A tervezés első ütemén túl az új atlétikai stadion

A szövetség elnöke, Gyulai Miklós tagja volt a pályaműveket értékelő bizottságnak

A sportág számára az elmúlt napok egyik figyelemre méltó híre volt, hogy a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.  közzétette a Budapest IX. kerületében, a Kvassay-zsilip környékén létesítendő atlétikai stadion megvalósítására kiírt tervpályázat eredményét. A stadion befogadóképessége 15 ezer fő lenne, de a tervek szerint 55 ezer főre bővíthető.

Az első helyet a Napur Architect Építészeti Iroda Kft. nyerte el. A stadion terveit vezető tervezőként Ferencz Marcel  Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Détári György  jegyzi. Korábban az építésziroda tervezte a Duna Aréna uszodát, valamint megnyerte a Néprajzi Múzeum új épülete tervpályázatát is. A  pályázatra beérkező terveket értékelő bizottság tagja volt Gyulai Miklós, a MASZ elnöke is, akit az új atlétikai létesítményről kérdezett a honlap

- Miről szólt a tervezés időszakában a 2017-es év?

- 2017 a tervezés előkészítéséről szól. A Kiemelt Kormányzati Beruházásokért Felelős Központ /KKBK / kiírta egy atlétikai stadion tervpályázatát, amely helyszínileg Dél-Pest, Zsolnay zsilip környéki  területre szól. Atlétikai stadion, bemelegítő és dobópálya, .valamint egy nagyobb multifunkciós sport és rendezvénycsarnok, amelyben a fedett atlétikai lehetőségek is helyet kapnak, megvalósulása a cél a következő esztendőkben.

Első ütemben egyelőre csak a szabadtéri, atlétikai stadion terveit kellett elkészíteni tervpályázat szinten, amely természetesen még nem a kész terveket jelenti, de remek kiindulási alapot szolgáltat a megkezdett munka folytatásához. 

- Felmerült a 2023.évi világbajnokság megpályázása, amelynek sikere jelentősen kapcsolódhat egy korszerű atlétikai stadion meglétéhez…

-  Többször elhangzott és ezt csak megerősíteni tudom, hogy egyeztetések folytak, folynak arról, hogy Budapest, illetve a Magyar Atlétikai Szövetség meg kívánja pályázni a 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokság rendezési jogát. Jelenleg az előkészítés fázisában vagyunk.

Ez leginkább azt jelenti, hogy munkatársaink, főtitkár úr vezetésével folyamatosan egyeztetnek az IAAF munkatársaival a pályázati elképzeléseket illetően, amelyről folyamatosan tájékoztatjuk az itthoni sportvezetést és amint érdemi infók lesznek. azt természetesen közölni is fogjuk.

- Egy huszonegyedik századi követelményeknek megfelelő önálló atlétikai verseny- és edzésközpont további lendületet adna a sportágnak. Optimális ütemezés alapján mikorra várható, hogy a tervezett létesítmény megvalósul?

- A magyar atlétika régóta dédelgetett álma, hogy legyen egy saját otthona, egy saját központja, ahol méltó módon tud létezni. Az elmúlt évek eredményei azt gondolom feljogosítanak minket arra, hogy ez ügyben komoly szándékainkat kifejezzük, az első lépéseket megtegyük.

Mint az látható a kormány és a legfelsőbb magyar sportvezetés is támogatja elképzeléseinket és a jelenlegi, valamint reményeim szerint a jövőbeli eredményeink is alátámasztják, segítik a következő években, hogy a 2020-as évek elejére elkészüljön az a létesítményrendszer, amely biztonságos otthona lehet a jövő magyar atlétikájának, alapsportágként segítve az egyetemes magyar sportot is.

- Szeretném ezúton is megköszönni KKBK-nak, hogy a kezdetektől bevonták a szövetséget a munkába és meghallgatták, illetve figyelembe is vették azon szakmai javaslatainkat, amelyek a folytatáshoz is elengedhetetlenek...

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.