Ötödik helyen az elődöntőben

Minszk
Új egyéni csúcs is született.

Szerdán immár harmadszor lépett színre a magyar csapat atlétikában a II. Európa Játékokon, ez pedig már önmagában is örömteli volt, hiszen az itteni versenyrendszer lényege, hogy kieséses alapú. Nos, mi mind az első – amikor a vigaszágra kerültünk –, mind pedig a második – amikor kiharcoltuk az elődöntőt – körben csoportmásodikak lettünk, így a harmadikban már az eredetileg 24 csapatos mezőny legjobb 12 tagja között versenyezhettünk a hatos döntőbe kerülésért a Dinamikus Új Atlétika (DNA) rendszerben.

Mostoha időjárás, nedves pálya fogadta a magyarokat és öt riválisukat, a spanyolokat, az oroszokat, a cseheket, az olaszokat, no meg a házigazda fehéroroszokat, díszes társaságba kerültünk tehát.

A gyorsan pörgő verseny a leggyorsabb versenyszámmal, a férfiak 100 méteres síkfutásával kezdődött, másodikra jöttek csak el a fiúk, de senkit sem zártak ki, Szabó Dániel 10.56-tal (+0.6) ért célba . Következtek a női távolugrók, Farkas Petra 5.99-cel kezdett elég biztonságit ugorva, de aztán 6.24 iméter következett tőle, így a harmadik helyezésért ugorhatott, ehhez 6.03-nál kellett volna jobbat – nos, pont ennyi lett, így holtversenyes harmadik lett orosz vetélytársával. Hozzá kell tenni, majdnem mindenki nehezen találta a deszkát a versenytársak közül, erős be nem lépési kényszer nehezedett mindenkire, így kevesen vállaltak kockázatot.

Sorok Klaudia 11.74-gyel (+1.0) ötödik lett női 100-on, hatalmas és szoros küzdelemben, és immár a hölgyek gerelyhajítására figyelhettünk, ahol Moravcsik Angéla nagyot alkotott: második kísérletére egyéni csúcsot ért el 56.10 méteres dobásával, ezzel nagy skalpokat szerzett, negyedik helyezettként hat pontot hozott a magyar csapat konyhájára. Közben lement a 4x400 méteres vegyes váltó, amiben a Boda Boldizsár, Nádházy Evelin, Simon Virág, Tasi Tibor összetételű négyes hatodikként ért célba 3:25.01-gyel. Eszes Dániel 110 gáton pedig 14.26-tal (+1.1) ugyancsak hatodikként, ám mivel szabálytalan gátvétel miatt kizárták előle a fehéroroszok futóját, hivatalosan ötödik lett.

Ekkor már nagyon esett az eső – de legjobb magasugrónk, Bakosi Péter azon kevesek közé tartozott a pályán tartózkodók közül, akik függetleníteni tudták magukat ettől, és dacára annak, hogy szinte a vízről kellett elrugaszkodnia, sikerrel vette első kísérletét (2.10). Ez olyannyira jól jött, hogy a viszontagságos viadal – amit az ítéletidő miatt félbe is kellett szakítani – végén döntőt ugorhatott, ahol a lehetetlen körülmények közepette senki sem tudta átugrani a lécet, így ebből egy holtversenyes első hely lett a számunkra! Az így szerzett 11 pont nagyon jól jött, mert közben Kerekes Gréta is szerzett tízet, aki ismét remekül futott 100 gáton, egyedül a hazaiak Európa-bajnokát engedte maga elé, 13.27 (–1.1) másodperces idejével értékes második helyet ért el. Olyannyira értékeset, hogy mivel az utolsó üldözéses versenyben Vindics Balázs, Bartha-Kéri Bianka, Koroknai Tibor, Sorok Klaudia összeállításban ötödikek lettünk az oroszokat megelőzve, összesítésben is ötödik helyen végeztünk szintén az oroszokat megelőzve! Tovább ugyan nem jutottunk, elmondható, kimaxoltuk a lehetőségeinket, úgy szerda este, mint a viadal első két körében.

A fináléba Fehéroroszország, Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország valamint Ukrajna jutott.

Részletek itt.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.