Sportegészségügyi konferencia a TF-en

Értékes előadások, szélesedő megelőző és rehabilitációs bázis

Edzők, versenyzők, sportvezetők, sportorvosok, gyúrók részére hirdetett meg nyílt Sportegészségügyi konferenciát  a Magyar Atlétikai Szövetség, amely élénk érdeklődés mellett került lebonyolításra szombaton, a Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc termében. Spiriev Attila  sportigazgató megnyitóját követően a színvonalas előadások sorát dr.Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója kezdte a doppingellenőrzések, a 2018.évi tiltólista és aktuális információk témáival.

Dr. Kiss-Polauf Marianna, a MASZ keretorvosa az új helyre költözött Sportkórházról osztott meg híreket és bemutatta a válogatott atléták körében végzett sport tudatosság vizsgálat eredményeit.

Az előadások sora a válogatott kereteket segítő gyógytornász „csapat” jól képzett fiatal munkatársainak prezentációival folytatódtak. Szél Gábor  bemutatta az FMS (Funkcionális Mozgásminta-Szűrés) rendszert

Vörös Petra  a fiatalokkal kezdett gyógytornász program 2016-óta elért eredményeit és tanulságait, feladatait ismertette - Szabó Krisztina  Anatomy trains alapelvek, jelentőségük sportolók ellátásában címmel tartott előadást - Halmos Edit  bemutatta a RedCord rendszert és alkalmazási lehetőségeit a sportban.

A fenti tájékoztató blokkban a válogatott vezető gyúrója, Igaz Bálint  fizioterapeuta az elérhető eszközparkról, a lehetőségekről és a masszázzsal kapcsolatos általános tapasztalatokról beszélt.

Zárásként dr. Kiss-Polauf Marianna  az „I Run Clean” - az Európai Atlétikai Szövetség kötelező antidopping képzési programjára hívta fel a figyelmet, amelynek ismerete a sportágat űző versenyzők számára ajánlott – de jövőre a győri U18 EB -n már minden európai ország indulója számára a programban való regisztrálás, az ismeretek hatékony befogadása a részvétel alapfeltétele lesz.

 „- A válogatott versenyzők válaszain alapuló, most bemutatott felmérés eredményei is azt mutatják, hogy egyre jobban tudatosodik a prevenció, a rehabilitáció és minden további megengedett teljesítmény javító módszer fontossága a sportág versenyzőiben, edzőiben – mondta a konferencia befejezése után az eseményt szervező dr. Kiss-Polauf Marianna.

- Az irány bíztató, természetesen még sok tennivaló van előttünk. Nem mindenhol kapnak az atléták megfelelő információt a saját testükről, szervezetükről; nem biztos, hogy az érdekeltek felteszik a kérdéseket.

Igény van erre az atlétáktól. Ha mi feltesszük a kérdéseket, jönnek az igények, a táplálkozástól egészen addig, hogy milyen gyakorlatot csináljanak, Nagyon fontos lenne, hogy legyen a szakosztályok közelében, pár km-en belül gyógytornász, aki adott esetben tud segíteni, illetve tudja, merre, kihez kell továbblépni. Mi igyekszünk abban segíteni, hogy a lokális, helyi atlétikai közösségek sportegészségügyi háttere is kialakuljon. Optimisták lehetünk, van perspektívája a most ismertetett iránynak.” (ml)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.