Együtt edzett két sportág világklasszisa

Két órás közös erőfejlesztő munka a tapasztalatszerzés jegyében

Szokatlan, hogy egy sprinter és egy cselgáncsozó együtt készüljön, az Ikarus BSE atlétikai pályáján mégis ez történt: a világbajnoki bronzérmes dr. Baji Balázs és a vb-ezüstérmes Tóth Krisztián  közösen végezte az alapozó munkát.

Baji Balázs és Tóth Krisztián közös edzésének ötletgazdája a két edző, ifj. Tomhauser Isván  és a napokban a férfi cselgáncsválogatott szövetségi kapitányának is kinevezett Pánczél Gábor  volt. Bár sportáguk eltérő, szakmai motivációjuk ugyanaz: legyen minél eredményesebb a sportáguk. Tomhauser István szerint a közös gondolkodás azért jó, mert egy kívülálló szakember olyat is tanácsolhat, ami éppen beleillik az ő elképzelésébe, de neki a napi rutin közepette nem vagy csak későn jutott volna eszébe. A szerdai, kétórás erőfejlesztő alapozás, futó- és medicinlabdás edzés elsősorban tapasztalatszerző céllal jött létre.

„- Jól éreztem magam, de nem volt könnyű, sok speciális, dinamikus mozdulatot ismertem meg, amelyeket egész biztosan a cselgáncsban is fel tudunk majd használni – mondta az edzés után Tóth Krisztián. – Sokat segít, hogy Balázzsal jó a kapcsolatom, remélem, a következő alkalommal már felveszem vele a versenyt, és ki tudja, talán le is futom…”

Edzője, Pánczél Gábor kreativitásának köszönhetően már több sportág képviselőivel dolgoztak együtt, és mindenkitől tanultak valamit. A birkózóktól a motivációt, a bokszolóktól a koncentrációt, a gyorsaságot és a stresszhelyzetek kezelését, a tornászoktól a lazaságot, a súlyemelőktől pedig a dinamika fejlesztését és a vázizom megerősítését. Most az atlétika volt soron.

„- A riói olimpián egy szálláson laktam a cselgáncsozókkal, Krisztiánnal pedig nagyon jól összebarátkoztam – mondta Baji Balázs, akitől Pánczél Gábor szerint a profizmust is meg lehet tanulni. – Kicsit más a mentalitásunk, más a szemléletünk, de ugyanaz a célunk. Mivel sokszor készülök egyedül, inspirál, ha új társakkal edzhetek, az pedig most kifejezetten motivált, hogy vele tréningezhettem.”

„- A közös edzés ötlete már többször felvetődött, amikor a hosszú, monoton felkészüléssel kapcsolatos közös pontokról beszélgettünk Pánczél Gabival. Arról, hogy ki hogyan közelít meg bizonyos képességfejlesztéseket, és mit lehetne átvenni a másiktól, ami mindkettőnk javát szolgálná. Ennek első lépcsőfokaként hoztuk össze ezt a közös edzést.

A fejlődés érdekében állandó motivációra van szükség, ezért is szeretek mindig valami újdonságot bevetni, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Az pedig mindig kihívás, ha egy másik sportág jeles képviselője ellen kell helytállni” – vélekedett ifj. Tomhauser István, Baji Balázs trénere.

 „- A cselgáncsban sarkalatos pont a dinamikus mozgás, mert aki a technikai képzettsége mellett erős és dinamikus, az néhány lépéssel mindig a többiek előtt jár. Ennek a dinamikának az elérése azonban nagyon nagy kihívás, amit ráadásul kiskorban kell elérni, amikor súlyzóval még nem is dolgozhatnak, csak a saját súlyukkal, esetleg medicinlabdával.

Vagy olyan gyakorlatokkal, mint amilyeneket, például, a most tapasztaltak alapján az atlétikából tudunk átvenni és beépíteni a saját felkészülésünkbe, hogy a sportágunk továbbra is a világ élvonalában maradjon” – mondta Pánczél Gábor, Tóth Krisztián edzője. (Vibcze Szabolcs/ nemzetisport.hu – fotók Földi Imre)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.