Bubka és Sotomayor hazajárt Nógrádba

A szögescipő múzeum emlékeztet Angyal János 23 sikeres ugrógálájára

Öt földrész 37 nemzetének félszáznál is több klasszis atlétája tisztelte meg a részvételével azt a kivételes ugrógálát, amelyet egykor a 35 ezer lakosú Salgótarjánban, később a nógrádi megyeszékhelyhez közeli, alig 300 fős lélekszámú Somoskő  kisközségben rendeztek meg, Huszonhárom versenyévadot élt meg a legnagyobb atlétikai versenyek kicsinyített mása, ami ennek ellenére tekintélyes pénzdíjakat kínált a sztáratlétáknak, közöttük 15 világbajnoki és olimpiai aranyérem gazdájának.

Ezért is nevezhette Gyulai István, a nemzetközi szövetség egykori főtitkára a keményen dolgozó Angyal Jánost, az ugrógála ötletgazdáját a sportág szorgos hangyájának, aki közel negyedszázadon át iparkodott az egynapos és alig néhány órás gála sikeréért.

Sztárparádé családi vállalkozásban - Angyal 1986-ban családi vállalkozásban vágott bele az első ugrógála megszervezésébe, és ezen a felálláson a véget jelentő huszonharmadikig nem is változtatott. Folytatta volna 2010 után is, de be kellett látnia, hogy a „hadra fogható” támogatók már nem az ő vállalkozását részesítik előnyben…

Soha nem tagadtam, hogy az ugrógála nem csak dicsőséget jelentett a családunk számára, hanem olykor nyereséget is, de mindig is több lábon kellett állnunk és minden egyes forint kiadását kétszer is meggondolnunk – nyilatkozta Angyal János, az egykori ifjúsági bajnok atléta az SzPress Hírszolgálatnak. – Mai lépték szerint mosolyogtató, hogy 1986-ban, a gála premierjének esztendejében 30 ezer forintból gazdálkodtunk, és hosszú éveknek kellett eltelnie, amíg a büdzsét sikerült 30 milliósra feltornásznunk.

Más vállalkozásaink jelentették a biztonságot, még szerencse, hogy a trolibusz áramszedők és az ugrólécek gyártásával jelentős piaci sikereket értünk el.  Ennek is volt köszönhető, hogy olykor inkább tekinthettem küldetésnek, az atlétika szolgálatának a gála megszervezését, mint sem egy hasznot termelő vállalkozásnak, de így is hálát adtam az égnek, hogy 1999-től egy falucskában is világnagyságokat tudtam felvonultatni.”

Átugrották önmagukat - Félreérthetetlen üzenete volt az ugrógála szlogenjének. Az „Ugord át magadat”, (angolul „Jump over yourself”, rövidítve „JOY”) olimpiai és világbajnokokat késztetett hírnevük igazolására a salgótarjáni Karancs szálló előtti főtéren, majd a somoskői vár szomszédságában kialakított falusi, de szolgáltatásaival távolról sem falusias ugrópályán.

„A kubai Javier Sotomayor visszatérő szereplőként négyszer tett eleget a meghívásunknak, akinek a 25 évvel ezelőtt felállított 245 centiméteres magasugró világcsúcsa még mindig tartja magát – folytatta Angyal János. – „Soto” akkor kereken fél méterrel ugrott nagyobbat a testmagasságánál, de kilenc centivel még őt is túlszárnyalta a másik kedvencünk, a magasugrónak kifejezetten alacsony, csak 181 magas svéd Stefan Holm,

Az évek során négy olyan csillag – Szergej Bubka, Jelena Iszinbajeva, Sotomayor és Sztefka Kosztadinova - tudása előtt tiszteleghettünk, akiknek a világcsúcsa kitartóan állja az utódok rohamát. A rúdugrás szabadtéri és a fedettpályás világcsúcsát 35 alkalommal megjavító Szergej Bubka  szinte hazajárt Salgótarjánba, irigyeltek is bennünket a sportszervező szakmában.”

Micsoda szögesek! - Miután egyértelművé vált, hogy a gálát már soha nem lehet talpra állítani, az Angyal család a somoskői panziójuk kínálta lehetőséget igyekszik a lehető legjobban kihasználni. A nekifutóknak és a leérkezőhelyeknek már nyoma sincs, helyükön jó minőségű teniszpálya biztosítja a sportolás lehetőségét.

A szálláshely ékessége az ugrógála hőskorára emlékeztető sportmúzeum, amelynek fő attrakciója a szögescipő gyűjtemény. A világon egyedülálló kollekció értékes darabjait olyan nagyságok bízták Angyal Jánosra,  mint  Iszinbajeva, Bubka és Taraszov, a rúdugrás fenoménjai, valamint Kosztadinova, Vlasics, Sotomayor, Austin és Holm, a magasugrás klasszikusai,

legutóbb pedig a vágtafutásban sporttörténelmet író jamaikai Usain Bolt, a sprintszámok nyolcszoros olimpiai bajnoka, 11 világbajnoki aranyérem gazdája. A Gyulai István  munkássága és emléke előtt tisztelgő minimúzeum gazdája és a látogatók kalauza egyszemélyben Angyal János.   Szalay Péter/ SzPress Sporthírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.