U18 EB: A két évvel korábbi dobogósók is Győrre figyelnek

Eszes Dániel és Pavuk Tira az EB-ről a mostani csapatnak

Két éve a Tbilisziben megrendezett első ifjúsági Európa-bajnokságon a 110 méteres gátfutást Eszes Dániel  új országos csúccsal nyerte (13,39 mp/ 91 cm), és nem mellesleg a diákolimpiai aranyat is bezsebelte ugyanebben a számban.  

Nem csoda hát, hogy abban az évben „Az év legjobb Pest megyei diáksportolója” díjat is megkapta. A Dunakeszi Vasutas Sportegyesület versenyzőjének tehetségéhez nem fér kétség, olyannyira, hogy bár még csak most töltötte be 19-ik életévét, egy századra van dr.Baji Balázs korosztályos országos csúcsától.

A kimagasló eredményekkel rendelkező, több országos csúcsot is tartó gátfutó a győri U18 Európa-bajnokság kapcsán beszélt akkori élményeiről. Elmondása szerint, Tbilisziben az előfutamban és az elődöntőben elképesztő izgalom volt benne, ami szerencsére pozitívan hatott rá. Az viszont már csak hab a tortán, hogy a vállára nehezedő nyomásnak fikarcnyi jele sem mutatkozott a fináléban.

A rajt előtt az edzője már csak annyit mondott: „Tudod, mi a dolgod!”. Kizárta a külvilágot, csak a futásra koncentrált. Számára a legmotiválóbb faktor az egész ifjúsági Európa-bajnokságon a 15 magyarból álló szurkolótábor volt, akiket az utolsó métereken hallott csak igazán szurkolni, viszont később bevallotta, ha ők nem „löknek” egyet rajta, akkor lehet, hogy nem lesz meg az arany.

Mivel Eszes Dániel a regnáló Európa-bajnok 110 gáton, minden bizonnyal a Győrben induló versenyzők szívesen veszik, ha útravalóval látja el őket.

 „Az életemet az elvárások határozzák meg, melyektől olykor nehéz szabadulni. Így a mostani versenyre annyit mondanék a Győrben versenyző atlétáknak, hogy amint pályára lépnek, mindenki hagyja hátra a mások által állított elvárásokat. Jó ideje már csupán egy századra vagyok Baji Balázs országos csúcsától és szinte biztos vagyok benne, hogy azért nem tudom megfutni, mert már a rajtnál csak a cél lebeg a szemem előtt.

Tehát mindenekelőtt azt tanácsolnám az EB-n résztvevő atlétáknak, hogy csak magukra figyeljenek. A helyszínre érkező szurkolóknak pedig azt tanácsolnám, hogy szurkoljanak rendesen, teljes szívből, úgy, hogy a versenyzőket ’belökhessék’ a célba.”

„Ez most rólatok szól, élvezzétek ki a verseny minden percét!”- üzeni Pavuk Tira az “utódoknak.”

Hiába telt el két év, a békéscabai atléta tisztán emlékszik az első Ifjúsági Atlétikai Európa-bajnokságra, ahol ezüstérmet szerzett 2000 méteres akadályfutáson. Idén nyáron már az U20-as világbajnokságra koncentrál.

Bíztató idővel utazott ki 2016-ban a fiatal atléta Tbiliszibe, de nem tudta, hogy a többiek milyen formában vannak. Hatalmas segítség volt számára is, hogy a magyar csapat többi tagja a lelátóról bíztatta. Benne volt a jó helyezés, de nem gondolta volna, hogy ezüstéremmel tér haza. Azóta nem csak eredményeivel, hanem egy Fair Play-díjjal is felhívta magára a figyelmet, mert a 2017-es grosettoi U20-as Európa-bajnokság 3000m-es akadályfutás döntőjében, verseny közben megállt, hogy felsegítse honfitárást, aki vezető pozícióban elesett. Idén pedig újabb küldetése van:

„- Megfutottam az U20-as világbajnoki szintidőt 3000 méter akadályon, úgyhogy nyáron Finnországban versenyezhetek a vb-n. Nagyon várom, mert erős lesz a mezőny, ez mindig motivál a jobb teljesítményre. Szeretnék egyéni csúcsot futni.”

Pavuk Tíra üzent a győri EB résztvevőinek is: „Ez most rólatok szól, élvezzétek ki a verseny minden percét! Egy itt elért jó eredménnyel nemzetközileg is elismert atléta válhat belőletek.” (forrás_ U18EB sajtó)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.