Férfi 800-on is parádés lesz a mezőny

Újabb rangos nevek a Gyulai Memorial indulói között

Több más számhoz hasonlóan a férfi 800 méter mezőnye is kiemelkedően erős lesz a 8. Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon. A kétkörös távon többek között az olimpiai ezüstérmes Nijel Amos és a fedettpályás világbajnok lengyel Adam Kszczot is rajthoz áll.

Az esemény pénteki hírlevele szerint az egyéni csúcsok alapján egyértelműen Amos, a tavalyi Gyémánt Liga-döntő bajnoka számít majd favoritnak, 1:41.73 perces idejénél ugyanis a sportág történetében csak a világcsúcstartó kenyai David Rudisha és a korábbi rekorder, dán színekben szerepelt Wilson Kipketer tudta gyorsabban teljesíteni a 800 métert.

Szabadtéren a legutóbbi két VB-n második, háromszoros fedettpályás és kétszeres szabadtéri Európa-bajnok Adam Kszczot a márciusi fedett VB-n már bizonyította, hogy jól sikerült az idei évre való felkészülése, így nem lenne meglepő, ha ő érne elsőként célba a székesfehérvári versenyen. Amos és Kszczot azonban korántsem csak egymással kell, hogy foglalkozzon majd, mivel ott lesz a rajtnál az amerikaiak riói olimpiai bronzérmese, Clayton Murphy, aki 1:42.93 perces egyéni csúcsát éppen az ötkarikás döntőben futotta. 

Kenyából is komoly futók érkeznek a versenyre, közülük a 20 éves Kipyegon Bett emelkedik ki. A 2016-ban junior világbajnokságot nyert tehetség már a felnőttek között is letette a névjegyét, mivel a tavalyi londoni szabadtéri világbajnokságon a harmadik helyen ért célba, a Gyémánt Liga fináléban pedig negyedik lett.

Természetesen a legsikeresebb magyar atléták, mint például a fedett pályás világbajnok, olimpiai bronzérmes Márton Anita  és a világbajnoki bronzérmes dr.Baji Balázs  már biztos, hogy részt vesz az eseményen. Nem lesz azonban könnyű dolguk: súlylökésben Peking világbajnoka, Christina Schwanitz már jelezte indulási szándékát, 110 gáton pedig a londoni világbajnokság első két helyezettje, Omar McLeod és Szergej Subenkov is itt lesz.

Ahogy azt már megszokhattuk, rengeteg sztár visszatér Székesfehérvárra: a Gyulai István Memorial legsikeresebb versenyzője, Tianna Bartoletta újra indul, de Anita Włodarczyk, minden idők legjobb kalapácsvetőnője ismét esélyesként érkezik.

Említhetnék akár még az idei év legjobb férfi 400-asát, Steven Gardinert, a kétszeres olimpiai bajnok hármasugrót, Christian Taylort, a riói olimpiai bajnok 400as, Shaunie Miller-Uibót, a londoni magasugró világbajnok Mutaz Essa Barshimot, vagy akár az őt fedett pályán legyőző Danyil Liszenkót is.

Mellettük olyan klasszisok is versenyeznek, akik először járnak hazánkban. Elijah Manangoi, a londoni világbajnokság 1500-as győztese, a kétszeres 400 gátas világbajnok Zuzanna Hejnova, valamint az 1500 és 2000 méter női világcsúcstartója, Genzebe Dibaba is érkezik júliusban. (forrás: mti, Hírlevél-3)

A 8. Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj (július 1-2.):  Férfiak: 100 m, 400 m, 800 m, 1000 m (új szám), 110 m gát, 400 m gát, 3000 m akadály, magasugrás, hármasugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés - Nők:100 m, 400 m, 1 mérföld, 100 m gát, 400 m gát, 3000 m akadály, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.