Siska Xénia születésnapját ünnepli

A Vasas SC sokszoros bajnok gátfutója máig is két távon csúcstartó

A méltán népszerű és közismert egykori atlétanő gyermekként a Törökvész úti általános iskolába járt, testnevelő tanára pedig az a Sztipics László  volt, aki akkor már a Vasasban edzősködött. Laikusok számára is szembetúnő tehetsége, kiváló mozgáskoordinációja nyomán egyenes útja vezetett Pasarétre, a Vasas-pályára, ahol a tanára a mestere is lett egyben.

Tizenötévesen, 1972-ben, három bajnoki címmel mutatkozott be a serdülők között, és a következő másfél évtizedben egyeduralkodónak bizonyul idehaza gátfutásban. Ekkor már, a szintén most hatvanadik születésnapját ünneplő Szalma Lászlóhoz  hasonlóan a Petőfi gimnázium padjait koptatta, akivel osztálytársak, sőt padtársak is voltak.

Siska Xénia  tizennyolc esztendősen ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmet szerez 100 m gáton. Két évvel később már felnőtt EB résztvevő, és megnyeri élete első felnőtt bajnokságát is. A későbbiekben a Vasas atlétájaként fedettpályán és szabadtéren összesen tizenhárom egyéni bajnoki címet gyűjtött be.
1984. augusztusában 12,76  másodpercre javítja a 100 méteres gátfutás magyar rekordját, amelyet a mai napig nem szárnyaltak túl az utódok.

1985-ben Párizsban, az első Fedettpályás Világjátékokon (a későbbi fedettpályás VB-ket felvezető rendezvényen) aranyérmes  60 méteres gátfutásban. Az itt elért 8,00  mp eredménye ugyancsak országos csúcs napjainkban is. A sokoldalú atlétanő sikeres pályafutását 1986-ban fejezi be, amelyet a Vasas-család 2006-ban Aranygyűrű kitüntetéssel ismert el. (forrás: vasassc.hu)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.