Budapesten kezdődik a nyolcnapos versenykörút

Halász Bence súlyt lök, diszkoszt vet, hogy még jobb legyen kalapáccsal

Edzője szerint „flúgos futam” vár a kalapácsvető junior világbajnok Halász Bencére, aki szombattól kezdve jövő vasárnapig szinte csak versenyezni és utazni fog. A 20 éves nehézatléta nyolc nap leforgása alatt két-két hazai, illetve nemzetközi versenyen összesen nyolc számban készül bizonyításra, ami még a kemény munkához szokott atléta számára is emberes terhelési próbát jelent. Az atlétaszakmának egyre inkább az a véleménye, hogy hamarosan a háromszoros világbajnok lengyel Pawel Fajdek  is elkezdhet aggódni miatta.

Jobban nem is kezdhette volna az idényt és a nemzetközi szövetség kalapácsvetők számára kiírt versenysorozatát a szombathelyi Halász Bence, akit Oszakában és Halléban is csak a világranglistát vezető Pawel Fajdek tudott megelőzni. Németh Zsolt, az edzője szerint most a mokány magyar 78 méteren felüli formáját igyekeznek tartósítani, mert arra alapozva rukkolhat ki az első „nyolcvanas” eredményével. Remélhetőleg már az idén, álomszerűen pedig az augusztusi berlini Európa-bajnokságon…

Már a világranglista negyedik helyén - „Bence Halléban alaposan ráijesztett Fajdekra a világ legkülönlegesebb, csak a dobóatlétákat pályára hívó versenyén – nyilatkozta Németh Zsolt az SzPress Hírszolgálatnak. - Öt sorozat után az élen állt és a lengyel favoritnak bizony bele kellett húznia, hogy az utolsó dobásával az élre állhasson és nyerjen is. Szerintem most már a világelsőben is tudatosult, hogy a jövőben Halásszal is számolnia kell, ahogy a kalapácsvetés többi kiválóságának is.”

Hallében elért eredményével a magyar atlétika olimpiai reménysége máris a világranglista negyedik helyére „dobta fel” magát/78,66 m. Fajdek az éllovas 80.70 méterrel, mögötte a brit Nick Miller következik 80.26-tal, a harmadik helyen álló lengyel Wojciech Nowicki (78.80) mögött pedig mindössze 14 centiméternyi különbséggel következik Halász Bence. Akire Németh Zsolt szavait idézve szombattól jövő vasárnapig embert próbáló „flúgos futam” vár.

A dobópápa tanait követve - „Kihívás kihívást követ, amely nem csupán a kalapácsvetésből, hanem másik két dobószámból is áll. Lacival, a testvéremmel és edzőtársammal mindig is azon a véleményen voltunk – édesapánk, a „dobópápa” Németh Pál  tanait követve -, hogy nem szabad lecövekelni egyetlen szám mellett. Bizonyítható, hogy a kalapácsvetők mozgáskoordinációját a súlylökés és a diszkoszvetés gyakorlása is szépen fejlesztheti. Bence pályafutása pontosan ezt igazolja, aki a hozzá hasonló korúak között ebben a három számban rangelső, és nem is akármilyen teljesítményekkel. „

A különleges versenykörút a szombat-vasárnapi Budapest-bajnoksággal kezdődik, amelynek első napján Halász kalapácsot vet, vasárnap pedig átvált súlyra és diszkoszvetésre.

Lassan már úgy, mint korábban Katinka - „Két nappal később, kedden következik az IAAF sorozatának újabb versenye Turkuban, ahol újra összecsaphat Fajdekkal, aztán pénteken Szczecinben is, ahol a 28 éves lengyel hazai pályán versenyezhet – folytatta Németh Zsolt, aki a testvérbátyjával hatodik éve egyengeti a kimagasló tehetség útját. – Iparkodnia kell haza, mert jövő szombaton és vasárnap következik az U23-as országos bajnokság Miskolcon, ahol három számban is éremszerző lehet. Idén 30-35 verseny feladatával igyekszünk megbirkózni. úgy, hogy erősíteni is tudjon, mindig abban a városban, ahol éppen a következő versenyére készül. Ez már majdnem olyan tempó, amit Hosszú Katinka diktált magának…”

Az IAAF pénzdíjas kalapácsvető sorozata az említett erőpróbák után június 29-én, a felvidéki Somorján, aztán a július 1-én és 2-án a Székesfehérváron megrendezésre kerülő Gyulai István nemzetközi emlékversenyen folytatódik.   Szalay Péter/ SzPress Sporthírszolgálat

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.