Egy hét a rajtig – 2018 IAAF World Indoor Tour

Fotó: iaaf.org / Jean-Pierre Durrand
A 2018-as IAAF World Indoor Tour – a hat legrangosabb fedett pályás verseny – egy hét múlva rajtol Karlsruheben, február 3.-án szombaton.

 A szakaszok során 22 akciódús napnak lehetünk szemtanúi, Düsseldorfon, Madridon, Bostonon és Torinón át egészen Glasgowig, végül az utolsó „ruhapróba” a birminghami fedett pályás világbajnokság, amely négy nappal a skóciai verseny után rajtol.

Jelenlegi és korábbi olimpiai – és világbajnokok, Renauld Lavillenie, Thiago Braz da Silva, Tianna Bartoletta és Barbara Pierre csak néhány azon sztárok közül, akik segítik az északnyugati német város versenyének rendezését, szervezését. Genzebe Diaba 2014-ben itt futott egészen elképesztő 3:55:17-es világcsúcsot 1500 méteren, az etióp futó jövő szombaton visszatér Karlsruhebe és versenybe szállhat a német középtávfutókkal Konstanze Klosterhalfennel és Gesa Felicitsa Krauseval.

Lavillenie és Braz da Silva – a világcsúcstartó és olimpia bajnok – számos alkalommal versenyeztek igazi nagyágyúkkal, például a német Raphael Holdzeppe (2013-as szabadtéri világbajnokság győztese), a lengyel Pawel Wojciechowskival és Piotr Lisekkel (2011-es világbajnok és regnáló fedett pályás Európa-bajnok), valamint a görög Konstadinos Filippidisszel (2014-es fedett pályás világbajnok).

A női magasugrás mezőnyében, az ukrán csillag, világbajnoki ezüstérmes Yulia Levchenko és a hazai sztár Marie-Laurence kerülhetnek reflektorfénybe jövő hét szombaton. A sorozat későbbi szakaszában hozzájuk csatlakozhat majd Mariya Lasitskene (háromszoros világbajnok), aki az idei szezonban már ugrott 2 méter felett is.

Pontozás és szabályrendszer:

  • A 2018-as World Indoor Tour pontrendszerébe az alábbi versenyszámok tartoznak bele:
    - A férfiaknál 60m, 800m, 3000 és 5000m futás, súlylökés, rúdugrás és hármasugrás Az IAAF World Indor Tour győztesei automatikusan kvalifikálják magukat a birminghami vb-re
    - A nőknél 400m, 1500 m futás és 60m gát, magasugrás és távolugrás
  • Minden versenyen a legjobb négy atléta kap pontot, az elsőnek 10, a második 7, a harmadiknak 5, míg a negyediknek 3 pont jár.
  • Az a sportoló, aki világrekordot dönt, plusz 3 ponttal gazdagodhat.
  • Az atléták maguk dönthetnek mely versenyeken szeretnének részt venni, azonban csak a legjobb három versenyeredmény számít bele a helyezésükbe. Az IAAF World Indoor Tour győztesének legalább két viadalon részt kell vennie.
  • A sportágak győztesei egyénenként 20,000$ pénzjutalmat kapnak, valamint automatikusan (szabadkártyával) kvalifikálják magukat a 2018-as birminghami fedett pályás világbajnokságra.

(Forrás: IAAF cikkének fordítása / fordította és szerkesztette: Kovács Máté)

(Fotók: iaaf.org)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.