Volt egyszer egy gumiember

Harminchat esztendeje, hogy Jámbor József, a magyar „gumiember” 47 centiméterrel túlugrotta a saját testmagasságát.

A magyar gumiember 1982-ben 47 centivel ugrotta túl a testmagasságát Jámbor József a 227-es csúcsával ma is simán nyerhetne az országos bajnokságon

Ha mesébe öntenék a 60 éves Jámbor József történetét, a modernkori fabula úgy kezdődhetne, hogy volt egyszer egy gumiember, aki egy szép napon 47 centiméterrel túlugrotta a saját testmagasságát. Az viszont már maga a valóság, hogy Jámbor József magasugró 1982-ben felállított 227 centiméteres országos rekordját csak 23 esztendővel később sikerült megdönteni. Elgondolkoztató, hogy a mára kisebb pocakot eresztett testnevelőtanár a 36 évvel ezelőtti egyéni csúcsával ma is simán lehetne országos bajnok, mivel hogy az aranyéremhez két éve szerény 212, tavaly pedig 216 centiméteres teljesítmény is elegendő volt….

Volt nála is ruganyosabb

„Sportpályafutásom furcsasága, hogy hiába voltam közel negyedszázadon át a magyar csúcs gazdája, országos bajnokságot csak egyszer nyertem, a nemzetközi porondon pedig be kellett érnem a bécsi fedettpályás EB-n elért hetedik helyezésemmel. A probléma az esetek többségében abból származott, hogy távolugrókra emlékeztetető rohammal közelítettem meg a lécet, és ezt a sebességet igyekeztem felhasználni az emelkedéshez, ám a tökéletes energiaátvitel sokszor kudarcot vallott. Ha viszont minden mozdulat a helyén volt, mintha kilőttek volna, úgy emelkedtem, és a léc fölött 5-6 centivel siklottam át. Kis szerencsével bekerülhettem volna a 230-asok klubjába is. Nagyon sokat köszönhetek Tihanyi Józsefnek, a mesteremnek, de amikor ő pályát változtatott, már csak a megérzéseimre támaszkodhattam ” – így emlékezett az évtizedekkel ezelőtt történtekre az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Jámbor József, aki manapság a VIII. kerületi Németh László általános iskolában tanáremberként, emellett két budai klubban segédkezve edzőként keresi a kenyerét.

A maga nemében egészen különleges teljesítményére a legtekintélyesebb amerikai atlétikai szaklap is felfigyelt. Mátay Andrea, a női magasugrás egykori fedettpályás világcsúcstartója hívta fel Jámbor figyelmét arra az összeállításra, amely a világ legruganyosabb – azaz a legjobban emelkedő - magasugróit állította rangsorba.

„A nyolcvanas években csak az amerikai Franklin Jacobs tudott felülmúlni, aki úgy javított fedettpályán 232-vel világcsúcsot, hogy a szerző tudomása szerint a magassága 173 cm volt. Ezen egy kicsit meglepődtem, mert amikor egy versenyen közvetlenül mellette álltam, úgy tűnt, hogy mind a ketten 180 körüliek vagyunk.”

Eltűnő magyar tehetségek

Azt viszont Jámbor József sem vitatja, hogy a „segédeszköz nélküli függőleges emelkedés” (ez a kacifántos meghatározás a rangsort készítő amerikai sportújságírótól származik…) koronázatlan királya a svéd Stefan Holm, aki valóban 181 centiméterre nőtt, ehhez képest a legjobbja „tető alatt” 240, szabadtéren pedig 237 volt.

„Idehaza manapság zavarba ejtően kevés a valamire való ugró, illetve akadnak tehetségek, de a többségük vagy ideje korán kiszáll, mert számára fontosabb a továbbtanulás, vagy külföldön keres magának munkalehetőséget. Van egy másik kategória is, ahová azok tartoznak, akikben fantáziát lát a mesterük, de edző és tanítvány képtelen a jó együttműködésre. Aminek aztán nem éppen üdvözítő a kimenetele. Talán a 24 éves Bakosi Peti, a fedettpályán kétszeres hármasugró Európa-bajnok Bakosi Béla fia és tanítványa kerülhetne a 225 fölé, de ehhez stabilabbá kell válnia.” – mondta befejezésül a segítőkészségéről is híres szakember, aki roppant büszke a három lányára.  Már csak az ő kedvükért is szeretne megszabadulni a jelentős súlyfeleslegétől, hogy jobban hasonlíthasson az egykor kifejezetten cingár Jámbor Józsefre.

Harminchat éve a 227 centiméter fölött 68 kilósan szökkent át.

(Forrás: SzPress Hírszolgálat/Szalay Péter)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.