Zsivótzky Gyula olimpiai győzelmére emlékeztek Kisbéren

Ünnepi vezetőségi ülést tartott a sikátori Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör  Egyesület, abból az alkalomból, hogy a kör névadója ötven esztendeje szerzett aranyérmet a mexikóvárosi olimpiai játékokon. Az esemény helyszíne az olimpiai bajnok atléta nevét viselő kisbéri sportcsarnok volt, emlékezve arra is, hogy a Huszadik század magyar atlétája, a Nemzet Sportolója  az ottani mezőn vett kezébe először kalapácsot, még gimnazista korában, amelyet – mint ahogyan azt Kő András „A Kalapácsvető aratása" című művében feleleveníti – otthon vasgolyóból, acélsodronyból, meg egy darabka gömbvasból bütykölt össze.

A vezetőségi ülés egyetlen napirendi pontja a visszaemlékezés volt a fél évszázaddal korábbi olimpiai döntő izgalmaira, Zsivótzky Gyula diadalára. A „közvetítést" az egyesület elnöke, dr. Printz János Károly  vállalta, aki sorozatról sorozatra végigkísérte a küzdelmeket, meg-megállva ismertette a verseny állását. A hallgatóságot ezúttal is magával ragadta kalapácsvetőnknek nagy ellenfelével, Romuald Klim-mel folytatott párharca, a 73,36 m-es teljesítménnyel aratott győzelme.

A verseny értékelésénél természetesen szóba került az is, hogy ez az olimpia egyben a magyar kalapácsvetés nagy sikerét hozta, mivel a dobogóra bronzérmesként Lovász Lázár  állhatott fel, és nem maradt sokkal le onnan a végül ötödik helyen végzett Eckschmiedt Sándor sem. (forrás: olimpia.hu)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.