A jövő év sokismeretlenes egyenlet

Interjú Németh Zsolttal a 2018-as évről, a következő feladatokról

A Magyar Atlétikai Szövetség az idei év legjobb edzőivé választotta Németh Zsoltot és Németh Lászlót, az Európa-bajnokságon bronzérmet szerző 21 éves kalapácsvető, Halász Bence  mestereit. A Szombathelyi Dobó SE szakosztályvezetőjeként is tevékenykedő Németh Zsolttal  értékelte a 2018-as esztendőt a magyaredző.hu, de Bencén kívül szóba került Gyurátz Réka és Pars Krisztián  is.

- Egy tízes skálán hányast adna a 2018-as évre?

- Egy erős kilencest! Egyébként 2010 óta egy kivételével (az a 2015-ös U23-as Európa-bajnokság), valamennyi világverseny döntőjében ott voltak a Dobó SE versenyzői, és örülünk, hogy ez a sorozat idén is folytatódott. Pars Krisztián sikerei után volt egy hosszabb időszak, amikor nemzetközi szinten nem voltunk ott a legjobbak között, de most megint alakul egy fiatal generáció, amelyik meghatározó lehet a jövőben a felnőttek között is.

- A férfiak között Halász Bence idén első érmét szerezte felnőtt világversenyen a berlini Európa-bajnokságon. Számítottak rá?

- Gondoltunk rá, reménykedtünk benne, de nem mondanám, hogy számítottunk is rá. Tavaly volt egy 78 méter feletti dobása, ami akkor kiugró volt, idén viszont ezeket szerettük volna stabilizálni, ez volt a célkitűzésünk erre az évre. Ezzel az eredménnyel ma dobogóra lehet kerülni. De egyébként nemcsak ő, hanem Gyurátz Réka is megállta a helyét idén a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kalapácsvető sorozatában.

Bencére és Berlinre visszatérve, csak év közben alakult ki, mit is várhatunk a felnőtt Európa-bajnokságtól, de nem volt vele szemben semmilyen elvárás. Már csak azért sem, mert egy világverseny mindig más, mindig történik valami, amire nem lehet felkészülni, mi pedig úgy gondoltuk, egy huszonegy éves srác esetében már az is óriási dolog, ha a legjobb hatba jut. Erre bronzérem lett belőle.

- Halász Bence mivel emelkedik ki a generációjából?

- Nagyon ritka az ilyen tehetség, és ez nemcsak a fizikai adottságaira vonatkozik, Bence szereti elvégezni azt a hatalmas edzésmunkát, amivel az élsport és a kalapácsvetés jár. És nemcsak az edzéseken, ha nem azon kívül is. Az, hogy tizenöt évesen Szombathelyre költözött azért, hogy kalapácsvető legyen belőle, az ő és a szülei részéről is komoly elkötelezettséget mutat. Bence pedig azóta is pontosan tudja, mit akar.

- Bence esetében évről évre jól láthatóak a megtett lépcsőfokok. Mi a következő?

- jövő évi, dohai világbajnokság mindenképpen érdekes lesz, mivel késő ősszel rendezik majd, és nekünk is új kihívás, hogy októberre kell formát időzíteni, miközben a nyári versenyszezon ugyanúgy zajlik majd, mint eddig. De nemcsak ez lesz a fő versenye, hanem a svédországi U23-as Európa-bajnokság is, úgyhogy a következő szezont a legjobban sokismeretlenes egyenletként tudnám leírni.

- Az előbb Gyurátz Rékát is említette, aki nincs messze Orbán Éva 73.44-es országos csúcsától. Neki milyen szezonja volt?

- Rékának az elmúlt években mindig volt valami kisebb-nagyobb sérülése, valami mindig történt vele a célegyenesben. Az idei szezon végre valóban jól sikerült, sokat lépett előre, tizennégy versenyen hetven méter feletti átlaga volt. Ez kiemelkedő eredmény, úgy érezzük, fejben végre összerakta magát.

De azt is hozzá kell tenni, hogy neki biztosan nehezebb dolga lesz a jövő évi világbajnokságon, mint Bencének, mert jönnek az amerikai és kínai riválisok. Berlinben, az Európa-bajnokságon bejutott a döntőbe, a célunk pedig az, hogy ugyanezt jövőre, az erősebb világbajnoki mezőnyben is meg tudja csinálni.

- Az olimpiai bajnok Pars Krisztiánnak nehéz éve volt, a doppingvétsége miatt nem tudott indulni Berlinben. Vele mi a helyzet?

- Krisztián még mindig képes jó eredményt elérni, fizikailag és fejben is minden adottsága megvan ahhoz, hogy az élmezőnyben maradjon. Évek óta gond van a derekával, nem is kicsi, a szervezete elfáradt a nagy rohanásban, de megbeszéltük vele, hogyan kell készülnie.

Mivel az eltiltása miatt nem dolgozhat velünk, könnyített edzéseket végez külön, hogy a derekával ne legyen gond a jövőben, és újra terhelhető legyen a teste. Úgy hiszen, az elkövetkező három hónapban derül majd ki, képes lesz-e még visszaküzdeni magát az elitbe, és 36-37 évesen is elég motivált tud-e maradni. Én azt gondolom, hogy igen. (forrás: Vincze Szabolcs/magyaredző.hu)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.