U18 EB: akik végigjárták az up. világversenyek ranglétráját

Halász Bence és Gyurátz Réka üzenete a Győrben versenyző magyar fiataloknak

Halász Bence  végigjárta már az ifjúsági és junior világversenyek ranglétráját. Fiatalon a súlylökés volt a kedvence, a diszkoszvetés ment neki a legjobban, de végül a fizikai adottságai és klubja városának hagyományai miatt a kalapácsvetésre specializálódott, amit egy cseppet sem bánt meg a Szombathely Dobó SE atlétája.

A magyar kalapácsvető eddigi pályafutása rengeteg sikert hozott. Csakhogy a legkomolyabb eredményeit említsük: az Európai Ifjúsági Olimpiai fesztiválon két arany, a nyári ifjúsági olimpiai játékokon egy ezüst, a Junior Európa- és világbajnokságon egy-egy arany, valamint az U23-as Európa-bajnokságon szintén aranyérem került a gyűjteményébe. A nagy sportolók ismérve, hogy mindig többet akarnak. Nem véletlen, hogy a sikerei ellenére Bence sem a felhők között lelkendezve emlékezik vissza az U18-as korszakára:

Visszatekintve vegyes érzelmeim vannak erről az időszakról, de természetesen nagyon örülök neki, hogy részt vehettem ezeken a versenyeken. Akkoriban még nagyon izgultam a tornákon, ami rossz irányba vitte el a teljesítményemet. Ennek a problémának a kiküszöbölésével sokáig küszködtem, de azt hiszem, hogy mostanra sikerült megoldanom, hogy élvezzem a versenyzést, amiben az ifjúsági és junior viadalok sokat segítettek.”

Szüksége is lesz a nyugodt lelki állapotra, mivel nagy versenyek előtt áll, amiken most már a felnőtt kategóriában indul.

„A következő nagyobb versenyem a felnőtt Európa-bajnokság lesz, és úgy gondolom, hogy ott már komoly tényező tudok lenni, annak ellenére, hogy még szemtelenül fiatalnak számítok a kalapácsvetők mezőnyében. Én leszek ott a legfiatalabb versenyző, de mindenképp az első hat között szeretnék végezni. Természetesen a 2020-as tokiói olimpia is ott van már a célkeresztben, fontos viszont a realitás talaján maradni, hiszen Japánban is még csak 23 éves leszek.”

A rendkívül sikeres magyar atléta a jövő nemzedékének is üzent: „Legyenek türelmesek magukkal szemben, mert mindennek eljön majd a maga ideje. Az edzőjük tudja, hogy mi kell a megfelelő fejlődéshez, és milyen ütemben kell haladni a cél eléréséhez, így az a legokosabb döntés, ha hallgatnak rá.”

Gyurátz Réka  öt évvel ezelőtt az U18-as világbajnokságon kalapácsvetésben világbajnoki csúccsal (73,20 m-el) nyert. Abban az évben még a VB előtt 76,04 méterrel világcsúcsot ért el a zalaegerszegi ifjúsági országos bajnokságon, melyet a mai napig is tart.

A Dobó SE atlétája korábban sokszor túlizgulta versenyeit, ami többször is rossz hatással volt a szereplésére. Azonban az évek múlásával egyre több tapasztalatot szerzett, melynek köszönhetően egyre stabilabban versenyez, és téthelyzetben sem remeg meg már a keze. Ebben szeretne a legtöbbet fejlődni, hogy minél magabiztosabban tudjon odaállni a dobókörbe.

„- Idén a legnagyobb megmérettetésem a felnőtt Európa-bajnokság lesz Berlinben. Nagyon várom már, arra készülünk a legjobban. Hatalmas dolog lenne ha a felnőttek között is az élen tudnék végezni, hiszen az utánpótlás versenyeken már megtapasztalhattam, hogy milyen fantasztikus érzés a dobogó legtetején állva hallgatni a Himnuszt. Az EB-ig nem lesz már olyan sok versenyem, július 1-jén a székesfehérvári Gyulai Memorial-on én is ott leszek a sok nagy sztár mellett. Illetve pár hét múlva lesz a Balaton-bajnokság Veszprémben, ami szintén egy jó lehetőség lesz arra, hogy tovább gyakoroljam a versenyhelyzeteket."

Gyurátz Rékát is arra kérték a szervezők, hogy üzenjen a győri atlétikai Eb résztvevőinek: „Azt tudom tanácsolni nekik, ami számomra hasznos volt pár éve: Legyetek türelmesek, dolgozzatok keményen, mindenkinek eljön az ideje.”   (forrás: U18EB sajtó)

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.