Tizedik Németh Pál emléknap Szombathelyen

„- Németh Pál szellemisége jelenleg is itt van közöttünk…”

Németh Pál mesteredzőre, Pali bácsira, a Dobópápára emlékeztek tanítványai, barátai, tisztelői, a család tagjai a Szombathelyen tizedik alkalommal megrendezésre került emléknapon. A Sugár úti Atlétikai Centrumban csütörtök délután meghívásos páros kalapácsvető gálaversennyel kezdődött az immáron tradicionális esemény.

A versenyen dobókörbe állt a közelmúltban lebonyolított atlétikai Európa-bajnokság női kalapácsvető számának döntőse, Gyurátz Réka, és a férfi döntő bronzérmese, Halász Bence. A most vasárnapi IAAF Kontinentális Kupán – Európa képviseletében - szintén a harmadik helyen végzett atléta ismét jó eredményt ért el, 76.76 méteres  eredménnyel tisztelgett a Dobó SE egykori edzőóriása előtt.  A páros kalapácsvető versenyt a Katavics Balázs – Gyurátz Réka  duó nyerte.

A program keretében különböző korcsoportok tehetséges dobói is megmutatták felkészültségüket. Az egyéni versenyszámok koronáját jelentő felnőtt viadalokon – Halász Bence  már említett eredménye mellett - a kanadai női bajnok Jillian Weir 70,98 métert  ért el – Gyurátz Réka 70,56-ra repítette a kalapácsot.

A Szombathelyi Dobó SE  és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület  rendezésében zajló megemlékezésen a versenyek mellett hagyományosan koszorúzás  és Németh Pál első olimpiája (Szöul 1988)  témakörben pódium beszélgetés is az emléknap része volt.

Horváth Vilmos  a két rendező egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, azért vagyunk itt már tizedszer, mert Németh Pálnak példaértékű, megőrzendő a munkássága."– Németh Pál megmutatta, hogyan érdemes élni. Halála óta utca, kollégium is felvette nevét, de szívünkben is tovább él. Halász Bence utolsó, hatodik sorozatban elért 76.76 méteres teljesítményére Pali bácsi biztosan azt mondta volna, hogy ,, ,,Ez a dobás egész tűrhető volt!” – fogalmazott Horváth Vilmos.

Dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere a legendás edzővel kapcsolatos saját emlékeit is felelevenítette .,,Valamit jól csinálni nem sokkal kerül több energiába, mint ugyanazt rosszul. Hát miért nem csináljuk jól?”   A Németh Páltól származó gondolat mellett a világhírű szakember sokoldalúságának egyik példájaként az atlétacsaládon túl is ismert és elismert festői munkásságáról, magas értéket képviselő akvarelljeinek hatásáról is beszélt a város első számú vezetője. „- Németh Pál szellemisége jelenleg is itt van közöttünk "– fogalmazott a polgármester.

A 2009-ben elhunyt kiemelkedő eredményességű edző – dobópályára néző – mellszobránál koszrút helyezett el  a városvezetés, a Németh Pál Kollégium, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, a VEDAC és a Dobó SE. (a hungarysport.hu írásának felhasználásával/ml) 

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.