„A munka sosem vész kárba”

Márton Anita és Eperjesi László az M4 Sport stúdiójában /videó

Hétfőn hazaérkezett Márton Anita, a birminghami Fedettpályás atlétikai Világbajnokságon 19,62 méteres országos csúccsal történelmi aranyérmet szerző súlylökőnk, akinek edzőjével, Eperejsi Lászlóval együtt első útja az M4 Sport  stúdiójába vezetett.

A 29 éves atléta Sport7fő  című műsorunkban őszintén mesélt arról az útról, amely a világbajnoki dobogó tetejéig vezetett és arról, hogyan tanult meg magas szinten versenyezni az elmúlt években, illetve kitől kapott segítséget ehhez.

A fedett VB nagy pillanata/ m4sport.hu A többek között olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, fedettpályás Európa- és világbajnok Márton edzője elmondta, tanítványát évekkel ezelőtt a magassága miatt írták le egyes sportvezetők, de kettejük kitartása meghozta az eredményt.

„- Nyugodtan tehettük volna azt is, hogy elengedjük a dolgot, nem küzdünk tovább és megmaradunk magyar szinten, beérjük ennyivel, de Anita képességei ennél sokkal többre voltak hivatottak” – mondta az M4 Sport stúdiójában Eperjesi László.

Márton Anita saját bevallása szerint juniorként mentális szempontból nem volt győztes típus, az elmúlt években ebben a tekintetben is hatalmasat (és folyamatosan) lépett előre, mára a versenyzés, a formaidőzítés és a legfontosabb pillanatban nyújtott legjobb teljesítmény az egyik legnagyobb erőssége

és ezért állhatott dobogóra szinte minden világversenyen, amelyen az elmúlt években elindult.

Amikor Márton Anita  felismerte, hogy nem tudja kihozni magából a maximumot a fontos dobásoknál, sportpszichológushoz fordult.

Elmondása szerint a szakember abban segített neki a legtöbbet, hogy megtanulja kizárni a külvilágot, csak és kizárólag önmagára koncentráljon egy verseny folyamán. Mára már ezt olyan magas szintre fejlesztette, hogy az sem tűnik fel neki, milyen zene szól a stadionban, mikor a dobókörhöz lép.

„- Aki nézi a közvetítéseket, láthatja, hogy dobás után le szoktam ülni, lecsukom a szemem, megpróbálok lenyugodni, átgondolom, mi történt, min kellene javítanom, milyen instrukciót kaptam a pálya széléről.

Próbálom átgondolni, hogy mit szeretnék megvalósítani és így lépek bele a körbe” – mondta a verseny kiélezett pillanatairól a magyar atlétika történetének első világbajnoka, aki a fiataloknak is üzent:

„- Egy-egy kudarc után nem szabad feladni, menni kell tovább. Ha valaki szereti, amit csinál és el akar érni valamit, a munka sose vész kárba, előbb utóbb ki kell jönnie az eredménynek.”

Az előtte álló idény terve: átlépni a húszméteres határt. amit már két éve szeretne elérni. „- Remélem, idén sikerül átszakítani, és kicsit meglendülnek az eredmények" – mondta,

hozzátéve, tavaly a londoni VB-n is úgy érezte, benne van ez az eredmény, akkor a jó időjárás hiányzott hozzá. A brit fővárosban végül második lett.  „- Egyelőre Tokióig tervezek, utána meglátjuk a folytatást” – fűzte hozzá Márton Anita. (forrás, fotók: m4sport.hu)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.