Valóra vált álmok

Beszélgetés Házi Évával, az év legjobb ifjúsági leány versenyzőjének edzőjével

Élete a sport, a mozgás, fáradhatatlan lelkesedéssel és alázattal képes tanítványaival foglalkozni. Pedagógusként és trénerként is a „hit, bizalom, szorgalom” hármasában hisz. Dunaújvárosban edzőként egyedül képviselte imádott sportágát, nem is akármilyen sikerrel. Számtalan országos diákolimpiai és magyar bajnoki győztes és dobogós atléta felkészítését irányította.

2018-ban edzői pályafutása kétségtelenül mérföldkőhöz érkezett, minden eddiginél nagyobb sikereknek örülhetett: tanítványa, a távolugró Endrész Klaudia/ az Év Ifjúsági Leány Atlétája  előbb a tamperei junior világbajnokságon lett 7. – még ifi korúként! -, majd októberben, Buenos Airesben az Ifjúsági Olimpián fantasztikus versenyzést követően állhatott fel a dobogó második fokára. Házi Éva  szerényen, feltétel nélkül szolgálja a „sportok királynőjét”, munkásságát az Európai Atlétikai Szövetség is elismerte november végén.

Az idei idényről csak szuperlatívuszokban tud nyilatkozni. „A 2018-as szezon nagyon csodálatos volt! Az esztendőt úgy kezdtük, hogy megmutattam Klaudiának a fő versenyek (Ifjúsági OB, U18 Európa-bajnokság) időpontjait, átbeszéltük, mit kell tennünk, hogy eredményesek legyünk. Ekkor még nem gondoltunk a junior világbajnokságra vagy az ifjúsági olimpiára.

Ez csak egy álom volt akkor. Az alapozás nagyon jól sikerült, ezt már láttam az első fedett pályás bécsi versenyen, ahol felnőtt mezőnyben 4. lett. A korosztályos fedett bajnoki aranyérem csak megerősített ebben, az pedig, hogy az ARAK 4x200m váltójával új országos csúcsot futott, feltette az „i”-re a pontot. A szabadtéri szezonnak nagy elánnal vágtunk neki. Az első megmérettetés az Országos Diákolimpia volt, ahol kétszer is egyéni csúcsot javított Klaudia.

Az U18 válogatott viadalon Szlovéniában cudar időjárási körülmények közepette győzött. A korosztályos magyar bajnokságon egyéni csúcsbeállításnak és aranyéremnek örülhettünk. Ez a verseny más miatt is emlékezetes maradt számunkra: ekkor tudtuk meg, hogy tanítványom bekerült a junior világbajnokságra utazó csapatba. Határtalan volt az örömünk! A fő versenyünk, a hazai rendezésű Ifjúsági Európa-bajnokság Győrben kissé felemás érzéseket hagyott bennünk: bíztunk egy dobogós helyezésben, de egy ötödik hellyel kellett beérnünk.

Természetesen ez is egy kiváló eredmény, ami mögött rengeteg munka volt, így azért igyekeztünk a pozitív oldalát nézni és tanulni ebből a versenyből. A „jutalom” egyértelműn a finnországi U20 VB volt: úgy engedtem el, a legjobb 12-be biztos, be fog jutni. Egy gyönyörű 7. hellyel zárt Tamperében.  Nagyon rövid pihenő után kezdtük a felkészülést az ifi olimpiára. A jól felépített programnak köszönhetően meg is lett az eredmény. Buenos Airesből csodálatos éremmel tért haza.”

Házi Éva  mindenkinek olyan versenyzőt kíván, mint Endrész Klaudia. Hogy ismerkedett meg edző és tanítványa?! A büszke tréner kérdésünkre elárulta. „Szerencsés találkozás volt a miénk. Én lettem a testnevelője elsőtől negyedik osztályig. Már másodiktól elkezdtem az edzéseket, természetesen ezek még játékos formában zajlottak, de már az atlétika versenyszámai mind be voltak építve a feladatokba. Nyugdíjasként is tovább folytattam a foglalkozásokat a gyerekekkel. Nagyon sok diákolimpián vettünk részt, több korosztállyal. Klaudia is indult minden korcsoportos viadalon, és csak úgy halmozta az érmeket.

Már 13 éves korától láttam, hogy a távolugrás és 100 m lehet a fő száma, de ekkor még a sokoldalúság miatt az összetettre is készültünk. Lassan 10 éve a tanítványom, példaértékű a hozzáállása. Klau fő erőssége, hogy hihetetlenül szeret versenyezni. Ahhoz, hogy jól tudjon teljesíteni, edzeni is kell, amit szintén szeret. A versenyeken jól tud összpontosítani, koncentrálni.  Már tanulja, hogyan tudja a legjobban kizárni a külső, zavaró tényezőket. Még nagyon fiatal versenyző, nincs „kész”, fejlődni mindig lehet és kell is, például gyorsaságban, ugróerőben. Már most nagyon büszke vagyok rá, és biztos vagyok benne, ha ugyanilyen alázattal és szorgalommal dolgozik tovább, sok-sok boldog percet és sikereket szerez majd a magyar atlétikának.”

Házi Éva  már általános iskolás kora óta a „királynőnek” szenteli életét. Első edzője és egykori tanára, Szloboda Lajos szeretette meg vele a sportágat. Dunaújváros, Pécs, Zalaszentgrót – bárhova is sodorta az élet, az atlétikáért dolgozott. Azt vallja, a rengeteg munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét, a győzelemért, a centikért nagyon sokat kell tenni. „Hit, bizalom, szorgalom – e nélkül semmi sem valósulhat meg. Az Európai Atlétikai Szövetség díja hatalmas megtiszteltetés. Még jobban ösztönöz, és megerősít, hogy jó úton haladok. Kimondhatatlanul örülök az elismerésnek.”

Az alapozás már zajlik, mester és tanítványa izgatottan, sikerre éhesen készülnek a következő idényre. 2019-re már fogalmaztak néhány célt maguknak: javítani az egyéni csúcson, kijutni a junior Európa-bajnokságra, amelynek a svédországi Boras ad majd otthont. Endrész Klaudia jövőre első éves juniorként is bizonyítana, edzőjével tudják, a kitűzött célokért sokat kell dolgozni. Így is tesznek, és bíznak abban, az mostanihoz hasonló esztendő vár rájuk. „Kívánjuk magunknak, hogy legyen olyan csodás év a 2019, mint az idei év!” (Daka Tímea)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.