Kiváló eredmények Debrecenben

Nagyszerű versenyek, sok induló az ÜCSB-n

A már hagyományoknak megfelelően nagyszabású versennyel kezdődött a több szakágat rajthoz állító szabadtéri bajnoki idény Debrecenben. A hétvégén kerül megrendezésre a Serdülő és Ifjúsági Ügyességi és Gátfutó Csapatbajnokság és a Serdülő Gyalogló CSB, emellett liga-versenyek (gyalogló, hárompróba) is színesítik a kétnapos programot.

Lengyák György utánpótlás referens azért utazott el Debrecenbe, hogy elsősorban az EYOF-ra esélyes versenyzőket figyelje meg. Örömmel nyugtázta, hogy gátfutásban jelentkezett a következő „generáció”. Mind a fiúknál, mind a leányoknál nagyon jó eredmény született. Pap Márk a két hete Brüsszelben elért 100 m-es nagyszerű eredménye után megmutatta, hogy gátfutásban is jó formában van. A fedettpályán 60 m-es gátfutásban elért országos csúcs után, Debrecenben 13.85 mp-et futott, ami az európai ranglistán a második helyre repítette az ideiglenesen Belgiumban élő magyar gátfutót.

"Ez az eredmény azért nagyon jó, mert  Márk a második gátba a kiemelt lábával úgy belerúgott, hogy egy pillanatra kibillent még az egyensúlyából is, és a célba érkezéskor az utolsó néhány lépését már kiengedve futotta le. Így 21 századra közelítette meg a ranglistát vezető holland Matthew Sophiát, akinek eredménye 13.64 mp" - értékelte Lengyák György.

Leány 100 m-es gátfutásban nagyon szép egyéni csúcsot ért  el Tóth Anna, aki egyéni meghívást kapott a versenyre.

"Anna 14.01-es eredménye egyelőre 13 századdal vezeti az európai ranglistát az olasz Veronika Besana előtt, igaz még csak nagyon kevés verseny volt Európában. Anna eddig még csak egyszer futott ezen a gáttávolságon, hiszen ő első éves ifjúsági versenyző és tavaly Győrben a serdülő válogatott viadalon debütált 100 m gáton. A korábbi éves ifjúsági európai ranglistákat nézve, ha Anna 3-4 tizedet javít a Debrecenben elért eredményén, már biztos résztvevő lehet Bakuban" - fűzte hozzá utánpótlás referensünk.

"Ami a serdülőket illeti, ők is bontogatják szárnyukat. A Csepeli DAC versenyzője Pesti Máté emelkedett ki 13.57-es nagyszerű eredményével. A leányok versenyében klubtársa Botos Katalin Ilona 11.97 mp-el ért célba" - zárta gondolatait Lengyák György.

A bajnokság ideje alatt az időjárás sem fogadta kegyeibe a versenyzőket, a második nap heves esőzés közepette zajlott, fiataljaink azonban így is nagyot küzdöttek és szépen teljesítettek, számtalan egyéni csúcs és idei legjobb eredmény született. A vasárnapi eredmények élére is egy gátas siker kívánkozik, a Vasas SC atlétája, Bánóczy Árpád 400 m áton 53.43-as egyéni csúcsot ért el és győzött. Rúdugrásban idei legjobbjával első helyen zárt a bonyhádiak tehetsége, Böndör Márton. A dobó számokban versenyzőknek is extra nehezítő körülmény volt a folyamatos esőzés, ám így is kiemelkedő eredményeket láthattak a versenyre kilátogatók: súlylökésben egyéni csúccsal nyert a győriek fiatalja, Horváth Márk - sőt, az őt követő további négy versenyző is élete legnagyobbját lökte. Szintén eddigi legjobb eredményét jegyezte a KARC gerelyhajítója, Magyari Kristóf is. Bihari Emese az FTC magasugrója, csapattársa, a most ötösugrásban induló Goschi Anna, a szegediek súlylökője, Losonczi Blanka is egyéni rekordoknak örülhetett.

A serdülő korosztály csapatbajnokságán szinte minden ifjú atléta egyéni csúccsal vagy idei legjobbal zárt - az ifjúsági korcsoporthoz hasonlóan ők is erőn felül teljesítettek a zord időjárási körülmények között, mindenki a maximálisat hozta ki magából.

Ami a csapatok versenyeit illeti: az ifjúsági CSB-n 12 különböző szakosztály nyert aranyérmet, az Ikarus, az FTC és az SZVSE több számban is élen tudott végezni, a serdülőknél az ARAK Up. Akadémia, a KARC, a Szombathelyi SI és a Miskolci Sportiskola csapatai állhattak a dobogó legfelső fokára több ízben, ebben a korosztályban is 12 szakosztály osztozott az aranyérmeken.

Mellékletben az egyéni és csapatversenyek jegyzőkönyvei.

A CSB-vel egy időben zajló férfi hárompróbát a GEAC versenyzője, Kriszt Botond nyerte, míg a serdülők gyalogló CSB-jén a Miskolci Sportiskola és a Békéscsabai AC csapatai végeztek az élen. (foto: Ambrus László)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.