Elhunyt Tábori László

A magyar atlétika búcsúzik egy korszak nagy egyéniségétől. Nyolcvanhat éves korában elhunyt az olimpiai döntős, világcsúcstartó közép- és hosszútávfutó Tábori László. A kiváló atléta, a múlt század ötvenes éveiben világhírű magyar futógeneráció tagjaként – a legendás edző, Iglói Mihály versenyzőjeként - három alkalommal ért el világcsúcsot, közöttük 1955-ben beállította Iharos Sándor 3:40,8-as  1500 méteres rekordját. 4×1500 méteres  váltóban kétszer szerepelt a világcsúcsot futó négyesben, mindkét alkalommal Iharos Sándor, Rózsavölgyi István és Mikes Ferenc társaságában.

Pályafutásának kiemelkedő állomásaként az 1956-os, Melbourne-ben rendezett olimpián 1500 méteren a negyedik, 5000 méteren a hatodik helyen végzett. Tábori László legjobb eredményeit 1955-ben érte el: a már említett világcsúcs időt 1500-on és a 13:53,2 perces  teljesítményt 5000 méteren. Ő volt a világon a harmadik, aki négy percen belül futott egy mérföldön/3:59,0 p. Volt magyar, angol és amerikai bajnok. A magyar távfutás történetében meghatározó helyet elfoglaló olimpiai szereplése után Kaliforniában telepedett le, ahol később hosszú ideig eredményes edzőként tevékenykedett.

Az aktív éveiben sokszoros válogatott versenyző az elmúlt évtizedek során sem szakadt el a magyar atlétikától. Rendszeresen segítette a következő generációk tehetségeit, többször járt Magyarországon. Emlékezetes esemény volt, amikor 2015-ben a Miskolci Atlétikai Centrum küzdőtere a Tábori László Futópálya  elnevezést kapta, amelynek avatásán a volt kiváló középtávfutó személyesen jelen volt. Tábori László kiemelkedő eredményeit, a sportág iránti elhivatottságát, eredményes edzői munkásságát, segítőkész személyiségének emlékét a magyar atléták közössége megőrzi.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.