Elbúcsúztatták Tábori Lászlót

Csütörtökön vettek végső búcsút barátai, tisztelői, a család tagjai az olimpiai döntős, világcsúcstartó Tábori Lászlótól. A kiváló közép- és hosszútávfutót, később sikeres edzőt Budapesten, a Farkasréti temetőben több sportvezető is méltatta.

A búcsúztatáson Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke Tábori László  olimpiai eredményeit méltatta.

A Magyar Atlétikai Szövetség részéről Gyulai Márton  főtitkár emlékeztetett rá, hogy a sportember nevét - aki később sikeres edző lett - Miskolcon atlétikai pálya őrzi.

Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság első embere azt idézte fel, hogy Tábori László a szervezettől 2010-ben fair play-díjat kapott. 

A moderátori szerepet is betöltő Győr Béla, a MOB Emlék- és Hagyományőrző Albizottságának vezetője a kiemelkedő eredményeket elért atlétáról, mint egykori hadnagy katonaemberről beszélt.

A család részéről Sunil Sabharwal, Tábori László veje, aki egyben a Nemzetközi Fair Play Bizottság főtitkára búcsúzott

Az eseményen részt vett Schmitt Pál  olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója, az egykori futótársak közül az 1956-os olimpikon atléta, Szabó Miklós  és az '52-es játékok résztvevője, Béres Ernő -   valamint szeretett klubja, Budapesti Honvéd SE  több vezetője.

A Fair Play-életműdíjas Tábori László  az 50-es évek világhírű magyar futógenerációjának tagja: az 1500 méteres váltóval, Iharos Sándorral, Rózsavölgyi Istvánnal és Mikes Ferenccel sorozatban döntötték a világcsúcsokat. 

Rekordjai között 1955-ben, Oslóban 1500 méteren megjavította Iharos Sándor világcsúcsát.

Iglói Mihály honvédos tanítványa volt a világon a harmadik, aki négy percen belül futott egy mérföldön. 

Legjobb olimpiai eredménye 1956-ban, Melbourne-ben 1500 méteren 4., mellette az 5000 méteren elért 6. helyezése.

Életéről az idei MOB-MSÚSZ Média Életműdíjas, szintén nemzetközi Fair Play-díjas Kő András - aki szintén búcsúzott az atlétától - írt könyvet Tábori és a többiek  címmel 2008-ban.

Tábori Lászlót  rövid betegeskedés után életének 87. évében, kaliforniai otthonában érte a halál. (forrás: olimpia.hu)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.