A gyalogló boksz utca tapasztalatai Taicangban

Így látta dr.Urbán Ákos a szakági csapat VB-n alkalmazott új szabályt

„- Mindenki kíváncsian várta az első olyan gyalogló világversenyt, ahol valamennyi számot a "boksz utca", angolul "pit lane" szabályai szerint rendeztek meg – számolt be hazaérkezése után tapasztalatairól a szakág koordinátora. - Voltak, akik kihasználták a három figyelmeztetés utáni még egy lehetőséget, és a most alkalmazott büntető idő letöltésével, de beértek a célba (ffi. 50 km-en 3 - ffi 20 km-en 5 – junior ffi 10km-en 1 versenyző),   de bőven voltak olyanok is, akik a büntető idő letöltése után megkapták a negyedik piros lapot, és így is  a kiállítás sorsára jutottak (ffi 50 km/ 5, női 50 km/ 1, női 20 km/ 1, junior ffi 10 km/ 3, junior női 10 km/ 3, férfi 20 km./ 4 fő)

A "legelőkelőbb" helyezés, amit a büntető idő letöltésével el lehetett érni, az a 14. volt, úgy az U20-as fiúk 10 km-én, mint a férfiak 20 km-én. Ebben a pozícióban olyan gyalogló ért célba, aki 1 perc, illetve 2' perc büntető időt töltött a box utcában. 

Véleményem szerint ez a szabály kicsit látványosabbá teszi a versenyeket, és még egy lehetőséget biztosít a célba érésre, de ahhoz, hogy a gyaloglást fenyegető veszélyek végleg elhárulhassanak a fejünk felől, jóval radikálisabb változásokra lenne szükség, amelyek a verseny előtti napon lebonyolított konferencia fő témáját képezték.

Visszatérve magára a versenyre, két napon jelentősen eltérő volt az időjárás a kínai városban. A szombati nyitónapon – ffi, női 50km - női 20 km és a junior ffi 10 km - párás volt a levegő, de jó néhány fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint a másodikon - amikor a jóval magasabb hőmérséklet párosult a 85%-os páratartalommal.

Ebből is következett, hogy az 1:17- 1:18-as eredményekkel rendelkező versenyzők 1:21-en kívüli eredménnyel nyerték vasárnap a férfi 20 km-t.

A körülményeket mutatja, hogy a színeinket képviselő Venyercsán Bence - a ki két héttel előtte 1:24:15-öt ért el Békéscsabán és most szombaton ismét egyéni csúcsot gyalogolt a CSB-n -, optimálisabb időjárás feltételek között Taicangban előrébb végezhetett volna.”- fejezte be visszatekintését dr.Urbán Ákos.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.