A dunakeszi sikerkovácsok

Maracskó Pál és Orosz Ákos az edzői munkáról, az évről, a tervekről

Dunakeszit szokás csak a „Dunakanyar kapujaként” emlegetni – de a Pest megyei, 43 ezer lakost számláló város az elmúlt két esztendőben két korosztályos Európa-bajnokot is adott a magyar atlétikának. A Dunakeszi VSE  90 esztendeje íródó történetében a szakosztály sosem volt még annyira sikeres, mint mostanában. Eszes Dániel  110 m gáton 2016-ban a grúz fővárosban, Tbilisiben lett aranyérmes, ezzel történelmet írt: ő a magyar atlétika első ifjúsági Európa-bajnoka.

Huller Dániel  pedig idén „varázsolt”: 400 m gátfutásban előbb Győrben, a hazai rendezésű U18 Eb-n akasztottak aranyérmet a nyakába, majd októberben, Buenos Airesben az Ifjúsági Olimpián nyert ezüstöt. Utóbbi versenyzőt novemberben az Év Legjobb Ifjúsági Fiú Atlétájának választotta a MASZ. Dunakeszin alázattal, türelemmel, szorgalommal dolgoznak, munkájuknak pedig megvan a gyümölcse. A sikerek kovácsait, Maracskó Pál és Orosz Ákos  edzőket kérdeztük az idényről, terveikről.

Az edzőpáros abban maximálisan egyetértett, 2018 változásokat, komoly feladatokat hoz majd. „Idén összevontunk egy serdülőből feljövő csapatot, akiket Orosz Ákos irányított és az én ifjúsági és junior csoportomat, ahol többek között Eszes Dániel és Huller Dániel is edzett. A 30 fősre nőtt csapatot innentől kezdve én és Ákos közösen irányítjuk. Megosztottuk a napi munkát és így több figyelem maradt a top versenyzőkre, de a többieknek is javára vált az új helyzet, hiszen a legjobbakkal edzhetnek. Egészen hamar bebizonyosodott, hogy ez a változás jó hatással van Huller Danira is, és a motivációját csak tovább növelte, hogy meghívást kapott a válogatott összetartó edzéseire és a téli edzőtáborba is.

Annak ellenére, hogy heti négy edzése volt csak átlagosan, fokozatosan javultak az időeredményei. A téli 600m-es fedett pályás versenyen már kiugró eredményt ért el, olyat, amelyre már komoly terveket lehetett építeni. Ekkor már az ifi Eb-döntőben joggal bízhattunk, még úgy is, hogy nem tudhattuk, milyen erősségű ellenfelek lesznek. A tavaszi ciprusi edzőtábor ismét nagy lökést adott a fejlődésének, mind állóképességben, mind technikailag folyamatosan javult. Az első tavaszi versenyeken pedig már megfogalmazódott, hogy a dobogós helyezés elérhető a számára. A kontinensbajnoki döntőig erre fókuszáltunk, hiszen tudtuk, az Ifjúsági Olimpiára csak az 1-3. helyezettek kvalifikálhatnak.” (Maracskó Pál)

Huller Dániel egy jól sikerült fóti futóversenyt követően csatlakozott a klubhoz, edzőjével igyekeztek a lehető legtöbb versenyszámot kipróbálni, a magasugrás kifogott az ifjú tehetségen, a gátfutás azonban hamar az ő igazi terepe lett. „Első éves serdülő korában érkezett Dani az egyesülethez, mondván hogy a „Fóti futi” futóversenyen elég jól szerepelt. Serdülő korában igyekeztem minél több versenyszámban indítani, a lehető legjobb alapot megadni. Visszatekintve, elmondható, nehezen tanult új mozgásokat.

Néhány edzőkolléga, aki látta őt magasat ugrani, szerintem a mai napig nem felejtette el a „Huller-technikát”. Ennek ellenére a gátvétel metódusát gyorsan elsajátította. Kiemelkedett a csoportból állóképességét és frekvenciagyorsaságát tekintve. Ezért is tudott 100m és 300m gáton is serdülő majd ifi korában bajnoki címet szerezni. Nagyon hosszú utat járt be, rengeteget fejlődött.” (Orosz Ákos)

Ha a tehetség mellé szorgalom is társul, abból csak idő kérdése, és eredmény lesz. Huller Dani esetében a tehetség megkérdőjelezhetetlen, a szorgalom példaértékű. „Dani fő erőssége a győzni akarása, a hozzáállása, a kivételes szorgalma, emellett különleges hajrá-készséggel van megáldva. A gáttechnikáján kell még csiszolnunk, és gyorsaságát tovább fejlesztenünk, ha ez sikerül, tovább fejlődik majd, ez egészen biztos.” (MP)

Maracskó Pál 1967 óta tagja a Dunakeszi VSE-nek, előbb, mint versenyző, majd, mint edző, vezetőedző. Szinte mindig volt válogatott versenyzője, főleg utánpótlás korosztályokban, a nagy áttörést Tölgyesi Péter 2004-es olimpiára történő felkészítése hozta. Nagyon büszke arra, hogy tanítványai közül sokan lettek edzők, testnevelő tanárok. Orosz Ákos szüleinek és Maracskó Pálnak köszönheti a sportolói majd edzői pályáját. A sport kiemelt szerepet kapott az életében, egészen kicsi korától kezdve, amiért nagyon hálás. Edzőként igyekszik legjobb tudásával kiaknázni a gyerekekben rejlő lehetőségeket, illetve eredményes felnőtt atlétát faragni belőlük.  Miben hisz a két szakember?! Elárulták nekünk.

„Ép testben ép lélek – ez a mondás végigkísér gyerekkorom óta, így elsőként ezt említeném mottómnak, kiegészítve azzal még, hogy „nincs lehetetlen, csak tehetetlen”. Mindig keresem a megoldásokat, mint egy sakkozó, minden variációt átfuttatok az agyamon, de adott esetben tudok gyors döntéseket is hozni.” (MP)

„Ez egy szakma, ahol mindig meg kell újulni, folyamatosan tanulni kell. Szerintem én mindig úgy fogom érezni, hogy van még hova fejlődnöm. Elcsépeltnek tűnő, de örök érvényű jeligék, amikben én hiszek: szerénység, alázat, tisztelet.” (OÁ)

Az alapozás már javában zajlik. Mindkét edző pozitívan nyilatkozott a felkészülés eddigi heteiről. Motiváltan, sikerre éhesen dolgoznak és egyengetik tanítványaik útját. Arra a kérdésre, mit várnak ifjúsági olimpiai ezüstérmes gátasuktól, egybehangzó válasz érkezett: fejlődni, egyéni csúcsot javítani és sikerrel venni az első olyan szezont, ahol Huller Dániel már csak felnőtt gátmagasságon versenyez majd. A célverseny a svédországi junior Európa-bajnokság lesz, ahol a döntőbe kerülést célozzák meg. (Daka Tímea)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.