Az előzetes elképzelések szerint alakul az olimpiai felkészülés

Márton Anita és Eperjesi László a Magyar Edzők Társaságának konferenciáján

Jelentős érdeklődés mellett tartotta meg az Innovációs lehetőségek a versenyeztetésben  címmel meghirdetett konferenciáját a Magyar Edzők Társasága. A rendezvény vendége volt Márton Anita  olimpiai bronzérmes, fedettpályás világbajnok súlylökő és edzője Eperjesi László, akikkel Köpf Károly MET titkár beszélgetett a felkészülésről, a versenyzésről.

Az eredményes versenyző-edző páros felkészülésének középpontjában természetesen már a 2020.évi olimpia áll. A négyéves ciklus végén, az olimpián szeretnének minél jobb eredményt elérni, minden addigi program ezt a célt szolgálja. Bár van egy hosszútávú programjuk, ezen belül egy túlságosan hosszú időszakokra nem készítenek konkrét terveket, rugalmasan alkalmazkodnak a bekövetkező helyzetekhez. Eddig, az olimpiai ciklus feléig az előzetes elképzeléseik szerint alakult mind a felkészülés, mind az eredmények.

Versenyek alatt nem fordítanak időt és energiát az esetlegesen előforduló technikai hibák javítására, mert ez zavarólag befolyásolhatja a koncentrációt a következő dobásra. Ezt a munkát az edzéseken kell elvégezni. Eperjesi László  nem tartja jó módszernek a közvetlen verseny utáni értékelést. Időt hagynak a „dolgok leülepedésére”, többnyire csak másnap értékelik a szereplést.  Az edző szerint Anitának a gyorsasága a fő erénye és elsősorban a fizikai erő területén van lehetősége tovább fejlődni.

Márton Anita  elmondta, őt egyáltalán nem befolyásolja, hogy szabadtéren vagy fedettpályán versenyez. Szerencsésnek tartja, hogy a súlylökést fedettpályán is lehet űzni, mert így „megszabadul” a hosszú, monoton alapozástól, felkészüléstől.

Azért a formaidőzítésben a szabadtéri versenyeké az elsőbbség. Általában nem szokott a versenyek előtt helyezési célkitűzést állítani, a célja, hogy minél nagyobbat dobjon. Nem szokott erősen kezdeni, az első sorozatban az a cél, hogy legyen érvényes dobása. Ez megnyugtatja, és a továbbiakban arra tud koncentrálni, hogy dobásról - dobásra javítson.

Különleges adottságának tartja, hogy többnyire utolsó kísérlete a legjobb. Szereti az erőfejlesztő edzéseket, bár alkatánál fogva nem tartozik a súlyemelő gyakorlatokban a világ legjobbjai közé. (forrás:magyaredzo.hu)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.