Szürreális mezőny 100 gáton – újabb nagy nevek a versenyszámokban

Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj / 2018. július 1 – 2. Székesfehérvár

Két olimpiai bajnok, a világcsúcstartó, szekérderéknyi érem, és nemzetközi szintű magyar futónők a rajtnál. Az olimpiákon, világbajnokságokon országonként maximum három sportoló indulhat – ha a címvédő is nevez, akkor négy –, ám a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon  csak, az ebben a versenyszámban egyeduralkodó Amerikai Egyesül Államokból kilenc zseniális futónő érkezik, így két futamot indítunk.

Meghívtuk a világcsúcstartót, a számítógépes világranglista vezetőjét, Kendra Harrisont (amerikai), aki tavaly 12.28-as versenycsúccsal nyert Székesfehérváron. A fedett pályás világbajnok, háromszoros amerikai bajnok, tízszeres Gyémánt Liga versenygyőztes, 12.20-as álomidővel tartja a világrekordot. Idén hét alkalommal indult ezen a távon, hatszor nyert, és soha nem futott 12.60-nál rosszabbat. A világ hetven legjobb idejéből kilenc az övé.

12.26-ot is futott már Rio de Janeiro olimpiai bajnoka Brianna McNeal (amerikai). Moszkva világbajnoka idén kilencszer futott 100 méter gáton, hatszor megnyerte a versenyt. Brianna háromszoros amerikai bajnok, és ezen a távon övé a világ idei legjobb eredménye (12.38).

Elképzelhető, hogy utoljára láthatja a magyar közönség az amerikai Dawn Harper-Nelsont, mert Peking olimpiai bajnoka bejelentette, hogy a szezon befejeztével visszavonul. A 12.37-es egyéni csúccsal rendelkező zseni, második volt a londoni olimpián, 18 alkalommal győzött Gyémánt Liga-versenyen és négyszer magát a sorozatot (Diamond Trophy) is megnyerte. 2017-ben a Gyulai István Memorialon 3. helyen végzett, és ugyanezen a helyen áll a számítógépes világranglistán a 12.34-es egyéni csúccsal rendelkező  Sharika Nelvis. Az ötszörös DLversenygyőztes – Kendra Harrisonnal közösen – tartja a fedett pályás Észak -amerikai csúcsot.

 A számítógépes világranglista ötödik helyén áll az idei amerikai bajnokság ezüstérmese Christina Manning. A 12.54-et tudó sprinter 2018-ban második volt a fedettpályás világbajnokságon, míg tavaly ötödikként zárt a londoni VB-n.

12.50-es egyéni csúcsa van a riói olimpi bronzérmesének, a fedett pályás amerikai bajnoknak, Kristi Castlinnek. Ő ebben a számban nyert már Gyémánt Liga-versenyt is. Kétszer megnyerte a Gyulai István Memorialt, egyszer pedig második volt az amerikai Queen Harrison. A Pánamerikai Játékok győztese, kétszeres NCAA-bajnok és kétszer volt második az amerikai bajnokságon. Idén Oszakában és Tajvanon is versenyt nyert. Futott már 12.43-at. Szabadtéren és fedett pályán is Európa-bajnok a német Cindy Roleder. A hazája bajnokságát hat alkalommal megnyerő világbajnoki ezüstérmes, ötödik helyen futott be a riói olimpián. Egyéni csúcsa: 12.59.

 400 gáton nyert világbajnokságot 2017-ben, és azon a távon lett első az Atlétikai Magyar Nagydíjon, melyen a versenycsúcsot (54.22) is tartja tavaly óta Kori Carter (amerika), aki idén 100 méter gáton versenyez. Ebben a számban nyert ezüstérmet az ifjúsági világbajnokságon is. Amikor a leggyorsabb volt, akkor 12.76-nál állt meg az óra.

Junior világ- és Európa-bajnok a fehérorosz Elvira Herman. A hazája bajnokságát kétszer megnyerő U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes, idén futotta eddigi legjobbját, 12.69-et.

Bejutott az Egyesült Államok bajnokságának döntőjébe, és futott már 12.7-et az amerikai Tiffani McReynolds, aki idén megnyerte a Michael Johnson Classic elnevezésű versenyt. 12.87-es egyéni legjobbal érkezik a tizenhétszeres horvát bajnok, Andrea Ivančević, aki negyedik volt a portlandi fedett pályás világbajnokságon.

A magyar kvartettben  a Debreceni SC SI futójának, Kozák Lucának van a legjobb ideje. Suba László tanítványa 12.86- ot tud. Az idén országos csúcsot futott 4x100-as váltó tagja U23-as országos csúcstartó szabadtéren és fedett pályán is. Tavaly bronzérmet szerzett az U23 Európa-bajnokságon és az Universiadén.

Klubtársa, a hatszoros magyar bajnok Kerekes Gréta, 12.95-ös egyéni csúccsal vág neki a székesfehérvári viadalnak. Karlik Pál tanítványa idén középdöntős volt a birminghami fedettpályás világbajnokságon, tavaly hatodik lett az Universiadén.

13.27-nél jár a Győri AC sprintere, Sorok Klaudia (edző: Farkas Roland), aki szintén tagja volt az országos csúcsot futott 4x100-as váltónak, de ő tartja a junior országos csúcsot is. Tavaly bajnok volt 100 méteren és ezüstérmet szerzett 100 gáton. Klaudia negyedik helyen zárta a nandzsingi ifjúsági olimpiát. A fedettpályás magyar bajnok és a junior Európa-bajnoki negyedik gödöllői Répási Petra 13.35-ös egyéni csúccsal érkezik a versenyre.

Természetesen a 2017-es Év sportolójának választott, dr. Baji Balázs is részt vesz az eseményen, és vele együtt itt lesz a nagy 110 gátas kvartett Omar McLeod, Aries Merritt és Szergej Subenkov érkezésével. Várjuk a háromszoros olimpiai bajnok Tianna Bartolettát (100m, távol), jön a 2017-ben az IAAF által az Év atlétájának választott világbajok, Mutaz Essa Barshim (magasugrás), Anita Włodarczyk és Pawel Fajdek (kalapácsvetés), Steven Gardiner (400m) Genzebe Dibaba (mérföld), Christian Taylor (hármasugrás). Friss hír, hogy Allyson Felix nem tud Magyarországra jönni.

Újdonság, hogy visszaigazolta indulási szándékát a 9.85-ös egyéni csúccsal rendelkező, amerikai Michael Rodgers, aki idén, 100 méteren a világ második legjobb idejét futotta (9.89).

A hármasugrás mezőnye tovább színesedett, hiszen elindul Peking olimpiai bajnoka,  Nelson Évora. A reneszánszát élő portugál, bronzérmes volt a legutóbbi két szabadtéri és az idei fedett pályás világbajnokságon. Érdekesség, hogy Iván Pedroso az edzője.

Nemzetközi versenyszámok/férfi: 100m, 400m, 800m, 1000m, 110m gát, 400m gát, 3000m akadály, magasugrás, hármasugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés -  női: 100m, 400m, mérföld, 100m gát, 400m gát, 3000m akadály (07.01.), távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés (07.01.). (forrás: Hírlevél - 11.)

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.