Egyedülálló biomechanikai elemzés a tavalyi Világbajnokságról

Dr.Baji Balázs gátvétel technikája is az IAAF anyagában

A tamperei IAAF Edzőkonferencián a nemzetközi szövetség, együttműködve a Leeds Beckett Egyetemmel, nyilvánosságra hozta eddigi legnagyobb biomechanikai tanulmányát, melynek anyagát, mozgástartalmát a tavalyi londoni világbajnokságon 49 nagysebességű kamera segítségével rögzítették. 12 hónapos intenzív munka után az egyetem 38 mélyreható jelentést készített a konkrét versenyekről, a sportolók teljesítményeinek lenyűgöző részleteiről.

Az IAAF már 30 éve végzi a biomechanikai kutatásokat. Az első tanulmányt 1987-ben a római világbajnokságon készítették, és az e tanulmányban szereplő jelentések, valamint az 1997-es athéni világbajnokság és a 2007-es Osaka-i kutatási jelentések együttesen elérhetők az IAAF honlapjának kutatási anyagok részében is.  Az elkövetkező hónapokban a most nyilvánosságra hozott anyag is feltöltésre kerül.

"- A három évtized elemzései azt mutatják be, hogy a technológia és a technika milyen messzire jutott az elmúlt 30 évben, és betekintést nyerhetünk a biomechanika, az adatok elemzésének fejlődésébe ebben az időszakban” - mondta Sebastian Coe, az IAAF elnöke.

A tavalyi versenyeket elemző biomechanikai tanulmány 76 egyedi eseményt rögzített, 730 sportolót filmeztek le 49 nagysebességű HD kamerával. A Leeds Beckett Egyetem  több mint hat és félezer órát töltött el a tervezésben, az adatgyűjtésben és az adatelemzésben, ami a most bemutatott 38 egyedi jelentést eredményezte

"- Az adatgyűjtési protokollok középpontjában az összes esemény elemzésénél a háromdimenziós mozgástechnika került. A terv az volt, hogy annyi kamerát helyezzünk el, amennyi csak lehetséges, így minden kulcsfontosságú szempont megfogható. Például 23 nagysebességű kamerát telepítettünk a 100 méteres verseny felvételére, ami példa nélküli az atlétika világában, és minden bizonnyal az első a biomechanikai sprint elemzés szempontjából "- mondta Dr. Athanassios Bissas, az egyetem egyik vezetője.

Az elemzésekben több világklasszis atléta mozgása, versenyszituációja látható, tanulmányozható – köztük a 110 méteren vb-bronzérmes Baji Balázs gátvétel előtti és utáni, összesen négyméteres szakasza is.  A nagyjelentőségű tudományos anyag bemutatásának részletei a mellékletben olvashatók (forrás: IAAF Press Release/ címfotó: Getty Images for IAAF)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.