Bővült a magyar versenybírók névsora az ITO panelben

Kerner Péter végigjárta a ranglétrát

 Újabb nemzetközi minősítést megszerző magyar versenybíróról kapott értesítést a MASZ. A kiemelt feladatok ellátására minősítő ITO/ International Technical Official  panel tagja lett Kerner Péter – akivel a jeles esemény kapcsán beszélgetett az atletika.hu.

- Hogyan kezdődött a kapcsolat a sportággal?

- Az egész a gimnáziumi éveimre vezethető vissza, amikor Szöllősi Miklós éppen új versenybírókat toborzott és az akkori gimnáziumi testnevelő tanárom jó ötletnek gondolta, ha pár atlétikát szerető diák elvégzi a versenybírói képzést. Én személy szerint futni és távolt ugrani szerettem, bár komoly eredményeim sosem voltak. Végül is így kerültem első versenyemen, harmadosztályú bíróként a tatai edzőtáborba, ahol a diszkoszokat hordtam vissza.

A versenyek hangulata hamar magával ragadott, jó volt látni, hogy a munkánk, habár csak közvetve, de hozzájárul a sportolók sikereihez és persze az elején az sem volt mellékes, hogy igazolással távol maradhattunk a tanóráktól. Ezen felül nagyon sok értékes emberrel dolgoztam együtt, ismerkedtem meg a pályán (sportolókkal, edzőkkel és versenybírókkal egyaránt), ami szintén arra ösztönzött, hogy folytassam a bíráskodást. 

- Melyek voltak az eddigi, kiemelt élményeket hozó versenyek?

- Az évek során nagyon sok érdekes és izgalmas versenyen jártam, ezek közül kiemelném a 2010-es budapesti Csapat EB-t, életem első nemzetközi versenyét. A 2015-ös lyoni és a 2016-os perth-i Veterán Világbajnokságot, ahol nemzetközi önkéntes bíróként tevékenykedtem és az idei győri EYOF-ot. A hazai versenyek közül örök kedvencem marad a korábban Tatabányán rendezett serdülő OB, ahol sok éven át a Call room-ban tevékenykedtem.- Mi kellett az ITO szint eléréséhez?

- Szorgalom, kitartás és egy nagy adag szerencse. Viszonylag hamar felmerült a gondolat, hogy nemzetközi bíró szeretnék lenni (ha jól emlékszem még Tatán), de hosszú út vezetett idáig. Mindeközben számos versenyen bíráskodtam és rengeteget tanultam tapasztalt versenybíróktól és a saját hibáimból. Alkalmam nyílt itthon és külföldön nemzetközi versenyeken is részt vennem, ami szintén hozzájárult a szakmai és személyes fejlődésemhez. Ezen felül elengedhetetlen a szabályok pontos ismerete és a magabiztos angol nyelvtudás.

- Érkezett már ITO felkérés?

- Igen, a panel tagság kihirdetése után, megkaptam az első meghívásomat a lengyelországi Chorzow városába, ahol a jövő év augusztusában a Kamila Skolimowska Memorial egynapos versenyen kell majd,technikai delegátusként helyt állnom.(kp/ml)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.