A harmadik EB-döntő után – újabb versenyek előtt

A berlini 110 gátról dr.Baji Balázs és ifj. Tomhauser István

Szombaton Birmingham-ben, a Gyémánt Liga sorozat következő állomásán áll rajthoz dr.Baji Balázs.   „- Az állapotommal nincs baj, de ez nem az én napom volt. Az utolsó pillanatig reménykedtem, hogy elő tudok varázsolni valamit, nem sikerült – mondta még a célba érkezés után a berlini nyolcadik helyről a nemzetisport.hu munkatársának a pályafutása során sorozatban harmadszor EB döntőbe jutott gátfutó.

- Jól kezdtem, az első pár gátam jó volt, és próbáltam abban a ritmusban maradni, de közben kicsit hátrébb kerültem, és döntenem kellett, hogy vagy minden marad így, s akkor befutok valahol a végén, vagy ráteszek egy lapáttal, amiben mindig benne van a hiba. Egy lapra tettem fel mindent, és nem jött be. A végén még volt egy csúnya hibám, letalpaltam a gátat, és kizökkentem a ritmusból.”

 „- Annak nagyon örülök, hogy zsinórban a harmadik Európa-bajnoki döntőmet futhattam. Nagyon szépen köszönöm a szurkolást, a rengeteg szeretetet és bizalmat! Küzdeni fogok tovább, hogy okozzak még büszke pillanatokat. A szezonnak még nincs vége. Legközelebb szombaton a Gyémánt Liga sorozat birminghami állomásán versenyzek, hogy bejussak a brüsszeli döntőbe, illetve itthon is rajthoz fogok még állni - úgyhogy a szezon végi pihenés még várat magára  ”- olvasható a magyar csúcstartó, világbajnoki bronzérmes atléta facebook oldalán.

 „- Azért, mert most nyolcadik lett, nem kell hanyatt-homlok változtatni Balázs bevált felkészülési modelljén, nem fenyeget ugyanis olyan veszély, hogy kiszorulna a gátfutó élboly éremvadászai közül. Elemzésre és finomításokra persze mindig is szükség volt, és az a jövőben is napirendre fog kerülni” – mondta Baji Balázs edzője, ifj. Tomhauser István az SzPress Hírszolgálatnak

A döntő után alig tudtam aludni, egyfolytában „kattogott” az agyam, nyilván azért, mert kerestem a választ a vártnál mérsékeltebb helyezés okaira. Balázs szerint ez nap nem az ő napja volt, amiben egyet is értek vele, de ez kiegészítésre szorul. Be kell látnunk, hogy az EB előtt valójában csak egy ütős eredménye volt, a székesfehérvári 13.27 másodperces futása.

Az is igaz, hogy csak erre a hazai versenyre hegyeztük ki a formáját Berlin felé közelítve, ám így is megnyugtatóbb lett volna, ha a háta mögött további 13.30 másodperc körüli idők sorakoznak. A kimondottan jó átlagot most nem sikerült összehozni, és ez bizonytalansági tényezőt jelentett’ – hangsúlyozta a szakember, aki beszélt arról is, hogy a berlini döntő eredménye is jelezte: nem mindig jó favoritnak lenni.

„- Vitathatatlanul az orosz Szergej Subenkov volt a toronymagas favorit, aki az EB előtt sorra nyerte a versenyeit, szinte kisajátította a versenyszámot. Mi sem jellemzőbb a fölényére, hogy a világranglistán – tehát nem az európai rangsorban – a 15 legjobb eredmény közül hét is az övé volt, ráadásul a Top 5-ben csak az ő neve szerepelt. Ennek ellenére, 13,17-el, az orosszal hajszálra megegyező eredménnyel a francia Pascal Martinot-Lagarde vehette át Berlinben az aranyérmet, aki már sok parádés időt futott, de ha elérkezett a szólítás napja, mindig elvérzett, vagy sérülés babrált ki vele.

Még egy jellemző példa. Az idei fedettpályás világbajnokságon a brit Andrew Pozzi meggyőző futással lett aranyérmes a 60 gáton, most viszont hazai pályán a dobogó legalsó fokáig sem jutott el.” – folytatta az edző. – A berlini érmesek közül valójában csak a kubai születésű, de már hosszabb ideje spanyol színekben versenyző Orlando Ortega igazolta az esélyeivel kapcsolatos jóslatokat. Miután a 2016-os olimpia feladatát egy második hellyel tudta hibátlanul megoldani, az Európa-bajnokságon sem maradt érem nélkül.”

„- A hétvégén a birminghami Gyémánt Liga csúcsversenyen Balázs egy jobb futással azonnal eloszlathatja a kételyeket. Nem mindegy, hogy a helyezésével hány pontot tud összegyűjteni, mert ezen múlik a részvétele a „gyémántos” versenysorozat augusztus 31-i brüsszeli döntőjében. A nagy sportemberekre az is jellemző, hogy egy baki képes felspannolni őket, és már az első adandó alkalommal ki tudnak homorítani ”

– hangsúlyozta a tavaly az Év Sportolójának megválasztott atléta edzője, hozzátéve, hogy a 2017-es ragyogó évad után idén kimondva – kimondatlanul számítani lehetett egy kisebb visszaesésre. Ami viszont semmit sem változtat a tokiói olimpiával kapcsolatos terveiken. (forrás Szalay Péter/SzPress Sporthírszplgálat – nemzetisport.hu)

A szombati Gyémánt Liga viadal rajtlistáján két magyar atléta található: 110 gáton Baji Balázs és 100 gáton Kozák Luca.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.