U20 országos csúcs és kiváló eredmények a junior és utánpótlás ob-n

Budapesten versenyeztek U23 és junior korú atlétáink / Mátó Sára rekordot döntött

A múlt hétvégi Budapest Opent követően újabb rangos versenynek lehetett házigazdája Mátyásföld, ugyanis a fővárosi IKARUS BSE pályája adott otthont Magyarország Junior és Utánpótlás Atlétikai Bajnokságának. A bajnoki hétvége ezúttal is jó hangulatú, izgalmas versenyeket, kiélezett küzdelmeket és nagyszerű eredményeket hozott – ismét sorra dőltek az egyéni csúcsok, emellett atlétáink közül többen is teljesítették a nyári korosztályos kontinensbajnokságok szintjeit is.

A hétvége programjához tartozott a hölgyek Szuper Liga 3próba viadala is, amelyet az U23 Európa-bajnok, világbajnoki 9., immáron a tokiói olimpiai részvételt is kiharcoló, Krizsán Xénia nyerte 2698 ponttal.

Az U23 korosztályban férfi 100 és 200 méteren könnyedén győzött és duplázott az ARAK Up. Akadémia sprintere, a fiatal kora ellenére már 8-szoros magyar bajnok, az idei Fedettpályás Eb-indulója, Szabó Dániel. 400 méteren sem volt kérdés, kihez kerül a bajnoki arany, a szombathelyiek kiválósága, Boda Boldizsár több, mint másfél másodpercet adott az ezüstérmesnek. 110 m gáton egyéni csúccsal, U23 Eb-szinten belüli futással győzött a magyar atlétika első ifjúsági Európa-bajnoka, a dunakesziek tehetsége, Eszes Dániel. 400 gáton szintén Gävle-i limiten belüli idővel nyerték a bajnoki címet, az FTC vágtázója, Varga Dániel révén. A DSC-SI akadályfutója, Lendvai András is gond nélkül abszolválta a 3000 akadályt (belül a kontinensviadal szintjén). Rúdugrásban egyéni rekorddal győzött az AC Bonyhád színeit képviselő Böndör Dániel. A Dobó SE Európa-bajnoki bronzérmese, a közelmúltban az olimpiai szintet teljesítő U23 Európa-bajnok kalapácsvető, Halász Bence is duplázott: fő számában, messze túlszárnyalva az idei Up. Eb-limitet diadalmaskodott, sőt, diszkoszvetésben is az ő nyakába akasztották az aranyérmet.

Bődületesen jó formában nyerte a női 100 és 200 m aranyérmeit a győriek kiválósága, a junior Eb-döntős, magyar bajnok, Sorok Klaudia - utóbbit egyéni csúccsal. Fő számában, 100 m gáton sem talált legyőzőre, idei legjobbjával nyert. Természetesen mindhárom számban kvalifikált a júliusi kontinensbajnokságra. 200-on egyébként az ezüstérmes és bronzérmes Csóti Jusztina és Hajdú Lotti is idei legjobbját futva teljesítette az Eb-limitet. 5000 méteren a BHSE-s Mógor Boglárka állhatott fel a dobogó legfelső fokára, győztes ideje új egyéni csúcs. Az UTE-s Tóth Rebeka is örülhetett a hétvégén, a bajnoki aranyérem, új egyéni csúcs mellé U23 Eb-szintteljesítés is párosult. Az ifjúsági és junior Európa-bajnoki 4. távolugró, Farkas Petra is úgy győzött, ahogy kell: Eb-szinttel. A zalaegerszegiek súlylökője, Veiland Violetta már korábban biztosította helyét a Gävle-i csapatban, ám a bajnoki aranyérmet is szintes eredménnyel, nagyon könnyedén nyerte meg. A gerelyhajítás aranyérme az UTE-s Tremmel Barbarához került, aki szintén utazhat majd Svédországba.

A juniorok bajnoksága is remek versenyeket hozott. 100 és 200 méteren is egyéni csúccsal győzött a GEAC sprintere, Ajide Dániel. Csakugyan duplázott a tavalyi ifjúsági Eb aranyérmese, az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Huller Dániel is, junior Eb-szinten belül nyerte a 400-at és a 400 m gátat is. Utóbbi számban az ezüstérmes Csókász Nikolasz is készülhet a nyár fő versenyére. Boras-i limitet teljesítve, új egyéni csúccsal, aranyérmesként futott át a célvonalon 1500 és 5000 méteren a KARC iskolai mezei futó világbajnoka, Palkovits István. A férfi 3000 méter akadály szenzációs versenyt és kiváló időket hozott: minden induló új egyéni csúccsal ért célba. A dobogó legfelső fokára a BHSE-s Kovács Balázs állhatott fel, idejével kvalifikált Borasra. A kecskeméti ifi olimpikon, Fekete istván biztos győzelmét és Eb-szintjét hozta a súlylökés fináléja. Hozzá hasonló teljesítménnyel diadalmaskodott a veszprémiek diszkoszvetője, az ifjúsági olimpikon, Péringer Márk is. A kalapácsvetők bajnokságán kettős Dobó SE-siker született, Varga Donát és az ifjúsági olimpikon, Doma Benedek sorrendben – mindketten érdekeltek lesznek július közepén a kontinensviadalon. Gerelyhajításban sem volt kérdéses a bajnoki cím sorsa, az MTK Budapest dobója, Jancsik Tamás magabiztosan győzött. A 10000 m gyaloglás Tóth Norbert sikerét hozta.

A hölgyek 100 és 200 méterén is ARAK-siker született, az ifjúsági Eb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai 4. Takács Boglárka remek formában nyerte mindkét számot. 200 méteren egyébként Eb-szinten belül, élete legjobbjával ért célba, sőt, rajta kívül a másik két dobogós, Pótha Johanna és Hager Rita is egyéni csúcsot futott. A budafokiak ifjúsági olimpikonja, Molnár Janka is szenzációs idővel, új egyéni rekorddal és bajnoki arannyal készült a junior kontinensbajnokságra. A mögötte beérkező Mátó Sára is kiváló idővel, Eb-szinten belül nyerte az ezüstérmet. 400 m gáton óriási siker született, méghozzá a 4-szeres magyar bajnok, junior Eb-döntős Mátó Sára révén: az ARAK versenyzője bődületes új U20 magyar csúccsal nyerte a számot. Az ifjúsági olimpiai ezüstérmes, szintén ARAK-os, távolugró Endrész Klaudia eredményével nemcsak biztosította helyét a junior kontinensviadalra utazó csapatban, de bezsebelte a szám aranyérmét is. A tatabányaiak hármasugrója, Áts Viktória, Buenos Aires-i ifi olimpikon újra 13 méter fölé került – messze túlugorva a Boras-i limitet. Kalapácsvetésben az első két helyezettnek is duplán volt oka az örömre: a Dobó SE-s Németh Zsanett és az ARAK versenyzője,  Brandl Lilla is biztosan utazhat a junior kontinensbajnokágra.

Mellékletben a bajnokság jegyzőkönyve.

Fotóalbum hamarosan.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.