Rivasz-Tóth Norbert tisztában van a szakág dicső múltjával

Beszélgetés az országos csúccsal up.Európa bajnok gerelyhajítóval

A hatvanas, hetvenes években Németh Angéla és Németh Miklós  olimpiai aranya, Kulcsár Gergely olimpiai érmei fémjelezték a magyar gerelyhajítást. Azóta eltelt néhány évtized, az ilyen szintű eredmények eltűntek. Mígnem feltűnt Rivasz-Tóth Norbert  Törökszentmiklóson: idén, 21 évesen hatalmas magyar csúccsal (83,08 m) megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot, három métert javítva egyéni legjobbján. Ez az eredmény már a tágabb világelitbe hívja őt.

A Szolnoki MÁV atlétájával a hazai szövetség szezonzáró sajtótájékoztatóján beszélgetett az mno.hu  munkatársa. A fiatal atléta nagyon is tisztában van azzal, micsoda örökséget jelent itthon gerelyhajítónak lenni.

„– Németh Miklóssal szoktam beszélni telefonon, néhányszor egy évben. Gerelyt gyártó cége van, szóba jön mindig a szakma – mondta Varga Lőrinc tanítványa. – A gerelyhajításban nincsenek már korábban bevált módszerek, a régiek elavultak, maga a gerely is más, miközben eredménykényszer van: nyolcvan méter felett kell dobni a világelithez..Sokféle edzésmunkát végzünk, a futástól és az úszástól a dobáson át a medicinlabdázásig, a súlyemelésig, alig tudnék kihagyni valamit.”

A jókötésű fiatalembert az előrelépés lehetőségeiről is kérdezte a honlap. Ez nem feltétlenül a nagyobb izomzat. „– A gerely egy abszolút technikai szám. Attól még, hogy fejleszti magát valaki fizikailag, még nem fejlődik vele egyenes arányban a dobása – mondta. – De ebben van a szépsége is az egésznek.”

„- Ami számomra a fejlődést jelentheti, az a körülmények változása és az idő. Németh Miklós harmincévesen lett világcsúccsal olimpiai bajnok, Jan Zelezny is harmincévesen dobta a ma érvényes világrekordot.  Nagyon várjuk a szolnoki pálya megépítését, azon már élsportolói szinten lehet majd edzeni. Jelenleg három helyen edzünk, Szolnokról át kell járnunk Albertirsára vagy Törökszentmiklósra, ha dobni akarunk.”

Rivasz-Tóth Norbert  közben Egerben rekreációszervezést és egészségfejlesztést tanul, míg Debrecenben jogi felsőoktatás hallgatója. Mint hozzátette, napi két edzés mellett ezt sem könnyű megoldani. Megélt már nehezebb éveket a pályán, ezeket – mint az idei váratlanul nagy dobás előzményeit – így mutatta be:

„– Nem volt annyira ugrásszerű ez a fejlődés. 2013-ban az ifjúsági VB-n ezüstérmet szereztem, hetvenkilenc méter fölött dobtam a korosztályos gerellyel. 2014-ben át kellett térnünk a felnőtt szerre, a junior VB-ről pedig mandulatályoggal jöttem haza. 2015-ben gerincproblémáim voltak, stagnáltak az eredményeim.

2016-ban, az alapozás után három méterrel megdöntöttem az U23-as magyar csúcsot. Kitűztük magunk elé a felnőtt EB-t, amelyre 79 méter volt a szint, sorra javítottam az utánpótlásrekordokat, a nyár elején már 79,47-nél tartottam.”

Az igazi áttörés ebben az évben jött Rivasz-Tóth Norbert számára:  „– Az U23-as magyar bajnokságon átjutottam a 80 méteres határon, és öt világverseny is várt rám, számomra ennyi még soha nem volt és nem is lesz.

De mindent az U23-as EB döntőjére hegyeztünk ki, ahová már úgy mentem, hogy a tíz legjobb dobásom átlaga 78 méter fölött volt, vagyis stabillá váltam, ebből sikerült a 83 méterrel egy kiugró eredményt elérni. Jövőre ezt szeretném stabilizálni, abból összejöhet megint valamilyen kiugró eredmény. (forrás: Arday Attila/mno.hu)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.