Példaképe nyomdokaiba lépne

Farkas Petra, az Év Junior Női Atlétája az idényről, terveiről

Júliusban az időjárás finoman fogalmazva sem fogadta kegyeibe a női távolugrás finalistáit Tamperében, Farkas Petrát azonban ez nem zavarta, és koncentrált, jó versenyzéssel az előkelő 5. helyen végzett az U20 Világbajnokság döntőjében. A Dunakeszi VSE tehetsége fedett pályán megjavította a korosztályos országos csúcsot, stabilan versenyzett egész évben, eredményeit elismervén novemberben 2018 Legjobb Női Junior Atlétájának  választotta a MASZ. A fiatal versenyző 2017-ben egy sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a fedett szezont, idén azonban semmi sem hátráltatta – rekordot is javított. Edzőjével, Szenczi Lászlóval nagyon tudatosan és körültekintően készültek az idényre.

„- Fontos volt, hogy minden edzésem után elvégezzem azt a gyógytorna feladatsort, amit Szabó Krisztina állított nekem össze azután, hogy a tavalyi évben egy sérülésből adódóan nem tudtam fedett pályán versenyezni. Az alapozást céltudatosan kezdtem el, az edzőm aprólékosan építette fel az edzéstervem, és nagyon örültem, hogy minden eltervezett munkát el tudtunk végezni – hiánytalanul, teljes értékűen. A fedett szezonnak azzal a céllal vágtunk neki, hogy mindenképp jó lenne a 2017-ben elért szabadtéri Magyar Bajnokságon ugrott egyéni csúcsomhoz közel teljesíteni.

Versenyről versenyre javult a formám, konstansan jó eredményeket tudtam elérni és sikerült is 641 cm-t ugrani, ezzel a fedett pályás és szabadtéri egyéni csúcsom is ugyanannyi lett. Ennek persze nagyon örültem, de ez az eredmény más miatt is hatalmas büszkeséggel töltött el: megdöntöttem Ináncsi Rita 1990-ben felállított U20-as fedett pályás magyar csúcsát. Óriási pluszt adott ez a siker, szabadtéren is szerettem volna javítani a legjobbamon. A nyári idény fő versenye a tamperei U20 VB volt, jól sikerült a felkészülésem, igaz, a technikai edzéseket mindig máshol kellett megvalósítani. Elégedettek voltunk az elvégzett edzésmunkával, mégis akadtak olyan apró hibáim, ami miatt nem tudtam annyira jó eredményeket elérni, mint terveztem. Azt viszont kiemelném, nagyon nagy örömmel töltött el, hogy a szezon utolsó versenyén, a Csapatbajnokság Döntőjében 63 8 cm-t ugrottam – szabadtéren az idei legjobbamat."

Tamperében selejtezőcsoportja 3. helyén végezve várta a vb-döntőt. A résztvevőket az égiek nem fogadták kegyeikbe, Farkas Petrát  azonban ez nem hátráltatta, emlékezetes versenyen ért el elismerésre méltó eredményt. Érthető módon, az ifjú ugró boldogan osztja meg gondolatait idei legfontosabb megmérettetéséről.

„- Idén a számomra legkiemelendőbb, szívemnek legkedvesebb verseny az igencsak izgalmas és küzdelmes U20 Világbajnokság volt. Nagyon erős mezőny gyűlt össze, sokan voltunk centimétereken belül. Az időjárás nem kedvezett a versenyzőknek, de a rendezők igyekeztek mindent elkövetni, hogy a heves esőzés ne tegye tönkre a döntőnket. Elégedett vagyok az 5.hellyel, bár bevallom, titkon reménykedtem abban, hogy éremmel térhetek majd haza. Ehhez sajnos az eredményem kevésnek bizonyult, de ha azt nézem, milyen időjárási körülmények között kellett bizonyítanom, úgy érzem, kihoztam magamból a legtöbbet, azt, amit ott, akkor tudtam.”

Lehetett volna tornász vagy úszó, mégis a „sportok királynője” rabolta el a szívét. Elmondása szerint nagyon hamar megszeretette az atlétikát, az viszont kezdetben nem volt egyértelmű, hogy a távolugrás lesz Petra versenyszáma. „- Sok sportot kipróbáltam, például a tornát vagy úszást is, de egyik sem állt annyira közel hozzám. 2006-ban kezdtem el atletizálni, rögtön tudtam, ez lesz az én sportágam. Kicsiként szerettem mindent kipróbálni, eleinte nem is tudtuk, mi az, amiben kiemelkedő eredményekre lehetek képes. Idővel aztán az edzőmmel, Szenczi Lászlóval rájöttünk, hogy a távolugrás lesz az erősségem, ami a legjobban fekszik nekem. 2012-ben fedett pályán 520 cm-t ugrottam, az akkori Sátorban – ekkor dőlt el a „sorsom”. Elkezdtünk egyre jobban és komolyabban foglalkozni a távolugrással. Nagyon örülök, hogy ezt a versenyszámot űzöm. Az igazsághoz hozzátartozik egyébként, kiegészítő versenyszámként szeretek 100 m-en és váltóban is rajthoz állni.”

Úgy tartja a mondás, hogy példaképek már pedig kellenek. Így van ezzel a dunakesziek versenyzője is, kérdésünkre elárulta, ő kire néz fel. „- Az én példaképem Ivana Spanovic szerb távolugrónő. Nagyon régóta figyelemmel követem, nagyszerű eredményeket ér el, elképesztő, mennyire koncentrált tud maradni minden versenyen. Kiváló versenyző alkat. Tőle próbálok tanulni, nagyon szeretnék egyszer én is a nyomdokaiba lépni.”

Már javában zajlik a felkészülés, jövőre Gävlében utánpótlás EB, ami egyértelműen a fiatal atléta célversenye lesz. „- Az alapozás közepén járunk, készülünk a fedettpályás szezonra, de a nyári versenyidényt tartjuk a legfontosabbnak. Az eddigi munka jól sikerült, a felkészülés az időszaknak megfelelően halad, eddig a nagyobb mennyiségi munka volt előtérben, a speciális technikai edzések most sűrűsödnek. December közepén ugró szakági válogatott edzőtábor lesz Tatabányán, már nagyon várom. A következő idényt tekintve elsődleges célom, hogy a felkészülést sérülésmentesen végig tudjam csinálni, a versenyek zökkenőmentesen induljanak, ha ez meg tud valósulni, úgy érzem, bármire képes lehetek. 2019 fő versenye az U23 Európa-bajnokság lesz nyáron Svédországban, de terveink közt szerepel a márciusi felnőtt Fedett pályás Európa-bajnokság is Glasgowban, nagyon boldog lennék, ha sikerülne teljesítenem a szintet.

Jövőre szeretnék még több tapasztalatot szerezni, kipróbálni magam rangos felnőtt versenyen is. Ehhez igyekszünk mindent körültekintően felépíteni az edzőmmel. Szeretném megjavítani az egyéni csúcsomat is, hétről hétre azért edzem, hogy fejlődhessek, és még előrébb lépjek.” (Daka Tímea)

 

Farkas Petra T 616 cm Tampere 5.

Dátum: 
13 July 2018
Szerző: 
LGy
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.