Gécsek Tibor: "Szergej Litvinov volt a világon az első, aki négy forgásból dobta el a kalapácsot"

Hatvan esztendős volt a héten biciklibaleset következtében elhunyt Szergej Litvinov kalapácsvető, aki harminc évvel ezelőtt olimpiai bajnok lett Szöulban.

Az 1998-ban Budapesten Európa-bajnokságot nyert Gécsek Tibor volt az egyik ellenfele a ötkarikás játékok kalapácsvető versenyében győztes orosz – akkor még szovjet - Szergej Litvinovnak, aki 84. 80 méteres dobással érdemelte ki az aranyérmet. Minden idők egyik legkiválóbb dobóatlétája, egyike annak a három kalapácsvetőnek, aki 86 méternél is nagyobb dobással büszkélkedhetett, a héten végzetes biciklibaleset következtében az életét vesztette. Hatvan esztendős volt.

„Mindenki kedvelte és tisztelte Szergejt, ő volt az a kalapácsvető, aki a világon elsőként mutatta be a négy forgásból végrehajtott kidobást, és mindezt elképesztő és utánozhatatlan gyorsasággal tette” – emlékezett egykori vetélytársára az 53 esztendős Gécsek Tibor, aki az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozva egy közös emléküket is felidézte.

„Harminc évvel ezelőtt történt, a szöuli olimpiai játékok kalapácsvető döntőjének napján. Németh Pali bácsi, az edzőnk, valamint két klubtársam, Szitás Imre és Vida József társaságában a gigantikus méretű olimpiai falu bejáratánál arra a buszra vártunk, amit jó előre kinéztünk magunknak, de az zsúfolásig tömve érkezett a megállóba, úgy hogy egyikünk se tudott felszállni. Szergej Litvinov szemfülesebb volt nálunk, neki valahogy sikerült feljutnia a járműre.  Hoppon maradtunk és az sem volt megnyugtató a számunkra, hogy velünk együtt ott toporgott a megállóban a ma is világcsúcstartó Jurij Szedih is, a szöuli versenyek első számú esélyese. A következő buszon már volt hely a számunkra is, de óriási balszerencsénkre a valószínűleg nem szöuli sofőrünk – letérve az olimpiai útvonalról - ráhajtott a nagyváros egyik legforgalmasabb, kétszer nyolcsávos útjára. Azonnal láttuk, hogy baj van, csak abban bíztunk, hogy a pilótánk valahogy ki tud keveredni a hatalmas dugóból.
Szedih homlokáról csorgott a víz, de mi is nehezen tudtuk megőrizni a nyugalmunkat. A 14 perces útból 55 perces tortúra keveredett, és amikor végre odaértünk a stadionhoz, hanyatt-homlok futásba kezdtünk. A jelentkeztető helyhez két perccel a „kapuzárás” előtt érkeztünk, majdnem oda lett az olimpiánk!  Bemelegítődobás, gyúrás és a kellő összpontosítás nélkül ballagtunk ki a küzdőtérre. Litvinovnak szerencséje volt, hogy jóval előbb érkezett, és ez meg is látszott a nyugodt és kiegyensúlyozott versenyzésén. A második helyre szorult Szedih udvariasan gratulált a legyőzőjének, magában viszont bizonyára a pokolba kívánta a dél-koreai buszsofőrt…”
– mesélte Gécsek Tibor, aki 78.36 méteres dobással lett hatodik és olimpiai pontszerző.

A 60 esztendősen elhunyt Szergej Litvinov hasonló nevű nagyfia is kalapácsvető lett, és egyike volt az olimpiai bajnok tanítványainak. Az ifjabb Litvinov négy éve a zürichi Európa-bajnokságon bronzérmet nyert.

(Forrás: Szalay Péter - SzPress Sporthírszolgálat)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.