Világot átölelő mérföld

Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez

24 óra, 6 kontinens, 15 időzóna és több, mint 15.000 résztvevő - ennyien ragadtak ugyanis futócipőt, hogy csatlakozva az IAAF kezdeményezéséhez, a Global Running Day apropóján lefussák az egy mérföldet. A nem mindennapi kihíváshoz természetesen hazánk és a MASZ is csatlakozott, június 5-én országszerte több ezer kisiskolás gyerek futotta le a szimbolikus távot.

Jöjjön egy rövid körkép, hogyan zajlott a futónap Magyarországon:

Egerben a Kids Mile Run futóverseny 10.00 órakor került megrendzesre az egri Szentarjay Tibor Városi stadionban. A város iskoláiból több, mint 300 általános iskolás tanuló teljesítette az 1 mérföldes távot. A futók érem dijazasban is részesültek, külön alsó és felső tagozaton, fiú és lány kategóriára bontva. A verseny jó hangulatban telt, elérte célját. Az eseményre a Tv Eger stábja  is kilatogatott, és a győztes futókkal interjút is készítettek.

Zalaegerszegen, a Zalaszám-ZAC négy bázis iskolájában /Landorhegyi Általános Iskola, Petőfi Sándor Általános Iskola, Dózsa György Általános Iskola, Zrínyi Miklós Gimnázium/ közel 1000 diák vállalta az 1 mérföldes táv teljesítését. Benépesültek az iskolai futópályák és az iskolák környéki ligetek, a helyi adottságoknak megfelelően egy-egy osztály, vagy az egész iskola egyszerre teljesítette az előírt távot. A jó hangulatú futások alkalmat adtak mindenkinek, hogy felmérje, mire képes, mit is jelent lefutni 1 mérföldet.

Kecskeméten, a KARC, a Kecskeméti Sportiskola és a Kecskeméti Városi DSE közös szervezésében, az új atlétikai stadionban került megrendezésre az IAAF és a MASZ által meghirdetett Kids Mile Run esemény. Az iskolák előzetesen több, mint 500 fő részvételét jelezték a futásra, ahol három formában lehetett rajthoz állni. A többség az időmérés nélküli teljesítést tűzte ki célul, de több, mint 20 csapat vett részt a különleges csapatversenyben, ahol a 4 fős csapatok legjobbjának és a negyedik futójának eredménye adta a csapat idejét. Ezen kívül egyéni időmérésre is lehetett jelentkezni. 9'00-kor Gál József Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a gyerekeket, majd elrajtoltak a csapatok és a teljesítést választók. 10 óráig több, mint 400-an teljesítették a távot, de ekkor a lezúduló eső az iskolai csoportok második körét már távol tartotta a futástól (érthető módon nem vállalták fel az iskolák). A rendezők előre meghirdetve 15 óráig várták a futókat, néhányan jöttek is, de a legnagyobb létszám gyakorlatilag 10 óráig leversenyzett. Legmesszebbről a kiskunhalasi atléták érkeztek.

Budapesten napos időben került lebonyolításra a Vasas-Pasarét atlétikai pályáján az IAAF Kids Mile Run elnevezésű program. Futásra 3 iskola tanulói, összesen 7 osztály került bevonásra. 4 turnusban indultak a futók, sokan most futottak először rektortan borítású pályán. Nagy elánnal kezdtek bele a 4 körbe, ami azért a végére kissé “ visszaütött”. Összesen 152 gyerek teljesítette az egy mérföldet.

Miskolcon a Generaly Aréna melletti Népkertben rendezték az utcai futóversenyt, a Run24-1 Kids Mile Run jegyében, 264 általános és középiskolás tanulóval. A Szemere Bertalan Szakgimnázium Szakközépiskola és Kollégium sportpályáján is futottak, ezen az erőpróbán 198 tanuló vett részt. Összesen 362-en teljesítették a városban az egy mérföldet.

Győr-Moson-Sopron megyében is 2019.06.05. rendezték az IAAF Kids Mile Run elnevezésű eseményt. Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron, több helyszínen. Délelőtt az iskolákban futották le a távot, délután pedig a helyi atlétikai klubok szervezték meg a futást. Az iskolák közül a Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola mozgatta meg a legtöbb diákot, a főszervező Kozicz Krisztiánnak köszönhetően. Itt 320 fő futott az iskolai melletti parkban. A Mosonmagyaróvári Atlétikai Club szervezésében pedig több, mint 100 gyermek futott a program keretében a városi atlétikai pályán. Győrben a Bercsényi DSE és a Győri Atlétikai Club közös szervezésében az Olimpiai Sportpark versenypályáján indították 17:00-kor a futást, ahol részt vettek a Győri AC sportolói, atléták, tornászok, ökölvívók, illetve a Bercsényi DSE atlétái és Bercsényi Középiskola kézilabdás osztálya. A fő rendezvényen kb. 300 fő vett részt. A versenyt Petrahn Barbara kétszeres olimpikon atléta, a Győri Atlétikai Club menedzsere rajtoltatta el. A futás alatt hangulatos zene szólt. a helyi médiából (Győr+ TV) Nagy Roland konferálta az eseményt. Köszönet Simon Csabának, a Győr Projekt Kft ügyvezetőjének, egyben a GYAC elnökének, hogy támogatta a rendezvényt. Jó volt látni, hogy ezért a futásért összefogott a város két atlétikai szakosztálya.

(info, foto: szervezők)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.