimpia miatt  – értékelt Helebrandt Máté az M4 Sportnak. Kifejtette, annak eldöntésére is szolgált számára a világbajnokság, hogy a 20, vagy az 50 kilométer jó-e számára. – Most kiderült, ez a táv áll igazán közel hozzám.

A felénél nagyon jól éreztem magam, s amikor láttam, hogy a 2013-as világbajnok mellett is elmentem, az nagy erőt adott. Tudtam, hogy utolsó 10-15 kilométer nehéz lesz, de sokat segített, hogy a szüleim, menyasszonyom, a barátaim, szponzoraim, ismerőseim Nyíregyházáról és versenyre kijött rengeteg magyar szurkoló túllendített a holtpontokon.”

Leszögezte, kitűzött célja volt az is, hogy Urbanik Sándor rekordját megdöntse valamikor, ám nem számított rá, hogy már most sikerül megjavítania példaképe idejét.

„- Több mint négy perccel döntöttem meg az országos csúcsot, tízzel az egyéni legjobbamat, idő kell még, hogy ezt feldolgozzam. Ez életem legjobb nemzetközi eredménye, egyértelmű lesz, hogy emellett a táv mellett döntünk edzőmmel a jövőre nézve” – fűzte hozzá. Kitért rá, bár meleg volt, ez nem zavarta, mert a hazai edzései a kánikulában is délután zajlottak, s bár akkor megnehezítette a dolgát, ezúttal nem okozott gondot neki.

Mint mondta, úgy érzi, hogy egy-két perc még benne maradt, de mivel csak második 50 kilométeres versenye volt, nem tudta, bírni fogja-e a tempót. „- A felénél féltem, hogy túl gyors lesz a tempó, így nem akartam kockáztatni, utólag nézve kicsit lehettem volna bátrabb, de lesz még lehetőségem tovább faragni az időeredményt” – tette hozzá Helebrandt Máté. (forrás: nemzetisport.hu/ml)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.