Különleges súlylökő viadal Veszprémben

Remek mezőny, sztárok a köztéri viadalon!

Világbajnok, VB, EB érmes és helyezett atléták, valamint a magyar mezőny feltörekvő, legtehetségesebb súlylökői is részt vesznek az ország első köztéri súlylökő párosviadalán, az 1. Veszprémi Súlylökő Párbajon, amelyet a VEDAC (Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club) rendez május 7-én hétfőn, a veszprémi Óváros téren.   Kialakultak a párok, összesen hét duó próbál szerencsét a nem mindennapi viadalon.

A verseny egyik legfőbb esélyese, a Márton Anita - Orbán Éva  kettős. Márton Anita  hazánk első atlétája, aki világbajnokságot nyert. A kiváló versenyző a közelmúltban győzött a birminghami fedettpályás VB-n, bronzérmes volt a riói olimpián, és tavaly, a londoni szabadtéri világbajnokságon ezüstérmet érdemelt ki. Eddigi legjobbja, amely országos csúcs is: 19.87 méter. A Békéscsabai AC-t képviselő Anita már gőzerővel készül a nyár újabb nagy kihívásaira, és arra is esély mutatkozik, hogy Veszprémben esetleg megközelíti említett rekordját.

Párja Orbán Éva, a VEDAC kalapácsvető magyar csúcstartója, háromszoros olimpikon, aki tavalyi mérsékeltebb éve után ismét újult erővel vetette bele magát a munkába. A korábbi világbajnoki nyolcadik, Universiadé ezüstérmes sportoló gyakorta tesz „kiruccanást” más dobószámokba, így egyáltalán nem áll távol tőle a súlylökés sem.

A diszkoszvetésben ifi Európa-bajnokságra készülő veszprémi Péringer Márk  szintén szívesen kacérkodik a súlylökéssel, az ő párja a többpróbázó, fedett pályás Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai nyolcadik Zsivotzky-Farkas Györgyi.

Ugyancsak jól illeszkedik a veszprémi dobópárbaj a junior világbajnoki ezüstérmes Krizsán Xénia, hétpróbázó felkészülésébe, így szívesen vállalta a részvételt. A párja az Ikarus feltörekvő súlylökője, Kovács László, aki ifjú kora ellenére már 17 métert tud.

A télen Veszprémbe igazolt, EYOF-győztes diszkoszvető Aranyi Ferenc, kedvenc száma mellett szívesen próbálkozik a súlylökők között is. Párja a győri EYOF-on a versenyszámban negyedik helyezett Fekete István  lesz.

A legutóbbi fedettpályás magyar bajnokságon aranyérmet szerző Rakovszky Tibor  szabadtéren 18.14 méteres egyéni legjobbal rendelkezik. Mellette Beregszászi Renáta  ifjúsági válogatott súlylökő próbálja meg egyéni legjobbját elérni.

Tóth Balázs  és Veiland Violetta  alkotja a hatodik párost. Előbbi legutóbb a Nyíregyházi Sportcentrum színeiben a fedettpályás junior országos bajnokságon szerzett bronzérmet. Veiland Violettát pedig sokan Márton Anita utódjának tartják, a legutóbbi fedett OB-n világbajnok sporttársa mögött remek eredménnyel lett ezüstérmes.

A Fischer Márk - Detrik Balázs  duóról el kell mondani: a legtehetségesebb magyar korosztályos súlylökők között tartják őket számon. Utóbbi például a legutóbbi fedettpályás OB-n harmadik volt a felnőttek között, pedig még U23 korú.   

Az 1. Veszprémi Súlylökő Párbajt május 7-én az Óváros téren  rendezi meg a VEDAC. A pálya előkészületei már megtörténtek, amelyet a Magyar Atlétikai Szövetség hitelesít, így az eredményekkel fel lehet kerülni majd a hazai, nemzetközi ranglistákra.  A belépés valamennyi érdeklődőnek, arra járónak, nézőknek és szurkolóknak ingyenes lesz. (forrás: Mémeth Attila/VEDAC)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.