Bajnoki arannyal melegített Glasgowra

Krizsán Xénia motiváltan várja az év világversenyeit

Az atlétika legösszetettebb számában állt már korosztályos világbajnoki és Európa-bajnoki dobogón is. Utóbbi esetben egészen pontosan annak legfelső fokán. 2015-ben az észt fővárosban, Tallinban tiszteletére csendült fel a magyar himnusz. Fiatal kora ellenére büszkélkedhet két kontinensbajnoki 4. helyezéssel, sőt, fedettpályás világbajnokságon is jelezte már, számolni kell vele. Állandó résztvevője a rangos nemzetközi versenyeknek, ha a többpróba világelitjére gondolunk, őt is oda kell sorolni. Az MTK Budapest atlétája, Krizsán Xénia  legutóbb Magyarország Fedettpályás Összetett Bajnokságán magabiztos, jó versenyzéssel könnyedén szerezte meg az ötpróba országos bajnoki címét, immáron a negyediket.

Természetesen hétpróbázónk idei fő versenye is a dohai világbajnokság lesz, előtte azonban Glasgowban, a fedett kontinensbajnokságon áll majd rajthoz. „A 2019-es évhez motiváltan álltam hozzá, különleges lesz, főleg azért, mert ilyen későn még sosem rendeztek világversenyt. Én a szabadtéri világbajnokságon októberben versenyzem majd, úgyhogy hosszú nyári felkészülésem lesz. A terveim között szerepelt a Fedettpályás Eb is. Nagyon örültem, hogy a tavalyi szabadtéri hétpróba eredményem alapján meghívást kaptam a kontinensviadalra.

Ez rettentő nagy segítség is, hiszen nem kell kétszer formát időzítenünk, készülhetünk szép folyamatosan Glasgowra. A felkészülésem nagyon jól kezdődött, jó edzéseket sikerült elvégeznem, töretlen volt az egész folyamat. Január közepén kicsit visszavettünk, mert a hajlítóm megérezte a sok munkát. Szerencsére semmi komoly nem volt, így gyorsan el is múlt, azóta ismét nagyon jól érzem magam a bőrömben és izgatottan készültem és készülök a versenyekre.”

Hogyan lesz valakiből többpróbázó?! Utánpótlás Európa-bajnokunk elmesélte, ő miért ezt az összetett, ám annál csodásabb számát választotta az atlétikának. „A többpróba mindig is az életem középpontjában állt. Kisgyerekként a családdal jártunk futóversenyekre Veresegyházára, majd Csomádon az általános iskolában a testnevelő tanáraim figyeltek fel a sporteredményeimre, illetve a testnevelés órákon nyújtott teljesítményemre. Először mezei futóversenyeken vettem részt, majd bekerültem az atlétika pályára, ahol, mint majdnem minden kisgyerek, hárompróbával kezdtem el atléta-pályafutásomat.

Rögtön nagyon tetszett ez a fajta megmérettetés, az első komoly mérföldkő 8. osztályos koromban jött el, amikor Diákolimpián ötpróba bajnokságot nyertem. Nagyon emlékezetes verseny volt ez számomra, kinn szurkolt az egész osztályom – a mindössze 8 fős, maroknyi, ám annál lelkesebb csoport -, és az is nagy löketet adott, hogy sikerült olyan ellenfeleket legyőznöm, akik jóval komolyabban készültek még akkoriban, mint én. A gimnáziumi évek alatt Bakai József  szárnyai alá kerültem, olyan mester irányította az edzéseimet, aki mindent tud a többpróbáról – és mindent meg is tanított. Jobb helyre nem is kerülhettem volna! Ekkortól kezdődött a tényleges és komoly edzésmunka. Jelenleg Szabó Dezsővel és Deutsch Péterrel  készülök, rengeteget köszönhetek nekik is!”

Krizsán Xénia az elmúlt években számtalan sikert ért el, a diákolimpiai arany óta világbajnoki, kontinensbajnoki érmek sorakoznak polcán, bajnoki címekről nem is beszélve. A „sportok királynőjének” egy olyan szakágában jeleskedik, amelynél összetettebb nincs is. Kérdésünkre elárulta, a technikai számok állnak hozzá igazán közel, ezeket pedig a futószámok követik. Ha pedig a próba legnehezebb részét kellene megnevezni, a 800 métert említené.

A sok-sok megmérettetés közül természetesen van olyan viadal, amelyre mindig örömmel és büszkeséggel gondol vissza. „A legemlékezetesebb versenyeim közé sorolnám a junior világbajnokságot, ahol ezüstérmes lettem. A verseny minden percét élveztem, hatalmas élmény volt dobogóra állni. Aztán az U23 Európa-bajnokságot említeném, leírhatatlan érzés volt a pódium tetején állva hallgatni a Himnuszt.”

Az IAAF tavaly december 4-i döntésének, miszerint a magyar főváros lesz a házigazdája a 2023-as budapesti világbajnokságnak, az MTK csillaga is nagyon örült. „Még mindig felfoghatatlan számomra, hogy itt lesz nálunk a vb. Ha rá gondolok, libabőrös leszek! El sem tudom képzelni, milyen lesz, hogy végre magyar közönség előtt állhatok rajthoz. Mindig irigykedve néztem azokat a versenytársaimat, akiknek hazai közönség szurkol. A szüleim soha nem láttak még élőben világversenyen versenyezni.

2023-ban ez változni fog, nekem és nekik is óriási élmény lesz. De persze nemcsak engem, hanem a világ legjobb atlétáit láthatja majd mindenki, aki kilátogat a stadionba. A budapesti világbajnokság nagyon nagy löketet adhat minden magyar versenyzőnek, talán így az itthoni közönség is kicsit jobban megismerheti az atlétika világát, versenyszámait. Ezt azért is emelem ki, mert sajnos sokan a mai napig nem tudják pontosan, mi is az a hétpróba. Remélem, én is tudom majd népszerűsíteni ezt a versenyszámot. Összegezve, rettentő nagy örömmel tölt el, hogy ott fogunk állni 2023-ban, Magyarországon, magyar közönség előtt, egy csodás stadionban, egy világbajnokságon.”

Végezetül: hogy miért legyen egy sportolni vágyó fiatal többpróbázó?! Versenyzőnk elárulta, ő hogyan adna választ erre a kérdésre. „A többpróbát azért javasolnám minden ifjú atlétának, mert az atlétika különböző versenyszámaival ismerkedhetnek meg, ügyesedhetnek, és olyan hátteret adhat a jövőbeni testüknek, lelküknek, énjüknek, amilyet szerintem semmi más nem tudna helyettesíteni.

Rengeteg top atléta, akik a világ élvonalához tartoznak, összetett versenyzőként kezdték. Idővel eldől, ki miben ügyesebb, miben kevésbé, és így még a versenyszámok közötti választás is jóval könnyebb lehet. Emellett egy világversenyen sokkal több időt tölthetek a pályán, mint egy „egyversenyszámos” versenyző. Mindig különleges belépni és versenyezni egy stadionban, én a két nap alatt bejárom a pálya különböző szegleteit és kiélvezhetem a sportpályán való életet.” (Daka Tímea)

 

Krizsán Xénia, magasugrás

Dátum: 
11 February 2018
Szerző: 
Lengyák György
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.