„Foghúzás” vár jövő szerdán Márton Anitára

16 év után az első versenyéről marad le a magyar atlétika egyetlen világbajnoka

Az elmúlt 16 esztendő leforgása alatt egyetlen jelentősebb versenyt sem kellett lemondania Márton Anitának, a magyar atlétika első és egyetlen világbajnokának, aki ezért is számít sportága különleges alakjának. A páratlan sorozat most viszont megszakad: a 29 esztendős Szegeden élő dobóatléta sérülés miatt nem indulhat el az augusztus 7-én kezdődő berlini Európa-bajnokságon.

Öröm és bánat 1:1, de… - Anita idén márciusban 19.62 méteres egyéni csúcsjavítással lett fedettpályás világbajnok a súlylökésben, a küzdeni tudás és az összpontosítás magasiskoláját bemutatva. A riói olimpia játékok bronz-, illetve a 2017-es londoni szabadtéri VB ezüstérmese a berlini csatározás egyik, ha nem az első számú esélyesének számított. Egészen addig, amíg be nem jelentette, hogy sérülése, a térdéig kisugárzó combizom fájdalmai miatt az idei megmérettetésről keserűséggel és tehetetlenül le kell mondania. Mi több, az idény hátralévő valamennyi erőpróbájáról.

„ Amilyen felhőtlenül boldog voltam márciusban, annyira bánatos vagyok most, amikor nem szólhatok bele a súlylökő verseny alakulásába. Esélyesnek éreztem magamat, feldobott a világbajnoki győzelem, még inkább az, hogy én lettem az, aki a magyar atlétikának megszerezte az első VB aranyérmet. Örömöm és bánatom „háziversenye” a lemondással papíron 1:1-re alakult, a lelkemet viszont úgy felmelegítette a márciusi siker, hogy azt semmi rossz sem hűtheti le” – nyilatkozta Márton Anita az SzPress Hírszolgálatnak.

Először kényszerszünetben - A kontinensbajnokság női súlylökő döntőjét jövő szerdán, augusztus 8-án rendezik meg a berlini olimpiai stadionban. „Ez a nap olyannak ígérkezik, mint ha este 8 órakor fogorvoshoz kellene mennem – folytatta -, de mint minden más kisebb-nagyobb bajon, ezen is túl fogom tenni magamat. Gyógytornászok, kezelésekre járok, edzek, vagy inkább edzegetek, miközben az is megfordul a fejemben, hogy 13 éves korom óta egyetlen versenyt sem hagytam ki, kezdve a korosztályos bajnokságoktól egészen pályafutásom csúcsáig.

A kellemetlen sérüléseket egészen mostanáig megúsztam, így a kényszerszünet is az ismeretlen helyzetek közé tartozott az életemben. Ennek ellenére nem az jár a fejemben, hogy mi mindenről maradok le az idény hátralévő heteiben, hanem sokkal inkább az, hogy –2015 és 2017 után – jövő tavasszal mesterhármassal harmadszor is fedettpályás Európa-bajnok szeretnék lenni!”

Német-lengyel-fehérorosz befutóra számít  -  Márton Anita szabadtéri egyéni csúcsa a 2016-os olimpián bronzérmet érő 19.87 méteres eredmény, amit éppen a berlini EB-n szeretett volna megjavítani. Köztudott, hogy a szegedi atlétanőből rendre az éles versenyhelyzetek hozzák ki a legtöbbet. Alighanem most is így lett volna.

„ Szinte biztos, hogy távollétemben és a hazai pálya minden előnyével a német Christina Schwanitz lesz az Európa-bajnok, mögötte a lengyel Paulina Guba a második, jó eséllyel pedig a fehérorosz Aljona Dubickaja a bronzérmes. Küzdelmüket otthon, a tévé előtt ülve követem majd, de mivel a közvetítők sokszor nagyon mostohán bánnak a dobószámok szereplőivel, az internetes élő „adásban” jobban bízok.

Nagyon szurkolok majd a magyar csapat tagjainak, remélem Baji Balázs kivételesen jó napot fog ki a 110 gát döntőjében, én viszont szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik gyors gyógyulást és visszatérést kívántak nekem” – mondta befejezésül Mártom Anita világbajnoknő.  Szalay Péter / SzPress Sporthírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.