Világbajnoki álmok

Gyulai Miklós elnök a szakvezető váltásról, a jövőről

Az elmúlt héten vált ismertté a hír, hogy Spiriev Attila sportigazgató  távozik a szakmai irányításban betöltött posztjáról. E hír kapcsán kérdezte a MASZ első számú vezetőjét az aktuális témákról a honlap.

- "Az idény végével távozik posztjáról Spiriev Attila a Magyar Atlétikai Szövetség sportigazgatója"-olvasható a lemondása bejelentésekor kiadott sajtóközleményben. Időpontilag ez mit jelent, várhatóan meddig marad hivatalban Spiriev Attila? A közelgő augusztusi EB-t ez mennyiben érintheti?

- Rendkívül sikeres éveket tudhatunk magunk mögött, a magyar atlétika szervezeti és tartalmi átalakítása megtörtént ebben az időszakban. Az elvégzett munkában kiemelkedő szerepe volt Spiriev Attilának, amit ezúttal is, bár ezt személyesen is megtettem, köszönök!  Új, az atlétákat előtérbe helyező versenyrendszerünk van, felértékelődött az aktív atlétizálás jelentősége, jelentősen nőtt a versenyengedéllyel rendelkező sportólóink száma, és még sorolhatnám Attila munkájának kézzel fogható eredményeit.

Az augusztusi, berlini Európa-bajnokságot és az egész idei szabadtéri idényt nem hiszem, hogy negatívan érintené a bejelentett változás, hiszen sportigazgató úr korrekt módon lelkiismeretesen végig viszi és le is zárja az idei esztendőt szeptember 30-val.

Személyesen és a szövetség vezetőjeként is biztos vagyok abban, hogy sportigazgató úr nem szakad el a sportágtól, hiszen számos olyan területe van az atlétikának, ahol tovább kamatoztatja szakértelmét és abban is biztos vagyok, hogy a szakma is fordulhat hozzá tanácsokért a jövőben.

- Hogyan tervezi kiválasztani a szövetség irányító grémiuma az új szakmai vezetőt?  Pályázat útján? Felkérés alapján? A következő év szakmai tervezését figyelembe véve, mikortól lépne be az új vezető?

- Azzal, hogy a szezont végig viszi igazgató úr, időnk van, hogy a legjobb megoldást megtaláljuk. Ma még korai arról beszélni, hogy milyen formában folytatódik a szakmai munka irányítása, több elképzelés is van. A lényeg, hogy egy olyan vezetési struktúrát kell a következő időszakban kialakítani, amely a sportigazgató úr által létrehozott utat követi.

Ez a szakmai stratégia az elmúlt esztendőkben kiváló eredményeket hozott. Folyamatosan és ami az igazán lényeges, értelmezhetően növekszik a fiatal atléták száma. Kialakult az a műhelyrendszer, amelyben látjuk kikre, milyen szakosztályokra számíthatunk. Ezeknek a támogatási formáit továbbra is kiemelten kezeljük.

Azt gondolom, működik a kiváló szakemberekből álló szakreferensi csapat, akikkel le fogok ülni egyeztetni és szeretném, ha közösen tudnánk meghatározni a jövő útját, mert komoly lehetőségek előtt áll a magyar atlétika.

-  Ha egy kissé távolabbi jövőre tekintünk: közeledik a 2020-as olimpia, impozáns tervek jelentek meg egy budapesti atlétikai centrumról és folyamatosak a hírek a 2023-as szabadtéri VB pályázatról…

- A sport egy csodálatos világ. Olyan, mint az élet. Egy sportolói karriernek van kezdete, csúcspontja és van vége. Ahogy 2012 London után tudtunk új fejezetet nyitni és zökkenőmentesen belépni egy új fejezetbe, úgy meggyőződésem, hogy ez most sem lesz másképp. Egy olimpiai ciklus közepén vagyunk, és ha már váltanunk kell, akkor ez még időben történik.

Van egy nagyon jó, és ide illő idézet: „ A jövőnek sok neve van: A gyenge úgy hívja elérhetetlen, a gyáva úgy ismeretlen, a bátor pedig  lehetőségnek nevezi…”

Zajlik már egy komoly létesítmény fejlesztés, melynek a végén a magyar atlétika új otthont kap egy szép és impozáns környezetben. Zajlik a magyar atlétika 120 éves történetének legkomolyabb pályázati előkészítése. Ez a 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokság pályázata, amelyről a nemzetközi szövetség idén decemberben dönt. Jók az esélyek és mindent megteszünk, hogy a ma már korosztályos versenyeken remeklő atlétáink zöme, öt esztendő múlva hazai környezetben érjenek pályafutásuk csúcspontjára.

 

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.