Portugáliában a dobók – élő közvetítés az Európa Kupáról

Háromszáznál több nevezés / 16 aranyérem a tét / Márton Anita is a 13 magyar induló között

Európában a szabadtéri pályaidény nyitányának is tekinthető Dobó Európa Kupa  sok rangos atlétát állít rajthoz a portugáliai Leiriában. Az immáron harmadik alkalommal házigazda városban a négy dobószámban, a két nemben nyolc felnőtt és nyolc U23 versenyben hirdetnek győztest. Az eseményre több mint háromszáz nevezés érkezett (170 ffi – 143 női) – közöttük 13 magyar atlétái is, élükön a Birmigham-i világbajnok Márton Anitával, aki a súlylökés mellett diszkoszvetésben is dobókörbe áll.

A tradicionális versenyen, az előző évekhez hasonlóan – amelyekben többek között Pars Krisztián többszőr az élen végzett – idén is jó erőkből álló magyar csapat vesz részt – amelyet a mellékletben olvasható csapatösszeállítás is igazol. A legtöbb induló Szombathelyről, a Dobó SE-ből áll rajthoz a magyar válogatott tagjaként Leiriában.

 „- Egyesületünk részéről két fiú és két lány versenyzőnk harcolta ki az indulás jogát – mondta a hungarysport.hu-nak Németh Zsolt vezetőedző. -  Örülök, hogy négy sportolónkat is beválogatták a magyar csapatba, és szeretném, ha mindenki egyéni csúcsa közelében dobna. Aztán, hogy ez mire lesz elegendő, az majd Portugáliában kiderül. Halász Bence és Gyurátz Réka esélyesek az U23-asok között az éremszerzésre.”

A legutóbbi, Gran Canarián megrendezett Dobó EK-n Márton Anita győzött/ súly – U23-ban Rivasz-Tóth Norbert/ gerely, Halász Bence/ kalapács és Gyurátz Réka/ kalapács ezüstérmet nyert és további két döntős eredménynek örülhetett a csapat. 2017-ben a rajthoz állt 36 ország között a pontverseny 6. helyét szerezte meg a magyar küldöttség -  az éremtáblán a negyedik legjobbak voltunk.

A leiriai  előzetes listákat böngészve olimpia-, világ- és Európa bajnokok neveivel találkozhatunk. Diszkoszvetésben a férfiaknál Rió diszkoszvető bajnoka vezeti sort, Christopf Harting 68,37-es egyéni csúccsal került nevezésre, de a világbajnoki ezüstérmes Daniel Stahl 71,29-es tavaly elért legjobbal az abszolút első ebben a névsorban. Összesen hat 67 méter feletti dobó jelezte indulását

A kalapácsvetés  legnagyobb neve a háromszoros világbajnok Pawel Fajdek/83,93 pb – vele együtt három nyolcvanméteres egyénivel rendelkező dobó található a nevezési listán. 78 méter fellett – az U23-ban induló és a korcsoport élvonalába tartozó Halász Bencével együtt – további hét kalapácsvető várja a szombati versenyt.

London világbajnoka, Johannes Vetter vezeti a gerelyhajítók  sorát, aki 94,44 méteres eddigi legjobbal található az összesen hét 80 méter feletti gerelyes sorát – de az U23 mezőnyében is készül a versenyre három e felett tudó atléta, közöttük Rivasz-Tóth Norbert is.

A súlylökők  mezőnye is igen erősnek ígérkezik, hét atléta lökte már eddig a szert 21 méter fölé a nevezési lista szerint. Az EB-ezüstérmes Michal Haratyk érkezik közülük a legjobb eredménnyel Portugáliába/21,88 m.

A nők hasonló számában  a címvédő Márton Anita egy héttel emlékezetes fedett VB győzelme után lép ismét – most már szabadtéren – a dobókörbe. 19,87-es nevezési eredménye mellett még további két 19 feletti egyéni csúccsal rendelkező atlétanő található a mezőnyben.

A diszkoszvetés  felnőtt versenyében – amelyben rajthoz áll a világbajnok, olimpiai bronzérmes súlylökő Márton Anita is – hét 60 méter feletti egyéni csúccsal rendelkező dobó, közöttük a magyar versenyző is - készül a viadalra. Legjobb eredménnyel a versenycsúcsot is tartó Nadine Müller várhatja a szólítást/68,89 m

A kalapácsvetés „nevezési” legjobbja a VB bronzérmes Malwina Kopron/76,85 m. A várható mezőnyben nyolc hölgy rendelkezik 72 méter feletti egyéni csúccsal. Az U23 versenyre nevezett Gyurátz Réka 71,27 méteres legjobbal a korcsoport élmezőnyébe tartozik.

Gerelyhajításban  Peking világbajnoka, Katharina Molitor 67,69 méteres eddigi legjobbal érkezik a Dobó EK-ra, vele együtt eddig nyolcan szárnyalták túl a 60 métert a versenyszámra jelzett atléták közül. Az U23-asok nevezési listáján a VB döntős Tugsuz Eda/67,21 m mögött Szilágyi Réka is a korcsoport élvonalában található.

A kétnapos Dobó Euró Kupa szombaton és vasárnap, ottani idő szerint 9 órakor kezdődik (az időeltolódás HUN -1h).

A verseny követhető élő videóközvetítésen (Live Streaming) – a rendezők tájékoztatása szerint az eredmények szintén folyamatosan megtekinthetők lesznek. (ml)

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.