Az élmezőnyt célozza meg

Rivasz-Tóth Norbert rangos versenyekre készül

Korosztályos világversenyeken letette már névjegyét, ifiként a világ második legjobbja volt 2013-ban, később, 2017-ben, már utánpótlás korúként az egész európai mezőnyt leiskolázva lett kontinensbajnok – méghozzá új felnőtt magyar csúccsal. 83,08m, ilyen messze szállt Rivasz-Tóth Norbert  gerelye Bydgoszczban. Eredménye „nemcsak” EB-aranyat és országos rekordot jelentett a törökszentmiklósi versenyzőnek, de jogot is, hogy élete első felnőtt világbajnokságán bemutatkozhasson. Szerényen, alázattal, példás szorgalommal dolgozik, 2023-ban, Budapesten a hazai rendezésű világbajnokságon nagyot alkotna.

Budapest előtt azonban vár még rá számtalan komoly megmérettetés, idéntől már a felnőtt mezőnyben bizonyíthatja tehetségét. „2019 legfontosabb versenye a dohai világbajnokság ősszel. A kvalifikációs szint 83 méter, pontosan annyi, mint két esztendővel ezelőtt London esetében. A felkészülésünk a tervek szerint, jó ütemben halad, annak ellenére, hogy olykor a körülmények a téli alapozás alatt kissé bizonytalanok, mivel a szolnoki pálya felújítása még zajlik, így nem mindig könnyű kikalkulálni, mikor és hol tudjuk megoldani az edzéseket. Nagyon várjuk a pálya elkészültét, azon már élsportolói szinten lehet majd edzeni.”

A Doháig vezető út egyik állomása Monte Gordo volt, ahol csúcstartónk februárban két hetet töltött edzőtáborban. Rivasz-Tóth Norbert tudja, ez az év már más lesz számára, mint a többi, hiszen az utánpótlás korosztályt maga mögött hagyva immáron a nemzetközi elittel versenyez majd. „Elszántan, előre tekintve készülök. Varga Lőrinccel, az edzőmmel az a célunk, hogy a soron következő világversenyekre kvalifikáljunk, és minél jobb eredményt érjünk el.”

Tizenegy éves volt, amikor először került gerely a kezébe. Mint mondja, első perctől kezdve tudta, ez lesz a neki való. „Gyerekként próbálkoztam csapatsportágakkal is, de az atlétika volt, ami igazán megtetszett. Ezen belül megismerkedtem több versenyszámmal, szakággal is, de valahogy a dobó számok felé nyitottam. Aztán amikor kipróbáltam a gerelyhajítást, rögtön tudtam, ezt szeretném majd csinálni.”

Első sikerét kislabda-hajításban érte el. Elárulta, ez óriási motivációt adott neki gyerekként. „Eddigi legkedvesebb versenyem életem első válogatott viadala volt még gyermek korosztályban. Kislabda-hajításban indultam, amit sikerült is megnyernem. Hatalmas dolognak éltem meg, motivációt és nagy löketet adott. Említenék még egy versenyt, amely számomra pedig a legemlékezetesebb: a 2017-es bydgoszczi U23 Európa-bajnokság, ahol a 83.08 méteres eredményem tripla-sikert jelentett: aranyérmes lettem, felnőtt országos csúcsot értem el és kvalifikáltam a londoni világbajnokságra.”

Konkrét példaképe nincs, úgy fogalmazott, inkább igyekszik meglátni az emberekben az olyan értékeket, amiken nemcsak elgondolkodni érdemes, hanem adott esetben tanulni is belőlük.

Rivasz-Tóth Norbert az elkövetkezendő néhány év elé izgatottan tekint, tudja, 2023 nagyon különleges esztendő lesz Magyarországnak, a magyar atlétikának, és nem utolsó sorban, számára is. „Komoly világversenyek következnek, 2020-ban Tokióban Olimpia lesz, de úgy gondolom, sportágunkban már most sokak fókuszában ott van a négy év múlva esedékes budapesti vb.

Történelmi pillanat lesz. Hazai közönség előtt pályára lépni a világ harmadik legnépszerűbb sporteseményén, minden atléta álma. De, ha tágabb értelemben a magyar emberekre gondolok, ők is különleges lehetőséget kapnak majd, hiszen eddig sokan csak a televízión keresztül láthattak ekkora eseményt, helyszínen, élőben megélni egészen biztosan más lesz, pláne itthon. Várom már a hazai világbajnokságot, a következő években azért dolgozom majd, hogy minél szebb eredményt érjek el 2023-ban.”   

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.