Jól sikerült év után

Beszélgetés Endrész Klaudiával, az Év Ifjúsági Leány Atlétájával

A MASZ évzáró díjkiosztó gáláján Endrész Klaudia, az Arak Up.Akadémia távolugrója az év legjobb ifjúsági versenyzője elismerésben részesült. A Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia ezüstérmese, az U18 és U20 EB döntőse beszélt idei évéről. az eredmények hátteréről.

„- Az idei évre való felkészülést október elején kezdtem, elég hosszú volt, minél nagyobb időtartamra terveztük a szabadtéri alapozást. Voltak edzőtáborok, melyeket mindig szeretek, mert van társaság és persze rendes pálya. Tervünk az volt 2018-ra, hogy legyen egy szuper évem egyéni csúccsal, tavaly ez 614 cm volt.

- Mindent beleértve ez volt eddig a legeslegjobb évem. Ugyanis versenyről - versenyre egyre jobban teljesítettem. Sikerült többször is egyéni csúcsot ugranom. A szabadtéri versenyidőszak első jelentős eseménye a megyei diákolimpiával volt (610 cm); majd következett az Országos Diákolimpia, ahol kétszeres egyénivel nyertem (620 cm, és a mostani egyénim: 625 cm.). Az Országos Ifjúsági bajnokságon szintén 625 cm-rel végeztem az élen.

Ezekkel az eredményekkel kvalifikáltam magam az U18 Európa bajnokságra és az ott elért ötödik helyemmel az Ifjúsági Olimpiára is. Szintem volt a az idősebb korosztályos junior VB-re is. Elindulhattam Tamperében, ahol bejutottam a döntőbe és a 7. helyen végeztem. Nagyon örültem neki, mert nem volt betervezve. Elsődlegesen tapasztalatszerzés céllal utaztam és nagy meglepetést okoztam sokaknak, főleg az edzőmnek, aki nem volt ott velem Finnországban.

- Az Ifjúsági Olimpia hagyta bennem a legnagyobb nyomot, imádtam az egészet! Nagyon boldog vagyok, hogy edzőm segítségével idáig eljutottam, nélküle nem sikerült volna – visszagondolva arra, hogy honnan is kezdtem és mostanáig milyen hátrányos helyzetekben edzettem/edzek.

Az olimpiára való indulást megelőzően edzőmmel itthon megbeszéltünk mindent. A verseny előtti napokban sokat beszéltem vele és bíztatott – sajnos csak telefonon keresztül. A döntő versenyen az utolsót kísérletem után vártam mennyi is lesz az ugrásom. Megláttam, 626 cm/+2,9w és akkor végig sirtam, hogy most tényleg megnyertem-e, vagy csak álmodom.

Az biztos volt, hogy dobogós vagyok, csak az nem, hogy melyik fokára állok. Utánam jött az osztrák lány, aki belépett, így lett 620 cm-rel harmadik. Következett a belga lány, aki összesítve leugrott egy cm-rel/ 631 cm (Összeadták a két verseny két legnagyobb ugrását).

- Tíz éve atlétizálok, tesitanárom volt edzőm, és meglátta bennem a tehetséget. Mozgékony, mondhatni hiperaktív is voltam, mindenben élen voltam a játékos órákon. Kérdezte tőlem, mi lenne, ha kipróbálnám az atlétikát, ezen belül a 60 m, távolugrás, magasugrás, kislabdadobás, 600 m számokat is próbáltam.

Anyáékkal megbeszéltem mindent és végül elkezdtem az atlétikát. Edzőm: Házi Éva. aki mindenben segít, és feltétel nélkül szeretem.

- További terveim? Kemény edzések és szeretnék egy olyan évet, mint amilyen a 2018-as is volt, tele egyéni csúcsokkal. 2019-ben már egy korcsoporttal feljebb lépek, junior leszek. Nyáron rendezik a Junior Európa bajnokságot, amely a legfőbb célom lesz az következő évben.(ek/ml)

 

Endrész Klaudia távolugrás, YOG 2018 - második hely

Dátum: 
14 October 2018
Szerző: 
LGy
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.