Jó év után a magyar ultrafutás

Beszélgetés Molnár Tamás bizottsági elnökkel, az IAU Technikai bizottságának tagjával

Az atlétikai speciális ágának, az ultratávú futásoknak több eredményes képviselője volt és van Magyarországon. Sikereiket, embert próbáló teljesítményeiket nemcsak a sportágon belül süvegelik meg.

A szakág nemzetközi elismerését jelzi az a hír is, hogy a Nemzetközi Ultrafutó Szövetség/IAU  Technikai Bizottságának tagja lett Molnár Tamás, MASZ Ultrafutó Bizottságának elnöke. A volt eredményes távfutót kérdezte a honlap új megbízásáról, a szakág hazai helyzetéről.

- Milyen típusú feladatokat ad az IAU bizottsági tagság?

- Örömmel fogadtam el a bizottságba való meghívást, amelyben az aktív közreműködés sokrétű feladatot ad. Többek között a jelentős versenyek előkészítésében, a gördülékeny, szabályos lebonyolításban való részvételt; a helyi szervezőbizottság segítéséhez, az esetenkénti irányításához való hozzájárulást.

Érdekesség, hogy a Technikai bizottsági tagságot ez idáig Bérces Edit világbajnokunk töltötte be, akinek nagyszerű futásainál volt lehetőségem szurkolni. 

- Melyek az IAU 2018-as kiemelkedő rendezvényei?

- Három nagyszabású esemény kerül lebonyolításra ebben az esztendőben: május 12. Terep VB /80km, Penyagolosa, ESP - május 11-13. 24 órás EB /Timisoara,Temesvár ROM – szeptember 8. 100km VB/ Sveti Martin, CRO

- Hogyan kezdődött a kapcsolat az ultrafutással, hogyan alakult a szakág elismertsége?

- A hazai és a nemzetközi ultrafutást 1999-2000-től kísérem figyelemmel. Főként az 50 és 100km-t, de a 24 órás versenyeken is részt vettem mint edző, csapatvezető. Akkor még teljesen önköltségen tudtak utazni a futók, próbáltak bekerülni a nemzetközi vérkeringésbe, a költségtérítéses meghívottak közé. Közben sokat változott a helyzet, erősödött a nemzetközi szövetség (IAU), főleg IAAF támogatás révén emelkedett a versenyek rendezésének színvonala, nőtt a tagországok létszáma, …stb. A beilleszkedés több kevesebb sikerrel megvalósult, és azóta Magyarország folyamatosan jelen van mind az EB-ken, mind a VB-ken.

- A szakág hazai helyzete, eredményessége?

- Határozott stabilitást mutat a szakág hazai helyzete. Köszönhető annak, hogy normalizálódtak az itthoni viszonyok, a szövetségen belül a bizottság rendszeresen tud ülésezni, próbálja megoldani a feladatokat. Világosabb szabályozókat vezetettünk be (kvalifikációs eljárás, válogatási elvek, tagságra vonatkozó jogok-kötelezettségek..stb. ), igazolt versenyengedéllyel rendelkező létszámunk nőtt. A MASZ-IAU szabályzat betartatásával tudjuk biztosítani a tagok részvételét a versenyrendszerben.

Természetesen vannak még olyan területek, amelyek tisztázásra megoldásra várnak, (pl.rekordnyilvántartás). Dolgozunk rajta, keressük a közös hangot mindenkivel. Mindezeket figyelembe véve az IAAF, IAU által preferált 100 km, 24 órás versenyszámokban évek óta folyamatosan rendezünk országos bajnokságot, és veszünk részt az Európa-, és világbajnokságokon.

Az eredményességet illetően nagyon jó évet zártunk. 2017-ben a 24 órás férfi csapat 4. helyezést ért el a világbajnokságon, amelyre eddig még nem volt példa (közöttük egy korosztályos világbajnoki teljesítmény is volt)! Több olyan futó is van, aki elszántan, áldozatokat hozva hajlandó készülni a csúcsok eléréséért, és persze köszönet az edzőknek is.

A MASZ Ultrafutó bizottsága szerény anyagi háttérrel rendelkezik. Ezért támogatni nem tudjuk a kiemelt eredménnyel rendelkező futókat sem. Tudjuk nem olimpiai szám az ultrafutás egyik távja sem, de ez eddig is így volt. Mindenesetre köszönet a működés alapszintű biztosításáért.  Reméljük az eredmények továbbra is igazolják majd törekvéseinket, amelyek révén a szövetségtől még fokozottabb odafigyelést kap az ultrafutás az atlétika számain belül. (ml/mt)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.