Hasznosítható tapasztalatok az Európai Dobó Konferencián

Élvonalbeli edzők találkoztak Loughborough-ban

Az Európai Atlétikai Szövetség 2017. évi Coaching Summit sorozatának részeként, nemzetközileg elismert szakemberek részvételével tartottak november 10-12. között Európai Dobó Konferenciát  az angliai Loughborough-ban.

A Loughborough Egyetem, a Brit Atlétikai Szövetség és a Ron Pickering Alapítvány közös szervezésében többek között olyan neves szakemberek adtak elő, mint a kalapácsvető edző Tore Gustafsson (Koji Murofushi, Sophie Hitchon és Nick Miller); a funkcionális edzés egyik legkiemelkedőbb szakembere, az Amerikai Egyesült Államokból érkezett Vern Gambetta, aki számos világ- és olimpiai érmes tanácsadója; Rene Sack, a német női diszkoszvetők vezetőedzője; a világbajnok súlylökő Tom Walsh edzője: Dale Stevenson; vagy Garry Calvert, az U20 világcsúcstartó Neeraj Chopra volt mestere.

Az Európából érkezett több mint 70 résztvevő között a MASZ támogatásával jelen lehetett Kovács Gyula, Németh Zsolt és Orbán Éva  is, akik röviden így összegezték az ott látottakat, hallottakat:

Kovács Gyula: - A nemzetközi konferencia nagyon magas színvonalat képviselt. Az előadók jól felkészültek voltak és az adott témában nemzetközi elit szinten volt jártasságuk.  Az előadások, bemutatók sok új ismeretet adtak, illetve a régi tudást kiegészítették, vagy más nézőpontba helyezték.

Érdekes volt hallani a világszintű versenyzők kulisszatitkait. Bepillanthattunk a top versenyzők felkészülésének egy-egy részletébe, ami a jövőben szintén hozzá fog tenni edzői munkámhoz. Nagyon örülök, hogy ott lehettem Loughboroughban.

Németh Zsolt: - Tökéletesen megszervezett kétnapos rendezvényen vehettünk részt. A szervezők nagyon feszes programot állítottak össze Mindkét nap egymást követték az színvonalasnál színvonalasabb előadások. Az elméleti értekezések mellett gyakorlati bemutatókra is sor került, melyek különösen hasznosnak bizonyultak. Számos olyan információ hangzott el, amelyek több témában megerősítettek bennünket, így a:

- a minőségi munka fontossága; - a fiatalkori sokoldalú képzés, nem csak több versenyszám, de akár több sportág bevonásával is; - nem kidobott idő a gyógytornára, stabilizációra, koordináció javítására fordított edzésrész;

Sok újdonsággal is találkoztunk. A gyakorlati bemutatón több olyan edzéselemet is láthattunk, amiket biztosan be tudunk építeni a felkészülés menetébe. Érdekes volt hallgatni európai és tengeren túli kollégáinkat, akik mindennapjaikban hasonló problémákkal küzdenek, mint mi idehaza. Ezen gondok közül élen jár a társadalom elkényelmesedéséből fakadó mozgáshiány, valamint a megszaporodó sportágak – már pl. az e-sport is!!! – elvonó ereje.

Orbán Éva: - Nagyon örültem, hogy én is elutazhattam Loughborough-ba az Európai Dobó Konferenciára. Fejlődésem érdekében fontosnak tartom, hogy folyamatosan képezzem magam, és hétvégen erre remek lehetőségem volt. Sok új tapasztalatot szereztem, amit a jövőben hasznosítani tudok az edzések során. (NZS)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.