A magyar junior világbajnok a kalapácsvető „forma 1”-ben

Halász Bence a versenyszám top sorozatában

A tizenhat évvel fiatalabb Halász Bence  igyekszik tartani a frontot Szombathelyen a kényszerpihenőn levő Pars Krisztián  távollétében, és ehhez a Németh-fivérek, László és Zsolt  igyekeznek megteremteni az erős szakmai hátországot.  A Kiskunhalason alföldinek született Halász Bence  hat évvel ezelőtt költözött a jellegzetesen nyugat-dunántúli Szombathelyre, amihez fejlődése érdekében Míg György, az első edzője, és a szülei is az áldásukat adták. Az akkor 14 esztendős dobópalánta a családi fészektől több mint 350 kilométerre rendezkedett be, ám hamarosan kiderült, hogy a merész váltásból csak előnye származott.

Kincs került Szombathelyre - „Míg György barátom, az egykori élvonalbeli súlylökő, nevelőedzőként indította útjára a tehetséges fiút, aki az ugró, a vágtafutó és dobószámokban is jelét adta a tehetségének, ám kalapácsot egyszer sem vett a kezébe. Ezért is szenzációs, hogy fogékonyságának és szorgalmának köszönhetően előbb megnyerte az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál diszkosz- és kalapácsvető versenyét, majd 2014-ben kalapáccsal ezüstérmes lett az ifjúsági olimpián. Azóta megállíthatatlanul nyeri korosztálya csúcseseményeit: 2015-ben junior Európa-bajnok lett,

2016-ban junior világbajnok, tavaly pedig az U23-as Európa-bajnokságról hozta el az aranyérmet, az első felnőtt világbajnokságán pedig a mezőny legfiatalabbjaként máris ott volt a legjobb tizenkettő között. Soha nem volt szokásom messze kalandozni a jövőben, ezért most is csak azt mondom, hogy Bence személyében kincs került Szombathelyre, amit nagy becsben kell tartanunk.

Ahányszor csak ránézek, a japán olimpiai bajnok Kodzsi Murofushit vagy az Európa-bajnok Gécsek Tibort látom magam előtt, az elődök hozzá hasonló alkatát, robbanékonyságát és csiszolt technikáját. ” – nyilatkozta Németh Zsolt, a szombathelyi edzőpáros kalapácsvetőként világbajnoki ezüstérmet nyert tagja az SzPress Hírszolgálatnak.

 270 kilóval guggol, 330 centit ugrik helyből  - Németh László  és a testvére nem akarják siettetni Halász fejlődését, ezért a terhelésével is csínján bánnak. Amíg a 4, 5 és 6 kilós kalapácsoktól elbúcsúzva még nem váltott át a felnőttek által használt 7 kilósra, valósággal vissza kellett fogniuk.  Így is elképesztő, hogy már most mire képes az ifjú Herkules, ha úgy istenigazából nekirugaszkodik…

„Jó nézni, ahogy a 125 centiméteres gátak fölött páros lábbal szökken át, és először nem hittem a szememnek, amikor helyből távolugrásban, azaz nekifutás nélkül 330 centiméternél érkezett a földre. A vállán 270 kilós súllyal képes guggolni, 145 kilóval könnyedén szakít, rövid távú sprintelésben pedig kevesen tudják tartani a lépést vele. 

Ezek az edzésteljesítmények már most is tekintélyesek, ezért is bízunk abban, hogy mindezt a dobókörbe állva is hasznosítani tudja. ”Kanász”, mert nem ellenére ezt a becenevet kapta, bírja a feszültséget, sőt, kifejezetten stresszkedvelő sportoló. Amikor másoknak remegni kezd a térde, őt a kihívás mindig feldobja.” – dicséri a mester.

Egyre közelebb a 80-hoz  -  Nagyot változott a világ a kalapácsvetésben, amióta az atlantai olimpiai bajnok Kiss Balázs visszavonult, de még a londoni nyári játékokat követően is, amikor Pars Krisztián 80.59 méteres dobással szerezte meg az aranyérmet. Például szolgálhat erre, hogy az idei kalapácsvető világranglista első 30 helyezettje között 14 nemzet atlétáinak a neve olvasható. Tíz-tizenöt éve elképzelhetetlen volt, hogy török, egyiptomi, katari, holland, norvég és a mexikói dobók is beleszólhatnak a játszáma, most viszont már ők is nyomulnak előre.

„Mi Bencével együtt egyelőre a vele egyívásúakat figyeljük, két hasonló korú ukránt és egy német fiút, de hamarosan nem ez lesz már a mérce. Az idei berlini Európa-bajnokságon megcélozzuk a döntőt, az pedig már most dicsőségnek számít, hogy meghívást kapott a legjobb kalapácsvetők körversenyére, amit mi a Forma-1-es vándorcirkuszhoz szoktunk hasonlítani.

Rajt két hét múlva Oszakában, az utolsó állomás pedig az egyre nagyobb tekintélynek örvendő Gyulai Memorial, július első két napján. Edzéseken már jóval az egyéni csúcsa fölött tud dobni, reméljük, hamarosan a 80 méteres határvonalon túlra repíti a kalapácsot” – mondta befejezésül Halász és Pars edzője. forrás: Szalay Péter SzPress Sporthírszolgálat

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.