Három atléta is jelölt a 2018-as Laureus Év Sportolója Díjra

Mo Farah zsinórban harmadik világbajnoki aranyérmét nyerte 10,000 méteren a londoni vb-n. (Fotó: athleticsweekly.com)
Mo Farah, Caster Semenya és Allyson Felix is az esélyesek között.

A 34 esztendős Farah zsinórban harmadik világbajnoki címét nyerte a 10,000 méteres kategóriában a 2017-es londoni atlétikai-világbajnokságon, valamint 5000 méteren ezüstérmes lett.
Semenya harmadik világbajnoki címét szerezte 800 méteren, hat nappal azután, hogy bronzérmes lett 1500-on. Tőlük csak Felix volt sikeresebb, aki tagja volt a 4x100 és 400x400-as világbajnoki címet szerző váltónak, ezzel megszerezve 15. és 16. világbajnoki érmét, melyek közül 11 arany.Ráadásul Felix volt az egyetlen atléta aki két aranyéremmel távozott Londonból tavaly nyáron.

A február 27-én Monacóban megrendezésre kerülő gálán további kategóriákban is jelöltek atlétákát, az Év Visszatérői között szerepel a 100 méteres gátfutás világbajnoka, az ausztrál Sally Pearson és a Usain Boltot 100 méteren legyőző világbajnok amerikai Justin Gaitlin is. Usain Bolt 2013 után 2017-ben is elnyerte a Laureus Év Férfi Sportolója Díjat

A pályaversenyzéstől tavaly visszavonuló brit legenda Farah az Év Sportembere díjra is kapott jelölést , így nem kisebb nevekkel került egy csoportba, mint Roger Federer (SUI), Rafael Nadal (ESP), Cristiano Ronaldo (POR) vagy az immáron négyszeres Formula-1-es világbajnok brit Lewis Hamilton.

Érdekesség, hogy a tavaly az Év Férfi Sportolójává választott 8-szoros olimpiai bajnok, jamaicai Usain Bolt idén nem szerepel a jelöltek között. 

A díjazottak kiválasztása két körben történik: először a világ 400 vezető sportújságírója (több mint 80 különböző ország képviselői) megnevezik a kategóriák  lehetséges jelöltjeit, majd ezek közül egy 41–46 tagból – neves sportszemélyiségekből – álló testület (Laureus World Sports Academy) állítja fel a sorrendet. A szavazást a független PricewaterhouseCoopers LLP felügyeli.  Az akadémia szükség esetén további díjakat is kioszthat. A nyertesek Laureus-szobrocskát kapnak, amit a Cartier készít külön erre a célra. A sport egyetemességét jelképezi a szobor alapzatán az öt kontinens. A szobrocska 30 cm magas és 2,5 kg tömegű. Minden szobor 670 gramm ezüstöt és 650 gramm aranyat tartalmaz.

(Forrás: iaaf.org cikkének fordítása, fordította: Kovács Máté)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.